– Akut ishalin kontrol altına alınabilmesi için ilk gün haşlanmış patates, pirinç haşlaması, yoğurt ve bol su tüketilmelidir. – Et, kızarmalar ve yağlı besinlerden uzak durulmalıdır. Bu besinler hem bulantıyı ve ishali tetikler hem de düzelmeyi engeller.
Bu süre içinde bol miktarda su ve yağsız sıvı alınması, ishal ve kusma ile kaybedilen sıvının yerine konması için gereklidir. Kusma var ise bulantı önleyici ilaçlar kullanılabilir. Posasız ve yağsız gıdalar ile beslenilmeli, yağsız haşlama, beyaz ekmek, yağsız peynir, yoğurt, pirinç lapası yenmelidir.
Laktoz intoleransı bulunmuyorsa özellikle yoğurt, gıda zehirlenmesi vakalarında en çok tercih edilen besinlerin başında gelir. Antibakteriyel ve probiyotik özelliği sayesinde gıda zehirlenmesine sebep olan bakterilerle mücadele eder.
Doğal bir antibakteriyel olarak bilinen limonunu tüketilmesi de zehirlenme durumunda önerilmektedir. Limon aynı zamanda anti viral özelliğe de sahiptir. Gıda zehirlenmelerinde mutlaka tercih edilmesi gereken bir besindir. Limon zehirlenme belirtilerini de önemli ölçüde ortadan kaldırır.
İlgili 42 soru bulundu
Besin zehirlenmesi belirtileri çoğunlukla 2-3 gün içinde kendiliğinden geriler ve herhangi bir tedavi gerektirmez. Bu süre içinde bol miktarda su ve yağsız sıvı alınması, ishal ve kusma ile kaybedilen sıvının yerine konması için gereklidir. Kusma var ise bulantı önleyici ilaçlar kullanılabilir.
Halk arasında zehirlenen kişiyi kusturmanın dışında yapılan bir başka yanlışın ise zehirlenen kişiye ayran gibi maddelerin içirilmesi olduğuna dikkati çeken Saygın, “Süt içirmek böyle zehirlenme durumlarında kurtarıcı gibi görülüyor, fakat bir faydası yok.
Gıda zehirlenmesi genellikle 1-3 gün sürer ancak bakterinin türüne, enfeksiyonun şiddetine ve kişinin genel sağlık durumuna bağlı olarak bir haftaya kadar devam edebilir. Pek çok insan 1 hafta içinde tamamen iyileşir.
Zehirlenme yaşayan hastalara bol su ve sıvı gıdalar verilmelidir. Ayrıca tuzlu ayran, tuzlu krakerler, bol yoğurt, muz, haşlanmış patates, yağsız pirinç lapası yedirilir. Hasta acile kaldırılırsa elektrolit replasmanı yapılabilir. Ancak bu çoğunlukla gerekli olmaz.
Hastaların bu nedenle bol miktarda miktarda sıvı almaları gerekir. Maden suyu ve bitkisel çay tüketimi bu açıdan oldukça fayda sağlar.
Potasyum açısından zengin olan muz, gıda zehirlenmesinin neden olduğu bulantı, kusma ve ishal belirtilerinin azalmasına yardımcı olur. Yoğurt, sarımsak ve limon gibi antibakteriyel özelliğe sahip besinler gıda zehirlenmesine neden olan bakteriler ile savaşmaktadır.
Gıda zehirlenmesi tanısı bireyin beslenme geçmişine bakılarak konulur. Doktor, bireye kadar süredir hasta olduğu, gözlemlediği belirtiler ve yediği yiyecekler hakkında çeşitli sorular sorar. Ardından dehidrasyon belirtileri varsa bunları saptamak üzere fiziksel bir muayene gerçekleştirir.
Mide bulantısı ve kusma, zehirlenmenin en yaygın belirtileridir. Zehirlenme vakalarında acil müdahale kritik önem taşıdığından, kişi zehirlendiğini düşünüyorsa vakit kaybetmeden mutlaka hastaneye başvurmalıdır.
– Akut ishalin kontrol altına alınabilmesi için ilk gün haşlanmış patates, pirinç haşlaması, yoğurt ve bol su tüketilmelidir. – Et, kızarmalar ve yağlı besinlerden uzak durulmalıdır. Bu besinler hem bulantıyı ve ishali tetikler hem de düzelmeyi engeller.
Gıda Zehirlenmesi Tedavi Edilmezse Ne Olur? Gıda zehirlenmesinin en yaygın ciddi komplikasyonu ciddi miktarda su ve esansiyel tuz ve mineral kaybı olarak tanımlanan dehidrasyondur.
Ciddi kimyasal zehirlenmeler dışında genellikle mide yıkanması zorunlu değildir. Toksin bir etken varsa mide yıkanması gerekebilir. Bu da genellikle besin zehirlenmelerinde karşılaşılan bir durum değildir.
Gıda zehirlenmesine evde çözüm arayanlar için bal ve limon karışımı idealdir. Balın antibakteriyel özelliği vardır. Gıda zehirlenmesinden sonra mideyi rahatlatır. Siz de besin zehirlenmesi sonrasında midenizdeki rahatsızlıkları gidermek için günde 3 defa birer kaşık bal tüketebilirsiniz.
gıda zehirlenmesi nasıl geçer? Vücut çok fazla su kaybettiğinden zehirlenmenin ardından bol bol su içmek gerekir. Süt ve süt ürünlerini bir süre tüketmemeye özen gösterilmeli. Kahve, çay, alkol ve enerji içeceklerinden uzak durulmalıdır.
Ø Sindirim yoluyla: En sık rastlanan zehirlenme yoludur. Sindirim yoluyla alınan zehirler genellikle ev yada bahçede kullanılan kimyasal maddeler, ıehirli mantarlar, bozuk besinler, ilaç ve aşırı alkoldür. Ø Solunum yoluyla: Zehirli maddenin solunum yolu ile alınmasıyla oluşur.
Göz yanması, cilt kaşıntısı, kızarıklık, bulantı, kusma, solunum sıkıntısı, baş dönmesi, ishal ve göğüs ağrısı en sık görülen belirtiler arasındadır. Bu gibi durumlarda da kişi hızla bulunduğu ortamdan uzaklaştırılmalı, kusturulmamalı ve hızla sağlık kuruluşuna götürülmelidir.
Zehirlenme belirtileri arasında mide bulantısı, kusma, ishal, baş dönmesi, halsizlik, ateş, solunum güçlüğü ve bayılma yer alabilir. Zehirlenme, kendiliğinden geçebilir ancak bu durum, zehirleyici maddenin türüne ve miktarına bağlı olarak değişebilir.
Evet. Kusmak son derece iyidir. Çünkü kusma, midenin bağırsaklara geçmesine izin vermediği toksin yüklü olan besinin dışarı atılması demektir. Ama kusma az olursa toksinlerin bir kısmı da bağırsaklara geçecektir.
Asit – baz (çamaşır suyu , tuz ruhu gibi) zehirlenmelerinde kesinlikle kusturulmaz yine bol su verilir. 2 saatten daha uzun süre geçmişse kusturulmaz, bol su ve zeytinyağı verilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri