Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Gaziantep'te kim savaştı?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Gaziantep'te kim savaştı?

Antep Kuşatması, Kuvâ-yi Milliye ile Fransa arasında gerçekleşen, Kuvâ-yi Milliye'nin 10 ay süren direnişinin ardından 9 Şubat 1921 tarihinde şehrin Fransızların eline geçmesiyle sonuçlanan kuşatma.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.wikipedia.org

Gaziantep'te kimlerle savaştık?

Antep halkı, 1 Nisan 1920'den 7 Şubat 1921'e kadar Fransızlar'a karşı direniş göstermişlerdir. Açlık, mühimmat-cephane kıtlığı ve Fransızlar'ın şehrin dört tarafını muhasarası karşısında, TBMMAntep'e 6 Şubat 1921'de “Gazi” unvanı vermiştir. Bundan sonra şehir “Gaziantep” adıyla anılmıştır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: gaziantep.bel.tr

Antepte kim Fransızlarla mücadele etti?

Düşmana karşı büyük direniş gösteren Şahin Bey ve fedaileri, 3 Şubat ve 18 Şubat 1920'de tam donanımlı Fransız birliklerini büyük hezimete uğrattı.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: aa.com.tr

Antepte milli mücadelenin kahramanı kimdir?

Antepli Şahin Bey İstiklâl Harbinin aziz şehitlerinden dir. Tek başına düşmana meydan okumuş, "Düşman araba ları cesedimi çiğnemeden Antep'e giremez." demiştir. Bu kahramanın hayatı, fedakârlıklarla doludur ve yeni nesil için ibret levhasıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: gaziantep.gov.tr

Antep savunmasını kim yaptı?

Şahin Bey (1877, Gaziantep - 28 Mart 1920), Kuvâ-yi Milliye önderlerinden Türk asker. Antep Savunması'nın önemli isimlerindendir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.wikipedia.org

Gaziantep'in Düşman İşgalinden Kurtuluşu

İlgili 25 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Maraş'ta düşmana ilk kurşunu atan kişi kimdir?

31 Ekim 1919'da Kahramanmaraş'ta düşmana ilk kurşunu atan Sütçü İmam, Kahramanmaraş'taki kurtuluş hareketini başlatmıştır. Sütçü İmam, Bertiz bölgesinde Yüzbaşı Muharrem Beyazıt komutasındaki birliğin hazırlıklarına katılır. Olaydan sonra Sütçü İmam ev ev aranır. Ancak hiç kimse nerede olduğu bilgisini vermez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.wikipedia.org

Antep savunmasının ilk şehidi kimdir?

Antep Savunmasının İlk Şehidi Oldu “Şehit Kamil.” - YouTube.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: youtube.com

Antep savunmasında önemli karakter kimdir?

Destansı bir mücadeleye sahne olan Antep savunmasının en önemli isimlerinden Şahin Bey, şehadetinin 101. yılında anılıyor. Asıl adı Mehmed Said olan ve 1877 yılında Gaziantep'te doğan Şahin Bey'in vatanseverlik duygusuyla yaptıkları toplumun her kesimine örnek oluyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: aa.com.tr

Gaziantep ne zaman düşman işgalinden kurtulmuştur?

Nitekim bu antlaşma Ankara Antlaşması ile son şeklini almış ve 25 Aralık 1921´de son Fransız askeri Antep´ten ayrılmıştır. Her yıl 25 Aralık Antep'in kurtuluş günü olarak kutlanmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: gaziantep.ktb.gov.tr

Gaziantep'in Fransız işgaline karşı koyan Türk kahramanı kimdir?

Düşman arabaları cesedimi çiğnemeden Antep'e giremez." sözleriyle adını tarihe yazdırdı. Düşmana karşı büyük direniş gösteren Şahin Bey ve beraberindekiler, 3 Şubat ve 18 Şubat 1920'de tam donanımlı Fransız birliklerini hezimete uğrattı.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: aa.com.tr

Maraş hangi ülke ile savaştı?

Maraş halkının -20 derecede yaklaşık 1 metre yüksekliğindeki karda, tipide açlık ve yokluğa rağmen devrin en iyi silah ve cephanesiyle donanmış Fransız kuvvetlerine karşı kazandığı büyük zafer, mazlum milletlere örnek oldu.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kahramanmaras.bel.tr

Güneydoğu'da hangi millet ile mücadele ettik?

Güney Cephesinde mücadele, Fransızlara ve Ermenilere karşı yapılmış ve onlara karşı zafer kazanılmıştır. Mondros Ateşkes Antlaşması'nın bir sonucu olarak güney bölgesi başta İngilizlere, daha sonra ise Fransızlara bırakılmıştır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sabah.com.tr

Urfa'yı Fransızlara karşı savunan kişi kimdir?

Urfa şehri, 24 Mart 1919'da İngilizlerin; 30 Ekim 1919'da da Fransızların işgali ile karşılaşmıştır. Bu sırada, Antep'te de çatışmalar başlamıştır. Urfa'da ise 29 Aralık 1919'da Jandarma Komutanı Yüzbaşı Ali Saip (Ursavaş), Mustafa Kemal Paşa'nın emriyle düşmanı Urfa'dan atmak için Ocak 1920'de direnişi başlatmıştır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: basarikoleji.k12.tr

Gaziantep Neden Gaziantep olmuştur?

Kurtuluş Savaşı'nda halkın göstermiş olduğu üstün kahramanlıklar sebebiyle şehre 8 Şubat 1921 tarihinde T.B.M. Meclisi tarafından “GAZİ”lik ünvanı verilmiştir. Layiha-i Kanuniye'nin l. Maddesi “Ayıntap livası merkezi olan Ayıntap kasabasının namı Gaziayıntap'a tahvil olunmuştur.” Böylece de Antep, Gaziantep olmuştur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sehitkamil.gov.tr

Adana'yı kim kurtardı?

Fransızlar, Türkiye ile 20 Ekim 1921'de imzaladıkları Ankara Anlaşması gereğince askerlerini 5 Ocak 1922'de Adana'dan tahliye etmişlerdi. Dolayısıyla Fransızların Adana'yı tamamen boşalttıkları 5 Ocak günü her yıl Adana'nın kurtuluş günü olarak kutlanmıştır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Fransa Türkiyede nereyi işgal etti?

Ancak Mütarekenin 7. ve 16. maddelerini ileri süren itilaf devletleri bölgede Yıldırım Orduları Komutanı olarak bulunan Mustafa Kemal Paşa'nın direnmesine rağmen 4 - 9 Kasım 1918'den itibaren başta İskenderun Limanı olmak üzere Hatay, Urfa, Antep, Maraş ve Çukurova bölgesini işgal etmişlerdir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hataydayatirim.com

Gaziantep nasil kurtuldu?

15 Mart 1921 tarihinde Londra'da yapılan antlaşma gereği Fransızlar 25 Aralık 1921' de Antep'i terk etmişlerdir.Dillere destan olan bu kurtuluş mücadelesinden dolayı 06 Şubat 1921 tarihinde Antep'e TBMM tarafından gazilik unvanı verilmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: seckinkoleji.com

Fransızlarla kim savaştı?

Güney Cephesi (Cenup Cephesi), Fransız Cephesi veya Kilikya Cephesi (Fransızca: La campagne de Cilicie), I. Dünya Savaşı'nın ardından Fransız kuvvetleri ve beraberindeki Ermeni Lejyonu ile TBMM idaresindeki Kuvâ-yi Milliye arasında gerçekleşen muharebelerden meydana gelen cephedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.wikipedia.org

Şahin Bey'in hikayesi nedir?

Şahin Bey (1877 - 1920) Antepli Şahin Bey de İstiklâl Harbinin aziz şehitlerindendir. Tek başına düşmana meydan okumuş, "Düşman arabaları cesedimi çiğnemeden Antep'e giremez." demiştir. Bu kahramanın hayatı, fedakarlıklarla doludur ve yeni nesil için ibret levhasıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kulturportali.gov.tr

Antep ne zaman kahraman oldu?

Antep'e 8 Şubat 1921 tarihinde Yüce Meclisimiz tarafından oy birliğiyle alınan kararla 'Gazi' unvanı tevcih edilmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: gaziantep.gov.tr

Kurtuluş Savaşı mücadelesinden sonra Antep'e verilen ünvan nedir?

Antepliler mücadeleyi kazanarak Şehrin şanlı tarihini "Gazilik" gibi anlamlı ve onurlu bir unvanla taçlandırdı. Bizler ise bu kutlu günü İstiklal Madalyalı ve dünyada "Gazi" unvanına sahip ilk ve tek şehir olarak kutlamanın gurur ve coşkusunu hep birlikte yaşıyoruz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: gaziantep.gov.tr

Şehitkamil ismi nereden gelmiştir?

İlçemiz "Şehitkamil" adını, Gaziantep Savunması sırasında 14 yaşında iken şehit edilen "Mehmet Kamil" den almaktadır. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin batısında yer alan ilçemiz 1.268 km²'lik (2015) bir alanı kapsar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: gaziantep.gov.tr

Kamil hangi cephede görev yapmıştır?

Gaziantep savunmasının fitilini ateşleyen "Şehit Kamil" vefatının 100. yılında anılıyor. İtilaf Devletlerinden İngiltere ve Fransa, Mondros Ateşkes Antlaşması'nın ardından 1919'da Antep'i işgal etti.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: aa.com.tr

Milli Mücadele kahramanları kimlerdir?

Erzurumlu Kara Fatma, Sütçü İmam, Halide Edip Adıvar, Hasan Tahsin, Gördesli Makbule, Mustafa Kemal Paşa, Tayyar Rahmiye Hanım, Şerife Bacı, İsmet Paşa, Halime Çavuş, Fevzi Paşa, Kazım Karabekir, Nezahat Onbaşı, Şahin Bey, Yörük Ali Efe ve nice kahramanlarımızı saygıyla, rahmetle ve minnetle anıyoruz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: imkbgaziilkokulu.meb.k12.tr

DuyuruReklam alanı

© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT