Kışlar çok soğuk olmaz. Ortalama iki ay kar yağar. Toprak ortalama 15 gün kar altında kalır. Yağışlar çok istikrarsızdır.
Gaziantep , Akdeniz ve kara ikliminin geçiş bölgesinde yer almaktadir. Bu nedenle ne Akdeniz ne de kara ikliminin özelliklerini tamamen temsil etmektedir. İlin güney kesimleri Akdeniz ikliminin etkisi altında olmakla beraber genel olarak yazlar sıcak ve kurak, fakat Akşamlari serindir. Kışları ise ılık ve yağışlıdır.
Gaziantep Yöresinde batı - doğu doğrultusunda olduğu gibi, kuzey- güney istikametinde de kışlar ılıklaşır. Sahamızın güneyinde Halep' te bu mevsimin ortalaması 8.4 derecedir. Kış mevsiminde; yılın en soğuk ayı olan ocak ortalaması İslahiye'de 5.0, Gaziantep'te 2.6, Urfa'da 5.0 ve Halep'te şubat 7.0 derecedir.
Gaziantep, Akdeniz ve kara ikliminin geçiş noktasında yer almaktadır. İlin güney kesimleri Akdeniz ikliminin etkisinde olmakla beraber, genel olarak yazlar sıcak ve kurak, kışlar ise soğuk ve yağışlıdır. İlde yağış en çok kış ve ilkbahar aylarında görülür.
Gaziantep'te etkili olan kar yağışı, resmi kayıtlara göre son 10 yılın ocak ayındaki en yüksek oranı olarak kayıtlara geçti. AA muhabirinin Meteoroloji Bölge Müdürlüğünden edindiği bilgiye göre, kent genelinde iki gün süren kar, ölçüm yapımına başlanan 2012'den bu yana zirveye çıktı.
İlgili 42 soru bulundu
Gaziantep'i gezmek için nisan, mayıs ve haziran ayları oldukça ideal.
Yazlar kurak ve sıcak, kışlar soğuk ve yağışlığı geçtiği için ideal mevsimler bahar aylarıdır. Biz kasım ayında gittiğimiz mevsim gezmek için güzel olsa da Ekim ayı daha da güzel olur diye düşünmekteyim. Mayıs ve Ekim benim Türkiye için favori aylar.
Sanayi ve gelişmişlik bakımındandan birincidir. Gaziantep, Şehitkamil,Şahinbey olmak üzere iki metropol ilçeye ayrılmıştır. Gelişmişlik açısından Türkiye'nin 20. büyük ilinin merkez ilçesidir. Ayrıca Gaziantep, Türkiye'nin hâla yaşanılan en eski kenti olup, Dünya'nın da hâlâ yaşanılan en eski kentlerinden biridir.
İndis aylık olarak değerlendirildiğinde ise İslahiye ve Gaziantep istasyonlarının kış aylarında çok nemli olduğu, yaz aylarında ise tam kurak olduğu görülmektedir.
Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre Gaziantep, Türkiye'nin ve Avrupa'nın en kirli havasına sahip şehirleri arasında yer alıyor. Kentte bir yıl içerisinde 135 gün hava kirliliği yaşanıyor.
Gaziantep'in iklimi Akdeniz ve Doğu Anadolu iklimleri arasında bir geçiş özelliğini gösterir. Akdeniz iklimi ağır basar. Yazları sıcak ve kuraktır. Kışlar çok soğuk olmaz.
Yemeni, kutnu kumaşı, bakır işleri, sedef işleri, baklava, Antep fıstığı, karpuz çekirdeği, kahke, menengiç kahvesi, kendir tohumlu çerez, ipek pul biber, zahter, Antep sabunu, sırmalı hamis, sedefli kakma Gaziantep'in meşhur hediyelikleridir.
Özellikle tarihi ve kültürel açıdan önemli bir yer taşıyan Antep, aynı zamanda önemli bir ticari şehir olarak da bilinmektedir. Gaziantep'te Deniz ve Göl Var mı? Gaziantep şehri deniz bulunmayan iller içerisinde gelir. Aynı zamanda Gaziantep sınırları içerisinde doğal olarak Göl bulunmadığını ifade etmek mümkündür.
Gaziantep birçok etnik kimliği içerisinde barındırmaktadır, bunlardan bir tanesi de Alevi-Bektaşi cemaatidir.
Gaziantep nüfus yoğunluğu 313/km2'dir. Gaziantep 2023 nüfusu, tahmini verilere göre 2 milyon 185 bin 165… Bu nüfus verisi, eski yıllardaki nüfus artış hızlarına göre tahmini hesaplanmıştır.
Gaziantep sadece bir gastronomi şehri değil, doğal güzellikleri, tarihi yapıları, müzeleri ve antik kentleri ile tam bir turizm cenneti. Gaziantep lezzetlerini tattıktan sonra gezip görmek isteyeceğiniz en güzel yerleri sizin için derledik.
İlimizde yetiştirilen başlıca tarım ürünleri arasında Antepfıstığı, buğday, zeytin, arpa, üzüm, pamuk, nohut, mercimek, kırmızıbiber, sarımsak gibi ürünler önemli yer tutmaktadır. Tarımsal kalkınma, sulama ve su ürünleri alanlarında 49 çiftçi kooperatifimiz faaliyet göstermektedir.
Gaziantep - İstanbul arası yaklaşık olarak 1346 km'dir. Kamil Koç ile Gaziantep - İstanbul seyahatiniz tahmini olarak en az 16 saat 55 dakika saat sürer. Bu durum hava ve trafik koşullarına bağlı olarak değişkenlik gösterebilmektedir.
Haziran-Eylül arasında Gaziantep, en az yağışı alır. En çok yağışı ise Aralık-Şubat arasında alır. Mevsim değişirken gündüz ve gece arasında çok büyük bir sıcaklık farkı vardır. Denize kıyısı olmaması sebebiyle kentte nem oranı çok düşüktür.
Bu gömleğin üstüne kadifeden "üç etek" giyilir. Ayrıca mavi çuhadan yapılan, yakasız, önü açık ve kol ağzı dar olan "fermane" veya "hırka" giyilir. Kışın "pamuklu hırka" yazın ise ince kumaştan yapılan "sam hırkası" giyilmektedir. Gaziantep'te genel olarak içe "salmalı gömlek" giyilmektedir.
İlimizde genellikle dalgalı ve engebeli araziler yaygındır. Güneyde Hatay ve Osmaniye sınırını oluşturan Amanos (Nur) Dağları yer almaktadır.
Gaziantep'te etkili olan kar yağışı, resmi kayıtlara göre son 10 yılın ocak ayındaki en yüksek oranı olarak kayıtlara geçti. Kent genelinde iki gün süren kar, ölçüm yapımına başlanan 2012'den bu yana zirveye çıktı.
Gaziantep'in tamamen yerli ve yöresel bir lezzeti olan nohut dürüm, Gaziantep'in en ünlü yemekleri arasındadır. Kendine has bir şekilde sunulan nohut dürümü Gaziantep'e geldiğinizde mutlaka denemelisiniz. Genellikle köylerde yapılan bir yemektir.
Antep'te gezilecek yerlerin çoğu birbirine yakın. Yürüyerek birçok yere gidebiliyorsunuz. Sadece Zeugma Mozaik Müzesi biraz şehir dışında. Eğer arabasız geldiyseniz oraya taksi ile gitmek mantıklı olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri