Gazel, Türkçe Divan edebiyatının en yaygın nazım şeklidir. Gazel sözcüğü sözlük tarifi ile "kadınlarla sevgi üzerine konuşmak, söyleşmek" anlamına gelir.
Gazel bir edebiyatta yer alan bir şiir türüdür. Arap edebiyatından Türk Edebiyatına geçmiştir. Arapça kökenli olan gazel sözcüğü kadınlarla kurulan ilişkide yaşanan sevgi anlamına gelir. Gazelde geçen konular, aşk, içki, güzellik ve hayran olunan şeylerin anlatıldığı şiirlerdir.
Gazel XIX. asır Türk şiirinde ve Tanzimat sonrası Türk edebiyatın- da da, iç yapı ve muhtevadaki çözülme ve dağılmalara rağmen, en çok kullanılan nazım şekli olma vasfını korumuştur. Servet-i Fünûn edebi- yatına kadar her Tanzimat sonrası Türk şairi gazel şeklinde en az bir- kaç şiir yazmıştır.
Gazel, beş ila on beyit arasında değişkenlik gösteren, divan edebiyatı dönemine ait bir tür olan, ilk beyit ile sonraki beyitlerin ikinci dizelerinin birbirine uyaklı biçimde olduğu, genel olarak lirik temalarda yazılmakta olan nazım biçimine denmektedir.
Gazel, Arap edebiyatında görülen bir türdür. İlk örnekleri Cahiliye şi- irinde görülmüştür. Başlangıçta kasidenin giriş kısmında birkaç beyit ola- rak yer alan gazel, Emeviler döneminde tür boyutuna ulaşmıştır.
İlgili 16 soru bulundu
Arap edebiyatında müstakil bir nazım biçimi olarak bulunmayan gazel, İran edebiyatında şekillenmiş ve Türk edebiyatına da İran edebiyatından geçmiştir. Gazelin 13. yüzyılda Türk edebiyatına İran edebiyatından geçtiği kabul edilir. Molla Câmî (ö. 1492), Örfî-i Şîrâzî (ö. 1591), Sâ'ib-i Tebrîzî (ö.
Divan edebiyatı nazım türlerinden gazel, kaside ve mesnevi biçimlerinde kaleme alınmışlardır.
Kasîde: Kasîde, nazım şekli olarak gazelle aynı özelliklere sahiptir. Gazelden farkı beyit sayılarının fazlalığı ve şiirin belli bir amaçla yazılmış olmasıdır. Kasîdenin ilk beyti kafiyeli, sonraki beyitlerin ilk mısraları serbest ikinci mısraları ise ilk beyitle kafiyelidir.
Genelde mahlassız şiirlerdir. Rubai İran edebiyatından Türk Edebiyatına geçmiştir. Rubai'nin en büyük şairi İranlı Ömer Hayyam (12. yüzyıl)'dır. Türk edebiyatının en usta şairleri Kara Fazlî, Azmizade Haleti, Nâbi ve son dönemde de Yahya Kemal'dir.
Mesnevi, özellikle Arap, Fars ve Osmanlı edebiyatında kendi aralarında uyaklı beyitlerden oluşan ve aruz ölçüsüyle yazılan divan edebiyatı şiir biçimidir.
Gazel Türk Edebiyatında oldukça önemli bir nazım şeklidir. Gazelin kafiye örgüsü aa, ba, ca şeklinde devam etmektedir. Gazeldeki ilk beyite malta, son beyite ise makta adı verilir. Maltadan sonraki beyit hüsn-i matla, maktadan sonraki beyite ise hüsn-i makta olarak adlandırılmaktadır.
Divan şiirinin en sevilen ve en yaygın nazım şekli gazeldir. Divanlarda ve şiir mecmualarında yer alan binlerce gazel; şairlerin ustalıklarını, vezne, kafiye- ye, edebî sanatlara ve dile hâkimiyetlerini, yeni hayaller ortaya koymaktaki hü- nerlerini göstermek için birer mihenk taşı olmuştur.
Türk edebiyatında ilk Türkçe gazel örnekleri XII. ve XIII. yüzyılda verilmiştir. Klasik Türk edebiyatında ilk gazeller lirik olarak Hoca Dehhânî tarafından yazılmıştır. XV. Yüzyılda Şeyhî, Ahmed Paşa ve Necatî gazel şairleridir.
Gazel, Türkçe Divan edebiyatının en yaygın nazım şeklidir. Gazel sözcüğü sözlük tarifi ile "kadınlarla sevgi üzerine konuşmak, söyleşmek" anlamına gelir.
Halk edebiyatının yanı sıra Divan edebiyatında da kullanıldığı görülen nazım biçimleri gazel, kaside, mesnevi, terbi, rubai, murabba, müseddes, mehammes olarak farklı türlerde görülmektedir.
Gazel sözcüğü Arapça bir sözcükten gelmekte olup, sevgi üzerine arkadaşlık etmek anlamı taşımaktadır. Özellikle Türk edebiyatında oldukça örneği de bulunan gazel, bu anlamda küçük şiir anlamına gelmektedir.
Rubai aruz ölçüsünün 24 kalıbıyla yazılır. Tuyuğ sadece fâ i lâ tün / fâ i lâ tün / fâ i lün kalıbıyla yazılır. Rubaide mahlas yoktur genelde. Aralarındaki tek fark ölçüsünde.
Fars edebiyatında ortaya çıktıktan sonra Arap ve Türk edebiyatına geçen rubai, dört mısradan oluşan küçük nazım şeklidir. Özel aruz kalıplarıyla yazılan rubailerde genellikle birinci, ikinci ve dördüncü dize kafiyeli olur, üçüncü dize ise serbest bırakılır.
Klasik Türk Edebiyatında aruzun fâilâtün fâilâtün fâilün kalıbıyla yazılan dört dizelik milli bir nazım biçimidir. Tek dörtlükten oluşur. Kafiyelenişi rubaiyle aynıdır: aaxa. Genellikle lirik tarzda olan ve aaaa şeklinde kafiyelenen tuyuğlara "Musarra Tuyuğ" denir.
Özet: Kaside, Arapça "kasada" kökünden gelip, kelime anlamıyla "kastetmek, yönelmek, niyet etmek" demektir. Edebiyat terimi olarak, ilk beyti musarra, sonraki beyitlerin ilk mısraları serbest, ikinci mısraları ilk beyitle aynı kafiyede olan ve baştan sona aruzun aynı kalıbıyla yazılan nazım şeklinin adidir.
Gazelin en güzel beytine “beytü'l-gazel” veya “şâh beyt” denir. Gazelde redif, bir kavram birliği sağlar. Beyitler arasında da anlam birliği ve bütünlüğü bulunan, bir pilan ve kompozisyon kaygısıyla söylenmiş gazeller, “yek-âhenk gazel” adını alır.
Divan Edebiyatı, Divan Şiirinin Genel Özellikleri, Nazım Biçimleri, Gazel, Kaside, Mesnevi,Rubai, Şarkı, Murabba. 1)Aruz ölçüsü kullanılmıştır.
Fuzûlî, duygu ve düşünce dünyasını şiirlerine edebî sanatlar aracılığıyla başarıyla aktarmış bir şairdir. Bu kabiliyetini yoğun bir şekilde gördüğümüz şiirleri ise şüphesiz Türkçe gazelleridir. Fuzûlî'nin bu başarısı Klâsik şiirimizde gazel şairi olarak anılmasını da sağlamıştır.
Türkçe bir kelime olan tuyug, “şarkı söyleme, övme, kapalı ve cinaslı söz söyleme” anlamındadır. Tuyug, Türk halk edebiyatı ürünü olan maninin ruba'i şeklini almış halidir.
İlahi. Herhangi bir tarikatın izini taşımaksızın Allah'ı öven şiirlere denir. Daima özel bir ezgi ile söylenir. Divan şiirindeki tevhit ve münacaatın halk edebiyatındaki karşılığıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri