Gebelik, doğal bir süreç olmasına rağmen sorunsuz devam eden pek çok gebelikte durum her an değişebilir. Hamilelik sürecinde en riskli dönemlerden biri ilk 12 haftadır. 12. haftanın tamamlanmasının ardından düşük riski azalır. Gebeliğin 20. haftasından sonra ise düşük riski daha da düşer.
Düşüklerin çoğu gebeliğin başında görülür. Tüm düşüklerin yarıdan fazlası gebeliğin 9. haftasından önce görülür. 9-10 haftalıkken % 22 si, 11-12 haftalarda da %11 i görülür. Yani tüm düşüklerin %85i 13. haftadan önce erken düşük olarak gerçekleşmektedir.
12. Hafta: İyi haber; düşük riskiniz azaldı Hamileliğe bağlı baş dönmesi, bulantı, kusma, kokulara karşı hassasiyet, halsizlik, sık idrara çıkma, kabızlık ve gaz gibi şikayetlerin kaybolmaya başladığı 12. haftada düşük riski de azalır. Bebeğin büyümesine bağlı olarak rahim de büyür.
Gebeliğin ilk 3 ayı düşük açısından riski en yüksek olan aylardır.
Gebelik nasıl hesaplanır? Gebeliğin ya da bebeğin olası doğum tarihini hesaplamak için aylık, haftalık ya da günlük olarak hesaplama yapılabilir. Gebelik, toplam 280 gün ya da 40 hafta sürer. Gebeliğin 9 ay 10 gün sürdüğü yaygın olarak bilinse de gebelik, standart olarak haftalık olarak hesaplanır.
İlgili 18 soru bulundu
Anne karnındaki bebek 37. haftada bir yandan amniyotik sıvı ile nefes egzersizlerini sürdürür. Beyin ve akciğer yapılarının gelişimi henüz tamamlanmamış olsa da bu zaman diliminde doğan çocuklar gayet normal ve sağlıklı bir şekilde yaşamlarını sürdürebilir.
Hamileyken tekrar hamile kalmak mümkün değildir. Gebelik sürecinde embriyonun rahme yerleşmesi ile birlikte rahim ağzı bir mukus yapısı ile kapanır.
Yalnızca gebeliğin başladığı ilk 3 ay içinde cinsel ilişkiye girmek düşük riskini ortadan kaldırmak için zaman zaman doktorlar tarafından yasaklanır. Zaten gebelik belirtileri oldukça yoğun yaşandığı için ilk 3 ay cinsel keyif ertelenebilir.
Hamilelikte cinsellik son derece normal ve pek çok çift için güvenlidir. Eğer annede erken doğum riski, plasentanın aşağı yerlesmesine bağlı kanamalar , plasental sorunlar ya da tekrarlayan düşük geçmişi gibi sorunlar bulunmuyorsa, cinsel ilişki bebeğe karşı bir tehlike arz etmez.
Gebelik, doğal bir süreç olmasına rağmen sorunsuz devam eden pek çok gebelikte durum her an değişebilir. Hamilelik sürecinde en riskli dönemlerden biri ilk 12 haftadır. 12. haftanın tamamlanmasının ardından düşük riski azalır. Gebeliğin 20. haftasından sonra ise düşük riski daha da düşer.
Gebelikte ilk 3 ay yatış pozisyonu yüz üstü olabilir. Yüz üstü uyumaktan hoşlanıyorsanız karnınız büyüyene kadar bu şekilde yatabilirsiniz. Karnınız büyüdükten sonra yüz üstü yattığınızda rahat edemeyeceğiniz için kendinize farklı bir uyku pozisyonu bulmanız gerekecektir.
'Yatak istirahati' uygulaması evde veya hastanede birkaç gün olabildiği gibi doğuma kadar sürebilmektedir. Gebeliğin erken döneminde kanama ve düşük tehlikesinin varolduğu durumlar gibi gebelikte gelişen çeşitli komplikasyonların tedavisi için önerilmektedir. Yatak İstirahati Niçin Önemlidir?
Gebelikte ilk 10 hafta bebeğinizin yerleşmesi, tutunması, organsal gelişimleri için en kritik haftalardır. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr. Erhan Karaalp, bebeklerin ilk haftalardaki gelişimini ve oluşabilecek riskleri yazdı. Gebeliğinizi ilk 10 haftaya kadar yakın çevrenizle paylaşmamaya özen gösterin.
Anne bir süre aç kalınca, kan şekeri düştüğünde, bebeğin de kan şekeri düşer. Ayrıca bebeğin kan şekerindeki hızlı iniş çıkışlar da, yenidoğan döneminde bebeğin kan şekerinin normal değerlerde tutulmasını zorlaştıran bir faktördür.
Ayrıca korunma hamilelikte cinsel birliktelikte de önemlidir. Korunmasız cinsel birliktelik pek çok cinsel yolla bulaşan hastalığa da yol açabilir, aids belirtileri gösterdikten sonra önlem almak mümkün olmayacağı için cinsel yolla bulaşan hastalıklar söz konusu olduğunda korunmak oldukça önemlidir.
6. ayda sonra ise, büyüyen karnınız sebebiyle durum değişir ve yüz üstü pozisyonda siz de rahat edemezsiniz. Sırt üstü yatmanız da bebek için sakıncalıdır. Çünkü; gebelik ilerledikçe, büyüyen rahim, annenin omurgası boyunca seyreden ana damarlarına bası yapar.
Bu nedenle gebelik süreci içerisinde cinsel ilişkiye girilmeli mi yoksa girilmemeli mi konusunun çok tartışılan bir konu olduğunu söyleyebiliriz. Ancak belirtmek gerekir ki; anne adayının ve hamileliğin normal seyrettiği süre boyunca istenilen sıklıkta cinsel ilişkiye girmekte herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.
Boş gebelik, genellikle 8-10. gebelik haftaları arasında teşhis edilir. Normal bir gebelikte, ultrason testinde kalp atışları 6. haftada duyulmaya başlar. Ancak, boş gebelikte bebekte kalp atışları olmadığı için ultrason ile muayenede bebek görülmez.
Hamileliğin 6. Haftasında hormonlar ve artan kan akımına bağlı olarak meme süt bezleri ve kanallarında değişim başlar. Bu nedenle memelerde dolgunluk, büyüme ve bunların akabinde ağrı oluşabilir. Meme uçları koyulaşıp hassaslaşabilir. İlerleyen haftalar da memelerden süt gelmesi de görülebilmektedir.
Bu süreçte mide bulantısı, memede hassaslık ve kusma gibi belirtilerle görülen boş gebelikte, hafif kramp veya pelvik ağrı ve vajinada hafif lekelenme veya kanama olabilir. Rahmin ultrasonu ile bakıldığında içinde embriyo bulunmayan, gebelik kesesi adı verilen, içi sıvı dolu boş bir kese görülür.
Hamilelik devam ederken yeni bir hamilelik olmaz, ancak süperfetasyon durumunda yumurtalıklar, döllenebilecek halde başka bir yumurtayı üretiyor. Kadınların iki gebeliği de farklı cinsel ilişkiden döllenme yoluyla oluyor. Bu durumda bebekler farklı boylarda ve ağırlıkta dünyaya geliyor.
Kadın genital sisteminde, sperm hücresi ortalama 72 saat canlı kalabileceği için, hesapladığınız yumurtlama gününün 3 gün öncesi; yumurtanın ömrü de 24 saat olduğu için bu günün 1 gün sonrası arasındaki dönem, gebe kalabilme ihtimalinizin en yüksek olduğu dönemdir.
Örneğin 28 günlük siklus için adetin 9. günü ve 14. günü arasındaki periyot, hamile kalma günleri olarak en yüksek şansın olduğu günlerdir. Bu günlerde günaşırı beraber olunması durumunda, hamile kalma şansı artar. Eğer siklus uzunluğu 35 gün ise, bu sefer yumurtlama günü 21.gün olarak hesaplanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri