Günde yarım kilodan fazla süt, demir eksikliğine bağlı kansızlık ve diş çürümesine neden oluyor. Sadece süt içerek kalori ihtiyacını alan çocuk yemek yiyemiyor ve düzensiz besleniyor.
Süt enerji içeriği yüksek bir besin olduğundan porsiyon olarak sütün fazla tüketilmesi enerji alımını artırır dolayısıyla kilo artışına sebep olabilir. İçeriğindeki hayvansal yağ sebebiyle aile öyküsünde kalp-damar rahatsızlıkları bulunan çocukların sütü ihtiyaçlarından fazla tüketmeleri riskli olabilir.
Bu sindirim sorunuyla birlikte çeşitli zararlı etkiler görülebilir. Yetişkinlerde süt içmenin zararları şişkinlik, ishal , gaz, karın ağrısı gibi sindirim sorunları ve süt mide asidinde artışa sebep olacağından reflü , mide ekşimesi, mide ülseri, gastrit gibi mide rahatsızlıkları olarak kendini gösterebilir.
Sütün fazla tüketimi sindirime zarar vererek ishale neden olabilir. Ayrıca sütün içerisinde bulunan laktoza ya da sütün kendisine alerjisi olan kişiler için süt zararlıdır. Bunların dışında sizler için sütün zararlarını sıraladık; Fazla süt tüketimi sivilce oluşumuna yol açar.
İnek sütünde D vitamini oldukça az olduğundan bebeğin zihinsel gelişimi bu durumdan olumsuz yönde etkilenebilir. 1 yaşından sonra ise çocuklar günlük 2-3 bardak süte ihtiyaç duyar. Bazı çocuklara süt içirmek zor olabilir.
İlgili 33 soru bulundu
Sadece süt içerek kalori ihtiyacını alan çocuk yemek yiyemiyor ve düzensiz besleniyor. Günlük alınması gereken süt miktarı şöyle: 2-3 yaş grubu çocuklar için 2 bardak/günlük. 4-8 yaş arası çocuklar için 2,5 bardak/günlük.
Süt içerdiği mineral, vitamin, protein, iyot, kalsiyum ile çocukların sağlıklı büyüme ve gelişmesine önemli ölçüde katkıda bulunur. Kemik gelişimi için kalsiyumun dışında yağ, karbonhidrat ve protein gibi besin öğeleri ile fosfor, magnezyum, flor, bakır ve çinko gibi besin öğeleri sütün içerisinde yeterli miktarda var.
Sağlıklı bir birey günde 2-4 su bardağı yani 0,5-1 litre süt tüketebilir. Ancak hipertansiyon, kalp, şişmanlık gibi bazı sağlık problemleri var ise günlük diyetteki tüketilen süt miktarını kısıtlamak gerekebilir. Bu kişilere günde 2 bardak süt içmeleri önerilir.
Süt; C vitamini ve demir dışındaki tüm vitamin ve minerallerden zengindir. Bunların başında kalsiyum, fosfor, A ve B grubu vitaminlerinden özellikle B12, riboflavin ve protein gelmektedir. Süt; kemik sağlığının yanı sıra kanser, hipertansiyon, diyabet gibi kronik hastalıklara karşı da koruyucu etki gösterir.
Biz hastalarımıza 3 yaşına kadar inek sütü kullanımını kesinlikle önermiyoruz.Nedenleri şunlardır: 1- İnek sütü hangi ırk, dil veya dine mensup olursanız olun bilinen en sık allerjen gıdadır.
GECE ARA ÖĞÜNÜ KAÇ YAŞINA KADAR DEVAM ETMELİ? Gece ara öğünleri çocuklar ilkokula başlayana kadar devam etmelidir. 7 yaşına gelmiş çocuklarda gece öğünü verilmeyebilir. Gece ara öğününün en önemli olduğu dönem bebeklik dönemidir.
Sağlığımıza sayısız faydası olan süt, üstümüze yapışan kilolarla savaşımızda da en büyük yardımcımız, çünkü sütün içeriğinde bulunan kalsiyumun zayıflatıcı bir etkisi var. Günde 2-3 bardak süt içerek kilolara veda edebilir, özellikle karın bölgesindeki yağlardan kurtulabiliriz.
Süt, kalsiyum içeriği açısından çok zengin bir kaynaktır. 1 - 3 yaş arasındaki çocukların günlük kalsiyum ihtiyacı 500 mg'dir. Günde 250 ml süt içen bir çocuk bu ihtiyacın yaklaşık yarısını karşılamış olur.
Bu nedenle doğumdan hemen sonra bebeklerin anne sütü ile beslenmesi ve bunun ilk altı ay yalnızca anne sütü ile devam etmesi öneriliyor. Bebeğin 6'ıncı aydan sonra anne sütüne ek olarak destek gıdalar ile beslenme programının oluşturulması ve sürecin de 2 yaşına kadar devamı önem taşıyor.
Dengeli beslenen ve yeterince süt içen çocuklar, süt içmeyen yaşıtlarına göre daha uzun boylu ve sağlıklıdır. Çocukların 3-6 yaş arasındaki büyüme atağında, hücrelerin çoğalmaya ve yeni işlevler üstlenmeye başladığı dönemde süt içmek ayrıca önem kazanır.
Bebek 6. aydan sonra da demir takviyeli mama ile besleniyorsa ilave yine demir takviyesi gerekmez. Fakat İnek sütündeki demir konsantrasyonu anne sütünden fazla olsa da emilimi anne sütünden düşük olduğu için, sonuçta inek sütü ile beslenen bebeğe 6. ayda demir takviyesi gereklidir.
1 litre sütün içinde yaklaşık 1.25 gram kalsiyum bulunur. Günlük 1 gramdan fazla aldığın kalsiyum birçok kasında krampa sebep olacaktır çünkü tavsiye edilen üst tüketim miktarıdır. Unutma ki kalp de bir kastır ve kalbe giren kramplara tıp özel bir ad vermiştir; kalp krizi.
Karatay, Çiğ sütle yararlı probiyotikleri vücuttan öldürmüş oluyoruz. Bu yüzden pastörize sütleri tüketmemeli, alınan çiğ sütü ise pişirerek içmelidir. Bununla birlikte kışın hasta olmamak için evde yapılmış turşunun suyunu, kaya tuzu ile yapılmış turşu suyunu tüketmelisiniz.
Süt, çocukluk çağı beslenmesinde ayrı bir öneme sahiptir. Günde 2 su bardağı (400-500 ml) süt içmek, çocuğunuzun boy uzamasını olumlu yönde destekler ve kemiklerini güçlendirir.
Süt yerine işlemden (fermentasyon dan) geçen peynir, yoğurt, kefir gibi gıdalar vermek, vücudun alerji ve bağışıklık sistemini daha az uyaracak, alerjik ve otoimmün (astım, diabet gibi) hastalıkların gelişimi daha az olacaktır.Süt veya süt ürünü seçerken daima tam yağlı inek sütü ve yağlı yoğurt önerilir.
Siz ve bebeğiniz mutlu olduğunuz sürece bebeğinizi istediğiniz kadar emzirebilirsiniz.
Özellikle büyüme çağında günde en azından 2-3 bardak süt içilmesi çocuk hekimleri ve diyetisyenler tarafından önerilir. Sütün yanında, süt ürünleri de boyun uzamasına katkı sağlamak için tüketilmelidir. Özellikle peynir ve yoğurt A, B, D ve E vitaminleri açısından çok zengindir, protein ve kalsiyum da içerirler.
Yağsız veya az yağlı süt ve ürünlerinin tercih edilmesi, tam süt ve ürünlerindeki aynı besin ögelerini sağlar, daha az doymuş yağ asitleri içerir, bu nedenle de daha az enerji sağlar.
Sağlıklı bir birey günde 2-4 su bardağı yani 0,5-1 litre süt tüketebilir. Ancak hipertansiyon, kalp, şişmanlık gibi bazı sağlık problemleri var ise günlük diyetteki tüketilen süt miktarını kısıtlamak gerekebilir. Bu kişilere günde maksimum 2 bardak süt içmeleri önerilir.
Her gün düzenli şekilde tüketildiği zaman kalp sağlığını korumaya yardımcı olur. - Süt, az yağlı ve sürekli şekilde tüketildiğinde diyabet hastalığının riskini en aza indirir. - Akşam yemekten sonra ya da sabah aç karna tüketilen süt, bağırsakların hareketlenmesine yardımcı olarak yağ yakımını hızlandırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri