Gaziantep'te beş Organize Sanayi Bölgesi (OSB) bulunmaktadır. Organize Sanayi Bölgeleri, şirketlerin kullanıma hazır altyapı ve sosyal tesisleri ile yatırımcı dostu bir ortamda faaliyet göstermelerini sağlayacak şekilde tasarlanmıştır.
Gaziantep'te metal ve makine sanayi ilimizin ana sanayi dalları olan gıda, tekstil ve plastik sanayine dayalı olarak gelişmiştir. Gaziantep, değirmen makineleri, tarım makineleri, tekstil makine ve yedek parçaları konularında, Türkiye'de önemli bir yere sahiptir.
Bugün itibariyle, 288 adet parselden oluşan 3. Bölgede 288 adet firma faaliyet göstermektedir. 3.Bölgede; 122.000.000 Kwh elektrik, 410.000 ton 2su, 6.600.000 m3/ay doğalgaz tüketilmekte ve 51.000 kişi istihdam edilmektedir.
GAZİANTEP'TE 476 FABRİKA VAR!
Kentin bu ihracat potansiyeli ile halı ihracatında lider olurken, fabrika ve işletme sayısı bakımında da Türkiye'de birinci sarıda yer aldı.
Akdeniz Bölgesi ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin kesişme noktasında bulunan Türkiye'nin önemli şehirlerinden Gaziantep; sanayi ve gelişmişlik bakımından ilk sıralarda yer alır.
İlgili 30 soru bulundu
Ülkeye düzensiz dağılan sanayinin %60'ı Marmara Bölgesi'nde bulunur. Gebze Türkiye'nin en büyük sanayisini bünyesinde bulundurur. Marmara'da İstanbul dışında İzmit, Bursa, Sakarya ve Tekirdağ'da sanayi gelişmiştir. Ege Bölgesi, sanayinin geliştiği ikinci bölgedir.
İstanbul'daki OSB'lerde 34 bin 926 firma faaliyet gösteriyor ve 388 bin kişiye istihdam sağlanıyor. Alan olarak Türkiye'nin en büyük OSB'si unvanını ise 4 bin 325 hektar ile Gaziantep OSB elinde bulunduruyor.
Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde bir ekonomik merkez konumunda olan Gaziantep'te imalat sanayi gelişmiş durumdadır. İmalat sanayinde küçük imalathane ve atölyelerin yanı sıra. büyük tesislerin de sayıca çokluğu dikkat çekmektedir.
İldeki en önemli tarım ürünleri buğday, arpa, merci- mek, nohut, karpuz, kavun, soğan, sarımsak, pamuk, üzüm, domates, biber, patlıcan, fasulye, turp ve havuçtur. Ayrıca ağaç olarak özellikle antepfıstığı, zeytin ve nar yetiştirilmektedir.
Gaziantep'te ilk olarak 1996 yılında Sanko Holding ile başlayan süreçte bugün toplam 16 holding faaliyet gösteriyor. 2010 yılına kadar 6 olan holding sayısı özellikle 2010 – 2013 yılları arasında artıyor ve son 3 yılda 10 yeni holding kuruluyor.
GAZİANTEP ili ŞEHİTKAMİL, ilcesi 4. Organize Sanayi Bölgesi, Karahöyük Mahallesi, 104 nolu ada, 10 nolu parsel mevkiinde ÇED OLUMLU.
GAZİANTEP'TEKİ YAPI SAYISI 307 BİN
Bakanlık verilerine göre Gaziantep'te toplam yapı sayısı 307 bin 841 oldu. Bu binalarda 130 bin 875'ini 1999 sonrası inşa edilen yapılar oluşturdu. 1999 depremi sonrası inşa edilen toplam yapı sayısı yüzde 42,5 oldu.
İlimizde yetiştirilen başlıca tarım ürünleri arasında Antepfıstığı, buğday, zeytin, arpa, üzüm, pamuk, nohut, mercimek, kırmızıbiber, sarımsak gibi ürünler önemli yer tutmaktadır. Tarımsal kalkınma, sulama ve su ürünleri alanlarında 49 çiftçi kooperatifimiz faaliyet göstermektedir.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank tarafından kuruluş protokolü onaylanan, Sanayi Bölgeleri Genel Müdürlüğü'nce tüzel kişiliğinin tescili yapılan Gaziantep Ayakkabı İhtisas OSB, Oğuzeli ilçesine bağlı Körkün Bölgesi'nde kurulacak.
Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yer alan karar ile Nizip, Oğuzeli ve Araban ilçelerinde 7 yeni sanayi alanı kurulacak. Buna göre, Gaziantep'in Nizip ilçesindeki alanlar "Nizip Organize Sanayi Bölgesi Genişleme Sanayi Alanı", "Nizip 2.
Gaziantep'in Meşhur Hediyelikleri
Yemeni, kutnu kumaşı, bakır işleri, sedef işleri, baklava, Antep fıstığı, karpuz çekirdeği, kahke, menengiç kahvesi, kendir tohumlu çerez, ipek pul biber, zahter, Antep sabunu, sırmalı hamis, sedefli kakma Gaziantep'in meşhur hediyelikleridir.
II-IV. yüzyıllarda Kalenin, ilk olarak Roma döneminde bir gözetleme kulesi olarak yapıldığı ve zaman içerisinde genişletildiği yapılan arkeolojik kazılar neticesinde anlaşılmıştır. Bugünkü biçimini ise “Kaleler Mimarı” olarak adlandırılan Bizans İmparatoru Justinyanus döneminde M.S. VI. (M.S 527-565) yüzyılda almıştır.
Gaziantep'in meşhur yemekleri şunlardır; Ali Nazik kebabı, batma kaymak, patlıcan kebabı, lahmacun, ayva kebabı, elma kebabı, nohut dürüm, firik pilavı, simit kebabı, içli köfte, pirpirim aşı, Antep fıstıklı şekerli börek, mahşe, cacıklı Arap köftesi, cartlak kebabı, yağlı köfte, ekşili taraklık tava, iç katması, ...
Gaziantep Nüfus Yoğunluğu
Yüzölçümü 6.887 km2 olan Gaziantep ilinde kilometrekareye 313 insan düşmektedir. Gaziantep nüfus yoğunluğu 313/km2'dir. Gaziantep 2023 nüfusu, tahmini verilere göre 2 milyon 185 bin 165… Bu nüfus verisi, eski yıllardaki nüfus artış hızlarına göre tahmini hesaplanmıştır.
Bölgenin ekonomisi büyük ölçüde tarıma dayalıdır. Altı aya yaklaşan yaz kuraklığı nedeniyle, kuru tarım tekniği yaygındır. Bölge Türkiye ekonomisi üzerine önemli yük getirmektedir(1). Bitkisel üretim amacıyla ekilen ürünler arasında tahıl, mercimek, nohut, antep fıstığı, üzüm, pamuk ve tütün gelir.
Gaziantep "Büyük Şehir" adı altında bulunduğu için diğer illerde olduğu gibi "Merkez" isimli bir ilçesi yoktur. Gaziantep'in ilçeleri şunlardır; Araban, İslahiye, Karkamış, Nurdağı, Nizip, Şahinbey, , Oğuzeli, Şehitkamil ve Yavuzeli. Bu ilçelerden en uç noktalarda bulunanları; İslahiye ve Araban'dır.
İSO'nun 2020 yılında yaptığı araştırmaya göre, "Türkiye'nin En Büyük 500 Sanayi Kuruluşu" sıralamasında 146. sırada yer alan Karsan'da bugün 1074 kişi çalışıyor. Karsan'ın Yüzde 63.46'sı Kıraça Holding A.Ş., yüzde 36.54 oranında hissesi ise BİST'de işlem görmektedir.
Ülkemizde yaygın olarak faaliyet gösteren ağır sanayi de bu sanayi çeşitleri arasında değerlendirilen ve ekonomiye büyük katkı sağlayan bir alandır.
Türkiye'de gıda sanayi, kimya sanayi, dokuma sanayi, maden sanayi, makine sanayi, çimento, cam ve seramik sanayi yaygın olarak faaliyet gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri