Peki, gazlar sıvı veya katı maddelerin aksine neden kolayca sıkıştırılır? Basit cevap: Çünkü gaz molekülleri arasında çok fazla boşluk vardır. Bu alan, gaza basınç uygulamamızı ve daha küçük bir kaba sıkıştırmamızı sağlar.
Gazların sıkıştırılması sonucunda sıvılaşma meydana gelir. Sıcaklık ne kadar düşerse çekim de o oranda artar ve gaz sıvılaşır.
Gaz partikülleri birbirinden çok uzak mesafededirler. Tüm çarpışmalar hızlı ve elastiktir. Toplam enerji sabit kalır. Sıkıştırılabilir.
Havayı ne kadar sıkıştırırsanız o kadar nemli olur.
Sonuç olarak katılar ve sıvılar sıkıştırılamazken, gazlar sıkıştırılabilir.
İlgili 33 soru bulundu
Katı ve sıvı maddeler sıkıştırılamaz, gazlar sıkıştırılabilir.
Sıvıların üzerine basınç uygulandığında hacimlerinde gözle görülür düzeyde bir değişim olmaz. Bu yüzden sıvılar “sıkıştırılamaz” olarak kabul edilir.
Çoğu gaz normal atmosfer basıncı altında basitçe soğutularak sıvı haline getirilebilir. Karbon dioksit gibi birkaç gaz için de ayrıca basınç altında tutma işlemi uygulanması gerekir. Sıvılaştırma gaz moleküllerinin temel özelliklerinin analizinde ve gazların depolanmasında kullanılır.
Maddeler hâl değişimi sırasında çevreden ısı alır ya da çevreye ısı verirler. Çevreden ısı alarak katı hâlden sıvı hâle geçmeye erime, sıvı hâlden gaz hâle geçmeye ise buharlaşma adı verilir. Çevreye ısı vererek gaz hâlden sıvı hâle geçmeye yoğunlaşma, sıvı hâlden katı hâle geçmeye ise donma adı verilir.
Bir başka ifadeyle havanın 102 m/s'ye kadarki hızlarında hava sıkıştırılamaz kabul edilebilir. olmaktadır.
Bulutlar, içlerindeki gaz hâlindeki su moleküllerinin hava soğudukça havada asılı hâlde bulunan küçük katı parçacıkların üzerinde yoğunlaşmasıyla oluşur.
Doğalgaz doğada sıvı fazında bulunmaz, kaynama noktası -161.6 °C'dir. 254 litrelik doğalgaz yüksek basınç ile sıvı hale getirilerek 22 litreye kadar sıkıştırılabilir.
Bunlar hiçbir konsantrasyonda hava veya oksijen ile yanmazlar. Bunlara örnek olarak; Hava • Azot (N2) • Helyum (He) ve diğer asal gazlar {Neon (Ne), Argon (Ar), Kripton (Kr), Kisinon (Xe), Radon (Rn) , • Karbondioksit (CO2), Kükürtdioksit (SO2) verilebilir.
Gazlar; yanıcı gazlar, oksitler ve inert gazlar olarak 3 gruba ayrılırlar.
kullanılabilirler. Renkli gazları gözle görebilsek de, gaz taneciklerini gözle göremeyiz. Gazların fiziksel davranışını dört özellik belirler: mol sayıları, hacimleri, sıcaklıkları ve basınçları. koşullarda tepkimeye girmeyen) gazlardır.
Sıkıştırma sonucunda gazların sıkıştırılabilme özellikleri vardır. Sıkıştırma sonucunda gaz tanecikleri birbirine yaklaşır, aralarındaki mesafeler azalır ve gazın hacmi küçülür. Hızla hareket eden tanecikler bulundukları kabın çeperine sürekli çarparak bir basınç uygularlar.
Duman, bir maddenin yanması ile çıkan ve içinde katı zerrelerle buğu bulunan kara veya esmer renkli gazdır.
Maddenin klasik halleri: katı, sıvı, gaz, plazma
Maddenin klasik hallerinde katı, sıvı, gaz ve plazma vardır. Bu haller günlük yaşamda normal koşullarda gözlenir ve bir maddenin hacmi, şekli ve genel özelliği ile tanımlanır.
LPG donar mı? Bütan ve propan birleşiminden oluşan tüpgazın, yaşadığımız ortam sıcaklığında donması mümkün değildir.
Sıvı maddelere göre ele alındığı vakit gazların daha akışkan olduğunu söylemek mümkün. Tabii bu durum birçok farklı örnek üzerinden ele alarak da ifade edilebilir. Gazlar sıvılar gibi akışkan mıdır yoksa sıvılardan daha mı akışkandır?
Özet: Doğal gazın temininde doğal gazın sıvılaştırması işlemi önemli bir yer tutmaktadır. Sıvılaştırılan doğal gazın hacmi küçülmekte, kolaylıkla depolanabilmektedir. Bu sayede boru hattı ile taşımanın mümkün olmadığı, özellikle deniz aşırı ülkelere rahatlıkla ulaşılabilmektedir.
İdeal gazlarda, moleküller arasındaki etkileşimler de ihmal edilir. Oysa bütün gazlar sıcaklıkları düşürüldüğünde sıvılaşır. Düşük sıcaklıklarda çekme kuvvetleri molekülleri birbirine yaklaştırır. Bu durumda gerçek bir gazın ölçülen basıncı; ideal gaz denkleminden hesaplanan basınçtan daha küçüktür.
Suyu sıkıştırmaya çalışın, zor bir işin içinde olacaksınız. Havanın aksine sıvılar sıkıştırılamaz. Aslında, basınç artışı nedeniyle hava azalır. Bu da yeni ve daha küçük bir hava hacmi sağlar.
Sıvıların üzerine basınç uygulansa bile hacimlerinde dikkat çeken bir değişim görülmez. Bundan dolayı sıvılar “sıkıştırılamaz” olarak kabul edilmektedir.
* Katı ve sıvı halde olan maddeler sıkıştırılamaz.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri