Gazneli Mahmut, “sultan” unvanını kullanan ilk Türk hükümdarıdır. Gazneli Mahmut'a asıl şöhretini kazandıran faaliyetin Hindistan üzerine yaptığı seferler olduğu söylenebilir. Gazne üzerinden Hindistan'a tam 17 sefer düzenleyen Sultan Mahmut, Hindistan'ın Müslümanlaştırılmasında rol oynamasıyla dikkat çekiyor.
Gazneli Mahmud tahta geçtiği 998 yılından 1030 yılına kadar 32 yıl hüküm sürmüştür. Bu süre içerisinde göstermiş olduğu azim ve faaliyetlerle, Orta Asya'nın büyük ve güçlü bir devletine hakim olmuştur. İlk seferini 1000 yılında Sistan'da hüküm süren Seferîler üzerine düzenlemiştir.
Gazneileler, uzun süreli gücünü korumayı başaran Türk devletlerinden birisidir. Selçuklular ile yaptıkları savaştan sonra, Hindistan bölgesine çekilmişler ve yavaştan yıkılmaya başlamışlardır. Gazneliler devleti, 963 ile 1186 yılları arasında hüküm sürmüş, Türk-İslam devletidir.
Gazneli Mahmut, Abbasiler ile iyi ilişkiler kurmaya karar vermiş ve Samaniler gibi bir devletin tanımadığı Abbasi hükümdarını "halife" olarak tanımıştır.Bunun üzerine Abbasi Halifesi Gazneli Mahmud'u İslamiyet'in savunucusu anlamına gelen "Sultan" unvanı ile şereflendirmiştir.
Açıklama:B seçeneğinde Alim yani BiLGİNLERİ sarayında toplaması eğitim ve bilime verdiği önemi göstermektedir.
İlgili 27 soru bulundu
Gazneli Mahmut, “sultan” unvanını kullanan ilk Türk hükümdarıdır. Gazneli Mahmut'a asıl şöhretini kazandıran faaliyetin Hindistan üzerine yaptığı seferler olduğu söylenebilir. Gazne üzerinden Hindistan'a tam 17 sefer düzenleyen Sultan Mahmut, Hindistan'ın Müslümanlaştırılmasında rol oynamasıyla dikkat çekiyor.
Öz. Gazneli Mahmud dönemi Sünni İslâm akaidinin tekâmül dönemlerinden biri olmuştur. Sultan Mahmud'un dini siyaseti çerçevesinde Gazneli topraklarında kelamî tartışmalara pek fırsat verilmemiş, Sünni İslâm anlayışı çerçevesinde tevazu ve hoşgörüyü ön planda tutan tasavvufi hareketler itibar kazanmıştır.
Teoman (Çince: 頭曼單于 Touman; taht MÖ 220 - MÖ 209), Asya Hun İmparatorluğu'nun kurucusu ve ilk hükümdarı olan Hun devlet adamı Tuvu Tanhu'nun (Tuvu Bey) oğlu ve Mete Han'nin babası. MÖ 3. yüzyıl dolaylarında yaşayan Teoman, bilinen ilk Hun (Hiung-nu) hükümdarıdır.
Sistan, Horasan ve Samani Devleti toprakları böylece Gazneli Mahmud'un yönetimine geçmiştir. Mahmud'un Horasan dışında bölgedeki diğer hedefine sıra gelmiştir. Sistan'ın son Seferi emiri Halef'in hakimiyeti altındaki toprakları da almasından sonra Gazneli Mahmud'un Hindistan arasında başka engel kalmamıştır.
Bundan sonra başkentlerini Lahor'da yaşatabilen Gaznelilerin son hükümdarı olan Hüsrevşah'ın oğlu Hüsrev Melik, Pencap çevresinde hüküm sürdü. Gurlular, 1186'da Hüsrev Melik'i ve oğullarını esir alarak, Gazne Devleti'ne son verdiler.
Gaznelilerin Türk ve İslâm tarihindeki başlıca rolü kuzey Hindistan fütühatına yol açarak İslâm dinine Pencâb'da kuvvetli bir dayanak noktası elde etmesi ve daha sonraki Hindistan fetihlerine bu suretle sağlam bir zemin hazırlamış olmasıdır.
Gazne Devleti'nin en büyük hükümdarı Sebük Tigin'in oğlu Gazneli Sultan Mahmud'dur. Babasının yerine tahta çıkan kardeşi İsmail'i tahttan indiren Mahmud (997-1030) 999 yılında Samanoğulları Devleti'nin yıkılması ile topraklarının büyükçe bir bölümünü ele geçirdi.
Dandanakan Savaşı Sonuçları
Türk - İslam tarihi açısından önemli sonuçlar doğuran Dandanakan Savaşı'nın sonuçları şunlardır: Gazneliler yıkılış sürecine girmiştir. Tuğrul Bey hükümdarlığını ilan etmiş ve Selçuklu Devleti resmen kurulmuştur. Selçukluların eline geçen Rey şehri başkent ilan edilmiştir.
Gazneli Devleti Sultan Mahmud'un otuz üç yıllık (998- 1030) saltanatında en parlak dönemini yaşamıştır. Devletin sınırları Mâverâünnehir'den Kuzey Hindistan'ın içlerine kadar genişlemiştir.
Gazneli Mahmud, 1000 yılından 1027 yılına kadar Hindistan'a on yedi büyük sefer düzenledi.1025-1026 yıllarında yaptığı Hindistan'daki Somnat Seferi'yle İslam dünyasında kahraman olarak tanınmakla kalmadı halife tarafından gönderilen menşur ile tarihte ilk "Sultan" unvanını alan kişi de oldu.
Gazneliler Bayrağı
Ayrıca bayrak üzerindeki tavus kuşu gösterişe, heybete ve saltanata yorulmaktadır. Bir kaynağa göre, Gazneliler daha sonrasında Abbasi Halifeliği'nin meşrû mümessili olduklarını gösteren bir başka bayrağa geçmişlerdir. Bu yeni bayrak siyah olma özelliği taşımaktadır.
V/XI. yüzyılda Gazne merkezli büyük bir devlet kurarak fetih hareketleriyle sınırlarını Mâverâünnehir'den kuzey Hindistan'a kadar genişleten, 33 yıllık saltanatı boyunca Sünnî İslam'ı hâkim kılmaya çalışan Gazneli Mahmud, dinî, siyasî, askerî ve ilmî faaliyetleriyle İslam bayraktarlığını yapmıştır.
Sultan unvanını kullanan ilk Türk hükümdarı olan Gazneli Mahmud, Hindistan'ı İslamiyetle şereflendiren kumandandır aynı zamanda.
İslamiyet'i kabul eden ilk Türk devleti Karahanlılar Devleti'dir. 840 yılında Karluk, Yağma ve Çiğil gibi Türk boylarının bir araya gelmesiyle Doğu Türkistan'da kurulan Karahanlılar Devleti, 932 yılında İslamiyet'i resmi din olarak kabul etmiştir.
Asya Hun Devleti, tarihte bilinen ilk Türk devletidir ve Orta Asya'da yaşayan Türk boylarını bir araya getirerek, siyasî birliği sağlamıştır.
Tuğrul Bozan ya da dizideki adıyla Emir Bozan2ın doğum tarihi bilinmiyor. 1052 yılında öldüğü bilinen Emir Bozan, 1052 yılı içerisinde, tahminen 40-57 gün arası hüküm süren ve Gazneli hanedanından olmayan gulâm kökenli Gazne Devleti sultanıdır.
El Biruni ise
- 973 yılında doğmuştur. - Oldukça önemli bir bilim adamı olup matematik ve astronomiyle ilgilenmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri