Namık Kemal'in romanda tasvire bu kadar yer vermesinin nedeni tasviri realizmin bir unsuru olarak görmesinden kaynaklanmaktadır.
“Vatan Şairi” ve “Hürriyet Şairi” olarak anılan Namık Kemal, şiirin yanı sıra eleştiri, yaşam öyküsü, tiyatro, roman, tarih ve makale türlerinde eserler verdi.
Fransa'dan Türkiye'ye geçen romantizm Namık Kemal'le belirginleşir. İlk Türk romantik yazar kabul edilen Kemal 1884 yılında yazdığı Celâleddin Harzemşah adlı oyununun önsözünde Türk romantizminin kuramını belirler.
Namık Kemal, Vatan Yahut Silistre adlı oyununun sahnelenmesinden sonra halkın coşkunluğa kapılması üzerine dört arkadaşıyla birlikte yargılanmadan sürgüne gönderilmiştir. Belli bir süre konulmayan sürgünlük ıslah olununcaya kadar devam edecektir.
Tanzimat döneminde yaşamış, Türk milliyetçiliğinin öncülerinden, Genç Osmanlı Hareketi mensubu, gazeteci, devlet adamı, ünlü yazar ve şairdir.
İlgili 17 soru bulundu
Osmanlıcılık fikir akımı, Genç Osmanlılar Cemiyeti tarafından benimsendi. Bu akımın en önemli temsilcileri ise, Ziya Paşa, Namık Kemal ve Şinasi'dir. Osmanlıcılık fikir akımı, Balkan Savaşları'na kadar geçerliliğini korumuştur.
Tanzimat edebiyatında eser vermeye başlamış olan Namık Kemal, toplumsal anlayış ile eserlerini yazmıştır. Namık Kemal, toplum şairi olarak tanınmakta olan bir yazar olarak da bilinmektedir.
youtube da görüp çok güldüğüm, trollendik ya da kandırıldık anlamında kullanılan bir cümle, söz öbeği.
Namık Kemal, 1862'de Tasvîr-i Efkâr'ı yayımlamaya başlayan Şinasî ile tanıştı. Şinasî, tanıştıkları ilk gün ona Fransızcasını ilerletmesini tavsiye etti. Namık Kemal'in Fransızcadan ilk tercümesini, fikirlerini benimsediği Montesquieu'nun eserlerinden bazı parçalar oluşturdu.
"At Yalanı S*keyim İnananı" Namık Kemal | Bir Şiirde Benden "At Yalanı S*keyim İnananı" Namık Kemal | By Film Replik Vine | Facebook.
Tanzimat Edebiyatı'nın pek çok yazar ve şairi (Ahmet Mithat, Namık Kemal, Şemsettin Sami, Abdulhak Hamit, Recaizade Mahmut Ekrem) romantizm akımının etkisindedir.
Herkes kimsenin sağ kalmadığını bilir de, kendi öleceğine inanmak istemez. Ne mümkün zulm ile bidad ile imha-i hürriyet. Terbiye ana kucağından başlar; her söylenilen kelime, çocuğun şahsiyetine konan bir tuğladır. Köpektir zevk alan Sayyad-ı bi insafa hizmetten.
Yazar, Türk edebiyatında ilk edebi roman olan İntibah adlı eseri yazmıştır. Ayrıca ilk tarihi roman olan Cezmi'yi kaleme almıştır. Türk edebiyatı tarihinde sahnelenen ilk Türk tiyatro eseri Namık Kemal'in Vatan yahut Silistre oyunu olmuştur.
Tercüme bürosunda 4 yıl çalışmıştır. Namık Kemal ilk romanı olan İntibah'ı 1876 yılında yayımlamıştır. İntibah kitabı tarihimizin ilk roman çalışması olarak kabul edilmektedir.
Tanzimat Dönemi'nde Batı'dan alınan yeni türlerden olan roman türünün edebiyatımızdaki ilk örnekleri bir geçiş döneminin ürünleri olmuştur. Pişmanlık, aşk, kıskançlık, ayrılık gibi temaların yoğun bir şekilde ele alındığı İntibah romanı, Türk edebiyatında ilk edebi roman olarak bilinmektedir.
Namık Kemal (1840-88) anayasal özgürlüğün yanında iktisadi özgürlüğü de savundu. Bu noktada Yeni Osmanlıların liberal düşüncenin etkisinde kaldığı varsayımı doğdu. Sakızlı Ohannes Paşa da iktisadi liberalizm düşüncesini gerçek anlamda savunan ve Türkiye'deki temellerini atan ilk kişilerdendi.
Asıl adı Mehmet Kemal olan, "Namık" adını ise Şair Eşref Paşa'dan alan Namık Kemal, 21 Aralık 1840'ta 2.
Gazete, Yeni Osmanlılar Cemiyeti'nin görüşleri doğrultusunda yaptığı yayın sonucu 1867'de kapatıldı.Namık Kemal, İstanbul'dan uzaklaştırılmak için Erzurum'a vali muavini olarak atandı. Bu göreve gitmeyi çeşitli engeller çıkarıp erteledi ve Mustafa Fazıl Paşa'nın çağrısı üzerine Ziya Paşa'yla birlikte Paris'e kaçtı.
Annesi Fatma Zehra Hanım'ı 1848 yılında kaybedince çocukluğunu Tekirdağ Valisi dedesi Abdüllatif Paşa'nın yanında, Rumeli ve Anadolu'da geçiren Namık Kemal, Afyon Müftüsü Buharalı Hacı Velid Efendi'den gördüğü eğitimin yanı sıra özel derslerle Arapça ve Farsça öğrendi.
Ziya Paşa, Şinasi ve Namık Kemal ile birlikte, Tanzimat Dönemi ile başlayan “Batılılaşma” hareketinin etkisinde gelişen Batılılaşma Dönemi Türk edebiyatının ilk aşamasını oluşturan üç yazardan birisidir.
Türk edebiyatına ilk kez hak, adalet, eşitlik, özgürlük gibi kavramları eserlerinde kullanmıştır. Düşüncelerini sade ve açık bir dille dile getirmeyi, konuşma dilini yazı dili haline yaklaştırmaya çalışmıştır. İbrahim Şinasi, Türk edebiyatında Klasisizm akımının öncüsü ve benimseyicisidir.
Ahmet Vefik Paşa, Tanzimat dönemi, birinci kuşak sanatçılarındandır ve klasisizm akımından etkilenmiştir.
Batıcı aydın kimliği ile tanıtılmaya çalışan Namık Kemal, aksine hayatının sonuna kadar, İslamiyet'i savunan, bu çerçevede çok önemli tezler geliştiren bir mütefekkirdir.
Ziya Gökalp, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş döneminin Türkçülük düşüncesinin en önemli teorisyenlerinden biridir. O, Türk fikir hayatında adından çokça söz ettiren bir düşünce adamıdır. Birçok eserinde Türkçülük düşüncesini işlemiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri