Biber turşunuz hazırladıktan 3 – 4 gün sonra sararmaya başlayacaktır. 10-12 gün içinde tamamen olgunlaşıp yenmeye hazır hale gelecektir.
Turşu yaklaşık olarak 15 gün içerisinde olgunlaşır. 15 gün beklenilmesi turşu için yeterlidir. Turşular ışık almayan serin noktalarda saklanması gerekir.
Gıda zehirlenmelerine neden olabilir. Bekletilme süresi genellikle 4-6 hafta arasında olmalı. Beyaz tabakayı hemen alın: Turşu oluşumu sırasında turşunun üst yüzeyinde beyaz bir tabaka oluşur ise hemen alınması gerekir çünkü küf oluşmasına ve turşunun bozulmasına neden olur.
Turşu kaç günde olur? Emek verdiniz ve yoktan var ettiğiniz koca koca kavanozlarda tıkış tepiş, renk renk, değişik tatta turşular kurdunuz. Biraz daha sabır. İki, üç hafta iyi bir turşunun olması için yeterli.
1 hafta 10 gün sonra turşunuz hazır olacaktır.
İlgili 33 soru bulundu
Turşunuzu etkilememesi için kavanozunuzu önce 2-3 saat boyunca ters bir şekilde bekletin. Bu adım aralarda kalmış hava kabarcıklarını bir araya toplar. Kavanozu tekrar çevirdiğinizde de hava kapağın tam altında kalır; bunun da bir sakıncası yoktur. Artık kavanozunu ışık almayan, serin ve kuru bir yerde saklamalısınız.
Turşu yapmak için genellikle en uygun zaman güz dönemidir.
Ardından kapağını hava almayacak şekilde sıkıca kapatalım. 7- Kavanozlarımızı birkaç kez çevirerek su, sirke ve tuzun eşit miktarda karışmasını sağlayalım. 8-Hazırladığımız tuşumuzu serin ve güneş almayan yerde bekletelim. Turşumuz 3-4 hafta sonra servise hazır, deneyeceklere şimdiden afiyet olsun.
Kaya tuzu ve sarımsak turşunun uzun ömürlü ve sert olmasında en önemli etkenlerdir. Diri bir turşu için malzemeler ufakça delinmelidir. Turşu suyu için içme suyu dışında bir su kullanılmamalıdır.
Karışık sebze turşuları, lahana turşusu, salatalık turşusu ve yeşil zeytin turşusu probiyotik özellik taşıyabilir. Ancak açıldıktan sonra buzdolabında saklanarak, en fazla üç ay içinde tüketilmelidirler.''
Yumuşayan malzemelerin üzerinde maya benzeri beyazlıklar oluşuyor. Bu beyazlıklar turşunuzun bozulduğunu ya da bozulmaya başladığının işareti diyebiliriz. Turşunun üzerinde beyaz ve zarımsı bir tabaka oluştuğunda ise bu onun tuzunun eksik ve sirkesinin de eksik olduğu anlamına gelir.
Turşu kavanozunun sakladığı yer, yalnızca karanlık olmamalı. Cam kavanozları yerleştirdiğiniz dolabın, nemlenmeyen kuru ve soğuk bir ortama sahip olması gerek. Böylece turşular çok daha uzun süre taze kalabilir.
Mutlaka turşuluk tuz olarak iri kaya tuzunu kullanın. Çünkü rafine tuz turşunun kısa zamanda yumuşamasına neden olur. Turşuyu, ekşimesi için 18-20°C sıcaklıkta 4-6 hafta bekletin. Turşu olgunlaştıktan sonra, daha serin bir yerde muhafaza edin.
2 hafta içinde Kaynar (Sıcak) Su İle Karışık Turşumuz yenmeye hazır.
Turşu yavaş yavaş, düşük sıcaklıklarda olgunlaştığında güzel oluyor. Aslında en güzel fermente turşu 10 derecede oluyor. Fakat olgunlaşıp yenecek hale gelmesi 3-5 ay alacağı için çok pratik değil. 15-20 derece sıcaklıkta 2-6 hafta içinde turşunuz hazır.
Üstüne tuz ve şekerle karıştırdığımız sirkeyi ekliyoruz. Ters çevirip 8 saat bekliyoruz. Sonra düz çevirip karanlık bir yere koyuyoruz yaklaşık 15 günde oluyor bulanma bozulma olmuyor ayrıca kıtır kıtır bir turşu oluyor.
Turşu suyuna yapılan ufak eklemeler, doğru oranlamalar hiç olmadığı kadar kıtır bir turşu hazırlamanızı sağlayabilir. İşte o püf noktaları... Hazırladığınız turşu suyunun içerisine birkaç kişniş tohumu ekleyin. Turşu suyunu önce kaynatıp sonrasında ılımasını beklemek, turşularınızın daha sert olmasını sağlayabilir.
Turşu kavanozunun içine nohut koymuyorsunuz
Kahraman bakliyatımız nohut burada imdadımıza yetişecek ve turşumuzun hızlı bir şekilde olgunlaşmasını sağlayacak. Turşu kavanozunun dibine koyacağınız ya da aralara serpiştireceğiniz 8-10 adet nohut turşuyu çabuk olgunlaştıracaktır.
Turşu Yaparken Şeker Konulmasının amacı turşunuzun daha hızlı mayalanmasını sağlamaktır. Bunun için turşunuzun içerisine 2 ya da 3 adet küp şeker atabilirsiniz.
Eğer 1 kilo biber turşusu yapmak istiyorsanız yarım su bardağı ya da 1 su bardağından biraz daha az sirke koymanız gerekir.
Üzerine tuz ilave edip kaynamaya bırakın kaynayan sirkeli suyu hızlıca kavanozlara doldurup ağzını sıkıca kapatın ters çevirip 24 saat vakumlayın, bir hafta içinde yenmeye hazır turşumuz afiyet şifa olsun 😊 (sevgili cahide jibeğe bu güzel tarif için teşekkürler).
Elma sirkesi ile kurulan biber turşuları her zaman daha sarı olur. Üzüm sirkesi maalesef cinsi uygun değilse karartır. ❗❗sıcak su turşuların sararmasında önemlidir. Mümkünse sıcak su ile hazırlayın. Ancak sıcak su ile kurulan tursularda mutlaka ama mutlaka yeni kapak kullanın.
Tam Ölçüleriyle Turşu Kurma Tarifi İçin Malzemeler
5 litrelik turşu için; 1 çay bardağı iri kaya tuzu. 1,5 su bardağı üzüm sirkesi.
3 ve 5 Kiloluk Bidonda Lahana Turşusu Tarifi İçin Malzemeler
4 tane kırmızı havuç (renk ve tat vermesi için) 4 tane havuç 5 yemek kaşığı kaya tuzu (eksik olursa ekleyebilirsiniz) 2, 5 litre hazır su (eksik gelirse ekleyebilirsiniz)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri