Dolayısıyla “pervane” adeta Tanrı'ya düşünsel bir yoğunlaşma ile yaklaşan şaman'ı temsil etmektedir. Burada pervane'nin içinde yandığı ve Tanrı'yı sembolize eden “ateşin” önemine de değinmek gerekmektedir.
Alevi Bektaşi geleneğinde, ölen kişinin arkasından dile getirilen cümle Devri daim olsun olarak ifade edilir. Yaygın bir cümledir ve günümüzde hala kullanılmaktadır. Peki devri daim olsun ne demek?
Gözcü: Görev itibarıyla Ebû Zerr el-Gaffârî'yi temsil eder. Rehberin yardımcısıdır. Cem'in sessiz ve sakinlik içinde geçmesini sağlar. Cem'in bekçisidir.
8.İznikçi/Meydancı: Cem meydanının dirliğini, düzenini sağlayandır. Görev itibariyle Hüzeymetü'l Ensari 'yi temsil eder. Cem evinde Semahserleri kaldırır. Postları yerine dizer.
Dedelik; köylerde yaşayan Kızılbaş Türkmen Alevilerin zor yaşam koşulları özellikle yerleşik hayata geçmeden önceki göçebe hayatta karşılaşılan tüm problemlerin halledildiği ana merci ve makamdır. Geleneksel toplumsal yapıda ferdi ve sosyal ilişkilerin sağlıklı bir şekilde yürütülmesini dedeler sağlamaktadır.
İlgili 44 soru bulundu
Alevîlik inancının, Anadolu'ya gelen Hacı Bektaş-ı Veli sayesinde ve ozanların nefesleriyle hayat bulduğuna inanılmaktadır.
Muhtemelen tasavvufî ve mistik çevrelerin de etkisiyle zamanla Alevîlik-Bektâşîlik'te şekillenen bu ayrım, Hz. Muhammed (s.a.v.) ile velâyet kurumunun başı sayılan Hz. Ali'nin dindeki ve Alevi-Bektâşî erkânındaki yerini ifade etmesi bakımından da ayrıca önemli bir husus olmuştur. Zira “ehl-i zâhir”in Hz.
Mezar ziyareti yapılırken mezarın üstünde mum veya ateş yakılır, genelde kötü ruhların ateşle birlikte yok olacağına inanılmaktadır (KK: 9, 10, 12, 15, 16, 17, 18).
Cemin işlevine göre çeşitleri vardır. Görgü Cemi, Abdal Musa (Birlik) Cemi, Adak Cemi, Düğün Cemi, Dar Cemi, Hızır Cemi, Muharrem Cemi, Nevruz Cemi, Saya Cemi diyebileceğimiz ve ihtiyaca göre yapılan Cem çeşitleri bulunmaktadır.
Alevi inancında mihman/konuk kutsaldır. Kimi söylemlerde "mihman Ali", kimilerinde "mihman Hızır", kimilerinde ise "mihman Allah"tır. Allah'ın, Hızır'ın veya Ali'nin insanda mihman/konuk olması gelen konuğun da, kim olursa olsun (dilenci, fakir, yetim, zengin vb.)
Alevilik, Ali ve On İki İmam'ın öğretilerini öğretmiş olduğu varsayılan Hacı Bektaş-ı Veli'nin mistik Alevi İslami öğretilerini takip eden yerel bir İslami gelenektir. Alevi öğretileri dede adı verilen din adamları tarafından aktarılır.
7- Sakka(ibrikçi): Cemde Mürşidin ve cem erenlerinin abdest almalarını sağlar. Musahiplik ceminde ikrar veren canlara su dağıtır.
Alevi inancında çerağ veya Delil (Yol gösterici, Rehber, Kılavuz) çok önemli bir yere sahiptir. Bu iki kelime Alevi inanç dilinde ve ibadetinde içiçe geçmiştir. Zaten ikiside biribirini tamamlamaktadır, birisi ışık (Alevi inancında NUR olarak söylenir) diğeri ise elindeki bu ışıkla yolun Rehberidir.
Alevilikte abdest vardır. Hem normal abdest hem de boy abdesti de dediğimiz gusül abdesti vardır.
Cenaze erkekse göbekten dizlerine kadar, kadınsa göğüslerinden dizlerine kadar olan kısmı bir bezle örtülür. Ölü, yıkandıktan sonra kurulanır ve kefenleme işlemine geçilir.
Ali soyundan gelenler mânasında, ayrıca siyasî, tasavvufî ve itikadî anlamda kullanılagelmiştir. Hz. Ali soyundan, oğulları Hasan, Hüseyin, Muhammed b. Hanefiyye, Ömer ve Abbas vasıtasıyla gelenlere Alevî denilmiştir (Makrîzî, I, 8).
Cübbeli, cemevinin ibadethane statüsüne alınamayacağını söylüyor, bunun gerekçesini de içeride saz çalınmasına, abdestsiz girilebilmesine bağlayan Cüppeli, “Cemevini adetli kadınların girip çıkabilmesinden dolayı mescit gibi değerlendiremeyiz” demektedir.
Bir zikir ayini olan “cem”i ibadet hayat- larının merkezine alan Alevîler, temel İslâmî ibadetler olarak bilinen namaz, oruç, hac vb. ibadetleri de kendilerince yorumlayarak bütün ibadet telakkîlerini tarikat hayatı kalıplarında şekillendirmişlerdir.
Kuran'da zaman ve mekan belirtmemiştir.
Yeni uygulanan cenaze erkânından “Fatiha Suresi” kaldırılmıştır. Cenazeye katılanlardan herhangi biri –bu kişi Sünnî inançtan da olabilir- “Merhumun ruhu için rıza lillahi el-Fatiha” dediğinde cenaze erkânını yöneten ehil kişiler/babalar ellerini kaldırmamakta bu da büyük dikkat /tepki çekmektedir.
Neden namaz kılmazlar? Aleviler'in kendilerini İmam Cafer mezhebinden saydıklarını ifade eden yazar, namaz konusunda ise şu görüşleri dile getirmiş: "Oysa Alevi inancında 'namazımız kılınmıştır' mantığı egemendir. Hz. Ali'nin camide namaz kılarken öldürüldüğü ileri sürülerek namaz kılınmaz.
Hakka yürüdükten sonra kamil insan ise eğer "Devri Daim ve Kaim Olsun " denilir; eğer hakka yürüyen İnsan-ı Kamil değil ise, hala Ham Ervah ise arkasından “Devri Asan olsun” denilir. Yani devr-i kolay olsun derler. Bu söz ve dilekler Alevilikdeki Devriye inancının gereği olarak kullanılır.
Alevî içtihadına göre, en zirvedeki mürşîd, Hz. Ali ile Hz. Peygamber'dir.
Horasan'dan geldikleri bilinir. Kimi köylerin bugün bile Irak'ta (Musul) akrabaları vardır.
Tablo ve Haritalarda görüleceği üzere Alevi nüfus Ardahan, Çorum ve Kahramanmaraş üçgeninde yoğunlaşmıştır. Bu üçgen (Sivas, Erzincan, Tunceli, Tokat, Çorum, Kahramanmaraş, Malatya, Amasya, Erzurum, Yozgat, Bingöl, Adıyaman, Elazığ, Muş, Kars, Ardahan, Bayburt) alevi nüfusun % 75'inden fazlasına kaynaklık etmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri