Nüfus Kaydı Düzeltme Davaları Ne Kadar Sürer Ankara ilinde açılan nüfus kayıtlarının düzeltmesi davası yaklaşık olarak 4-5 ay gibi bir sürede sonuçlanmaktadır. Fakat bazı dosyalarda tanık dinlenilmesi gerektiğinden bu süre biraz daha uzayabilir.
Nüfus kaydının düzeltilmesi davasında görevli mahkeme asliye hukuk mahkemesi, yetkili mahkeme ise ilgilinin yani davacının yerleşim yeri mahkemesidir. DAVA KİMİN ALEYHİNE AÇILMALIDIR? Davalı, aleyhine kayıt düzeltilmek istenen kişi ile hukuki menfaati bulunan tüm ilgililer ve ilgili Nüfus Müdürlüğüdür.
Kayıt düzeltme davaları nüfus müdürü veya görevlendireceği nüfus memuru huzuru ile görülür ve karara bağlanır. 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununun Ek Madde 3, Geçici Madde 8 ve 9'uncu maddeleri kapsamındaki düzeltme talepleri kişilerin yerleşim yeri adresinin bulunduğu yer ilçe nüfus müdürlüğünce kabul edilir.
Nüfus kaydının düzeltilmesi davası, aleyhine nüfus kaydı düzeltilmek istenen kişi ve hukuki menfaati bulunan ilgililer ya da İlgili Nüfus Müdürlüğüne karşı açılabilir. Nüfus davaları açılırken İlgili Nüfus Müdürlüğüne ulaşmak yeterlidir.
Bu davayı biyolojik anne açabileceği gibi çocuk da açabilir. Nüfus kaydının düzeltilmesi davasının davalısı; Nüfus Müdürlüğü ve Biyolojik annedir. Biyolojik anne henüz sağ iken yalnızca biyolojik annenin davalı olarak gösterilmesi ve mirasçılarına husumet yöneltilmemesi gerekmektedir.
İlgili 38 soru bulundu
Tapu kaydının düzeltilmesi davası, tapu sicili ile alakalı yanlışlıklar ve eksiklikler olması halinde gerekli düzeltmeler yapılması sürecinde Tapu Sicil Müdürlüğü'ne karşı açılan bir davadır. Tapu kayıtları tapu memurları tarafından yapılır. Bu kayıtlar sırasında ise tapu memurları bazı hatalı işlemler yapabilir.
Soybağının reddi davası Aile Mahkemesi'nde açılmalıdır. Taraflardan birinin yerleşim yerinin bulunduğu veya doğum sırasındaki bölgede açılabilir. Bulunulan yerleşimde Aile Mahkemesi'nin olmaması durumunda dava ile Asliye Hukuk Mahkemeleri ilgilenecektir.
Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 383. Maddesine göre “Çekişmesiz yargı işlerinde görevli mahkeme, aksine bir düzenleme bulunmadığı sürece sulh hukuk mahkemesidir.” Bu nedenle tapu kaydının düzeltilmesi davaları da birer çekişmesiz yargı işi olduğundan görevli mahkeme Sulh Hukuk Mahkemeleridir.
Kişilerin nüfus kaydı yapılırken, ilk defa nüfus kaydı alınırken, herhangi bir zayi olma durumunda yeniden düzenlenirken ya da herhangi bir nedenle yanlış veya eksik yazılması durumunda nüfus kaydının düzeltilmesi davası açılarak yanlışlık ve eksikliklerin giderilebilir.
Nüfus kaydının düzeltilmesi davası için yetkili ve görevli olan mahkeme Asliye Hukuk Mahkemesi'dir. Yurt dışında yaşayanlar İzmir, Ankara veya İstanbul Asliye Hukuk Mahkemesi'nde nüfus kaydının düzeltilmesi davasını açabilirler.
Nüfus kaydının düzeltilmesi davasını, tüm ilgililer ve durumdan haberdar olan cumhuriyet savcısı açabilir. Soybağına ilişkin davalar ise ancak kanunda sayılan kişiler tarafından açılabilir. Kanunda sayılmayan kişilerin açtığı soybağı davaları dinlenilmez.
Tapu memuru, basit yazı yanlışlıklarını, tüzük kuralları uyarınca resen düzeltir.” Görüleceği üzere Tapu Kaydının Düzeltilmesi Davası, taşınmazın tapu kaydındaki yanlışlığın düzeltilmesine yönelik bir davadır.
e-Devlet Kapısı'ndaki “Kimlik Bilgilerim” kısmında yer alan bilgilerinizde herhangi bir hata var ise açılan sayfadaki “Bilgilerimi Yenile” butonundan Nüfus Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü sistemlerindeki bilgilerinizle e-Devlet Kapısındaki bilgilerinizi güncelleyebilirsiniz.
Yasada yer alan bu hüküm ilgilinin açık kaydında zaman içerisinde yapılmış olan değişikliklerin kapalı kaydın açılmasından sonra bu kayda işlenmesi ile ilgilidir. Yasanın bu hükmünü yanlış yorumlayarak kapalı kayıttaki bilgileri değiştirecek mahiyette değişiklik yapılması mümkün bulunmamaktadır.
Bu nüfus davası türünde davacı, doğrudan hak sahibidir olan kişilerdir. Yani bu dava, nüfusa yanlış kaydedilen çocuk veya mirasçıları, biyolojik anne ve/veya baba veya bu kişilerin mirasçıları, nüfusta anne ve/veya baba olarak kayıtlı bulunan kişiler veya bunların mirasçıları tarafından açılabilir.
Ne Kadar (Kaç Ay) Sürer? Nüfus kayıtlarına ilişkin düzeltme davaları, çekişmesiz yargı işlerinden sayıldığı için basit yargılama usulüne tabi tutulmaktadır. Bu nedenle yargı süreci daha kısa ve yaklaşık 1-2 duruşma sürecektir, dava genel olarak 1-3 ay sürecektir.
MADDE 14- (1) Nüfus kaydının kapatılması; ölüm, gaiplik, Türk vatandaşlığının kaybı, evlenme, boşanma, evlât edinilme, soybağının düzeltilmesi veya reddi gibi olaylar nedeniyle bir kaydın üzerinde işlem yapılamaz hale getirilmesidir.
Nüfus kaydının düzeltilmesi davası iki farklı mahkeme üzerinden açılmaktadır. İlgili makamların ya da nüfus müdürlüklerinden yüzünü görmesi kapsamında, öncelikle Asliye hukuk mahkemeleri üzerinden dava açılır. Aynı zamanda Cumhuriyet Savcılığı üzerinden de bu dava açılabilmektedir.
Nüfus kaydının düzeltilmesi davasını mirasçıların açması mümkün değildir. Bunun nedeni ilgili davanın kişinin doğum yeri, ismi ya da farklı herhangi bir kişisel bilgisine bağlı olmasıdır. Kişisel verilerinde hata olan kişi ilgili kuruma durumun düzeltilmesi talebi ile dava açabilir.
Taraflar arasında anlaşmazlık durumu olması dava sürecinin uzamasına neden olabilmekte bu durum da bazen 3 ile 4 yıl arasında bir süreci kapsayabilmektedir. Ancak tarafların anlaşması durumunda tapu iptal davaları genel olarak kısa bir süre içerisinde sonuçlanmaktadır.
Cins değişikliğinin tescil işlemi tamamlandıktan sonra tescil bildirimi ve belge eklerinin aslı tapu müdürlüğünde kalır. Diğer nüsha ve belgeler tescili takip eden 10 gün içinde bir üst yazı ile kadastro müdürlüğüne gönderilir. Tescil süresi ve tapudaki yoğunluğa göre işlemler 1-2 ay arasında sonuçlanır.
Harçlar Kanununa ekli (4) sayılı Tarifenin 13.c pozisyonu uyarınca, Onbinde 5 oranında harç ve ayrıca döner sermaye ücreti tahsil edilir.
Türk Medeni Kanunu madde 286 ve 291 hükümlerinde soybağının reddi davasını açabilecek kişilere yer verilmiştir. Buna göre bu davayı koca veya çocuk açabilir. Yani annenin bu davayı açma hakkı yoktur. Ayrıca diğer bazı ilgililerin de bu davayı açabileceği kabul ediliyor.
Çocuk: Çocuk da ana ve babasına karşı soybağının reddi davasını açabilecektir. Medeni Kanun ergin olmayan çocuğun kendisine kayyım atanmasıyla bu davayı açabileceğini düzenlemiştir. Kendisine kayyım atanmayan çocuk ergin olduktan bir yıl içinde davayı açabilecektir.
Babalık davası ne kadar sürer konusunda Adalet bakanlığının belirlemiş olduğu Yargıda hedef süresi 11 ay olup, yani davanın sonuçlanma süresi 330 gündür. Bu süre davayı etkileyen faktörler istinaf ve yargitay itirazları sebebiyle uzayabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri