gaz miktarı, ● hacmi, ● sıcaklık ● basınç. Sabit sıcaklıkta belirli miktardaki bir gazın basıncı ile hacmi ters orantılıdır. Sabit basınçta, belirli miktar bir gazın hacmi gazın mutlak sıcaklığı ile doğru orantılıdır.
Atmosferde bulunan gazların birbiriyle olan ilişkilerinde ve tanımlamalarda; sıcaklık, basınç, yoğunluk ve hacim önemlidir. 1- Eğer sıcaklık sabit ise, gazın yoğunluğu basınçla doğru orantılıdır, hacim ise basınçla ters orantılıdır.
Boyle Yasası sabit sıcaklıkta miktarı sabit olan bir gazın hacmi Boyle Yasası, sabit sıcaklıkta, miktarı sabit olan bir gazın hacmi basıncı ile ters orantılıdır.
Yükseldikçe hava katmanının kalınlığındaki azalma yükseklikle doğru orantılı değildir. Yükseklik arttıkça yerçekimi kuvveti azaldığı için gazların yoğunluğu azalmakta ve bunun sonucu olarak atmosfer basıncı da azalmaktadır.
Gaz basıncı genel olarak sıcaklığa bağlı olarak değişkenlik gösterir. Bu konuda gazın sıcaklığı arttığı süre içerisinde basınca da aynı oranda artış gösterir. Doğru orantılı olarak ise gazın sıcaklığı düştükçe gaz basıncı da eşit oranda azalır. Bununla beraber ısıya bağlı şekilde basınç oranı artar ya da adıdır.
İlgili 20 soru bulundu
Yoğunluk arttıkça basınç da artar.
İdeal Gaz: Moleküller arasında çekme itme kuvvetlerinin bulunmadığı ve moleküllerin öz hacimlerinin, moleküllerin serbestçe dolaştıkları tüm hacim yanında ihmal edilebilecek kadar küçük olan gazlara ideal gaz denir. Gazlar, 1 atmosferden daha küçük basınçlarda ve yüksek sıcaklıklarda ideal davranışa yaklaşırlar.
Gazlarda basınç, gazın molekül sayısı ve sıcaklığı artarsa artar; gazın bulunduğu kabın hacmi artarsa azalır. R sayısı ise sabit bir sayıdır. Kapalı kaplardaki gazlarda basınç manometreler yardımı ile ölçülür.
Atmosfer basıncı ve havanın yoğunluğu deniz seviyesinden yükseldikçe azalır.
Yukarılara doğru çıktıkça üzerimizde bulunan hava miktarı ve dolayısıyla ağırlığı (basıncı) azalıyor ve bununla birlikte de yoğunluğu azalıyor, hava daha gevşek, yani daha “ince” hale geliyor. Aynı zamanda hava yoğunluğunun azalmasıyla sıcaklık da azalıyor.
▶ Konsantrasyon yükseldikçe basınç da artar. ▶ Hacim arttıkça, gaz moleküllerinin konsantrasyonu azalır (molekül sayısı değişmez, ancak hacim arttıkça konsantrasyon düşer). ▶ Bu da daha az moleküler çarpışma ile sonuçlanır, bu da daha düşük basınca neden olur.
Sıkıştırılmış gaz genişletilirse soğur, yani yine bir iş yapar ve gaz moleküllerinin ortalama hızları düşer. Böylece basınç da azalmış olur.
Bu denklem aşağıdaki gibidir: p V = n R T {\displaystyle \ pV=nRT} P paskal olarak basınç, V kübik metre olarak hacim, n gazın mol sayısı, R gaz sabiti (8.3145 J/(mol K)) T Kelvin olarak sıcaklıkİdeal gaz sabiti (R), kullanılan birimlere göre değişir.
Yerçekimi ile basınç arasında doğru orantı vardır. Yerçekimi arttıkça basınç artar, yerçekimi azaldıkça basınç azalır. Yükseldikçe basınç azalır.
Belli bir sıcaklıkta sıvı ile buhar dengede iken ölçülen bu basınca “buhar basıncı “ denir . Buhar basıncı sıcaklık arttıkça artar ve kritik noktada sınır değerine erişir.
Gazlar da sıvılar gibi akışkan olduğu için temas ettiği her noktaya basınç uygular.
Gazlar sıkıştırılabilir olduklarından, kapladıkları hacim, ortam basıncı ile ters orantılı olarak değişecektir. Boyle gaz kanunu, gazların basınçlarının düştükçe hacimlerinin arttığını; basınçlarının arttıkça da hacimlerinin düştüğünü açıklar.
Basınç, yüzey ile ters orantılıdır.
Sıcaklık (T) azalırsa, basınç (P) da azalır. Yani kapalı, hacmi değişmeyen yalıtılmış bir kaptaki gazı ısıtırsak, basınç artacaktır. Hacmi (V) ve sıcaklığı (T) sabit tutup, molekül sayısını (N) artırırsak basınç artacaktır. Yani kapalı, sabit hacimli bir kaba sabit sıcaklıkta gaz eklenirse, basınç artar.
Kapalı bir kaptaki gaz basıncını ölçmeye yarayan ölçüm aletidir. "Basınç ölçer" olarak da adlandırılan manometreler, kendi içlerinde sıvılı ve metal manometreler olarak ikiye ayrılır.
Basıncın simgesi P olarak gösterilir. Birçok fizik probleminde öne çıkan basınç, önemli bir değişkendir. Basınç kuvveti arttıkça basınç artar, yüzey alanı arttıkça ise azalır. Basınç kuvveti, vektörel bir büyüklüktür ve birimi kuvvet birimi olan Newton (N)'dur.
Gerçekte hiç bir gaz ideal değildir , yalnızca çoğu gazlar düşük basınç ve yüksek sıcaklarda ideal gaz modeline uyarlar. Sabit sıcaklıkta, sabit miktardaki bir gazın hacmi, basıncı ile ters orantılı olarak değişir. Sabit basınçtaki, belli bir miktar gazın hacmi, sıcaklıkla doğru orantılı olarak değişir.
Yüksek basınç altında (küçük hacimlerde) ise, sonlu parçacık hacimleri, gaz parçacıklarının kaplayabileceği hacmi küçülteceğinden, basınç, ideal gaz değerinden yüksek olur.
Herhangi bir anda bir gazın tüm moleküllerinin hızları birbirine eşit değildir. Moleküllerin çoğu birbirine yakın hızlara sahip iken çok az kısmı düşük, çok az kısmı da daha yüksek hızla hareket eder. Gaz moleküllerinin hızları mutlak sıcaklıkla doğru orantılıdır. Sıcaklık arttıkça moleküllerin hızları da artar.
Alçak basınç alanlarında hava çevreden merkeze doğru hareket eder, bu durum yüksek basınç alanlarında tam tersidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri