Türkiye'de bir gazetecinin aylık ortalama maaşı, deneyim seviyesine ve çalıştığı kuruma göre değişebilir. Başlangıç seviyesinde bir gazeteci, ortalama 16.000-28.000 TL arasında bir maaş alabilirken, deneyimli bir gazeteci 50.000 TL'ye kadar maaş alabilir.
GAZETECİLİK MEZUNU HANGİ ALANLARDA ÇALIŞABİLİR? Gazetecilik bölümü mezunları, gazetelerde, dergilerde, televizyon kanallarında, radyolarda, haber ajanslarında ve internet medyasında çalışabilirler. Gazeteciler, haberleri toplarlar, düzenlerler, yazıya dökerler ve okuyuculara, izleyicilere veya dinleyicilere sunarlar.
İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü öğrencileri gazetecilik alanında faaliyet gösteren fakülte dışı bir kurumda staj yapmakla yükümlüdürler.
Gazetecilik bölümü mezunları, gazetelerde, dergilerde, televizyon kanallarında, radyolarda, haber ajanslarında ve internet medyasında çalışabilirler. Gazeteciler, haberleri toplarlar, düzenlerler, yazıya dökerler ve okuyuculara, izleyicilere veya dinleyicilere sunarlar.
İlgili 15 soru bulundu
eleman.net verilerine göre, Spiker / Sunucu 2023 yılında ortalama 29.300 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Spiker / Sunucu , Temmuz 2023 yılında ortalama 29.500 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 23.320 TL maaş alıyordu.
Gazeteci olmak için üniversitelerin dört yıllık eğitim veren Gazetecilik Bölümünden lisans derecesi ile mezun olmak gerekmektedir. Sosyal ya da Siyasal Bilimler alanında diplomaya sahip olup mesleğe yönelik kabiliyeti bulunan kişiler de gazetecilik yapabilmektedir.
Günlük iş süresi 8 saat olduğuna göre, sürekli gündüz çalışan gazeteci- lerin haftalık iş süresi 48 saat, sürekli gece çalışan gazetecilerin haftalık iş süresi 40 saattir.
Gazetecilik (4 Yıllık) 2023 Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları
İletişim Fakültelerinin 4 yıllık Gazetecilik bölümlerinden mezun olanlar yerel ve ulusal gazetelerde çalışabilir. Bunun dışında, Radyo-Tv-Sinema, Halkla İlişkiler ve Reklamcılık, Yeni Medya ve İletişim bölümlerinden mezun olanlar da sektörde deneyim kazandıktan sonra gazetecilik yapabilir.
Gazetecilik Okumak
Gazeteci olmak için öncelikle, yasal olarak, üniversite bitirmenize gerek yok. Ancak, üniversite mezunları bile işsiz kalırken; bölümü okumadan gazeteci olmak isteyenler çok daha fazla zorlanır. Bölüm genel anlamda okuması keyiflidir. İlk yıllarda daha çok teorik eğitimler verilir.
İsmail Saymaz'ın dün akşam katıldığı bir TV programında Fatih Portakal'ın istifa edeceğine dair söylemlerinin ardından, Fox TV ekranlarının yüzü olan Fatih Portakal'ın istifası gündeme bomba gibi düştü. Fox TV'deki ana haber bültenini sunmama kararı alan Fatih Portakal'ın yıllık gelirinin 1 milyon TL olduğu öğrenildi.
Genel olarak, Türkiye'de editör maaşları, yaklaşık olarak 13.500 TL ile 23.000 TL arasında değişmektedir. Ancak, yayınevleri, dergiler, gazeteler gibi medya kuruluşları veya reklam ajansları gibi özel sektör kuruluşlarında çalışan editörlerin maaşları daha yüksek olabilir.
Gazete ve süreli yayın organları, haber ve fotoğraf ajanslarında çalışma yapmakta olan ve 4857 Sayılı İş Kanunu'nda işçi olarak tanımlanmayan fikir ve sanat çalışanları gazeteci olarak tanımlanmaktadır.
Üniversitelerin Gazetecilik Bölümünden mezun olanlar gazeteci olur. Ancak bu bölümden mezun olmayan kişiler gazetecilik alanında sertifika alarak veya deneyimle bu mesleği icra edebilir. Gazeteci gündem, siyaset, ekonomi, sağlık gibi çeşitli alanlarda haber yazar, röportaj yapar ve basın toplantılarına katılır.
Gazetecilik Lisans Programı'na başvuru aşağıdaki şekillerde yapılmaktadır; Fakülteye girebilmek için, ÖSYM tarafından yapılan LYS sınavında TM-1 puan türünde programı kazanmış olmak ve başka bir yükseköğretim programında kayıtlı olmamak gerekir.
Türkiye'de, yeni başlayan bir kameramanın aylık maaşı ortalama 15.000 TL'den başlayarak, tecrübeli bir kameramanın maaşı 35.000 TL'ye kadar çıkabilir.
eleman.net verilerine göre, Kameraman 2023 yılında ortalama 31.400 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Kameraman , Temmuz 2023 yılında ortalama 31.400 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 25.520 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
Radyo, televizyon ve diğer medya sunucuları çoğunluğu 2023 yılında aylık ₺1.612 ile ₺3.218 arasında maaş alıyor. Radyo, televizyon ve diğer medya sunucuları giriş seviyesinde aylık maaş ₺1.612 ile ₺2.824 aralığındadır. 5 yıl deneyim kazandıktan sonra geliri aylık ₺1.908 ile ₺3.104 arasında olacaktır.
Staj yeri olarak belediyeler, yerel ve ulusal medya kuruluşları, sivil toplum kuruluşlarının ilgili birimleri, diğer kamu kurum ve kuruluşlarının medya ile ilgili birimleri, özel medya kuruluşları (reklam veya danışmanlık şirketleri) vb. kurum ve kuruluşlar tercih edilebilir.
Gazete, televizyon, radyo, magazin ve İnternet gibi kitle iletişim araçları tarafından yayımlanması amacıyla haber toplayan gazetecilere muhabir adı verilir.
Muhabirlik için özel bir eğitim aranmaz, daha çok ikili ilişkiler önemlidir. Bununla birlikte, İletişim fakültelerinden mezun olanlar ya da meslek edindirme kurslarında eğitim alanlar, mesleki eğitim görmüş haber muhabiri olarak bu alanda çalışabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri