D sınıfı ehliyetle minibüs ve otobüs kullanılabiliyor. D sınıfı ehliyette yükün en fazla 750 kg olması şartı aranıyor. D1 ehliyet hangi araçları kullanır sorusu da yaygın olarak merak edilen sorular arasında bulunuyor. D1 ehliyet sahipleri minibüs kullanabiliyor.
D1 ehliyeti, özel bir ehliyet sınıfıdır. Minibüs ve kamyonet gibi ağır yük taşıma araçlarını da kullanmak isteyen kişilerin alması gerekir.
Yukarıda yer alan tabloda görüldüğü üzere, D1 sınıfı ehliyet sahipleri minibüs, otomobil, kamyonet, lastik tekerli bisiklet ve motorlu bisiklet kullanabilir.
Herhangi bir nüfus müdürlüğüne gitmek suretiyle başvuru ile D1 ehliyet süresi uzatılabilir. Tabii bu konuda yeniden gerekli fiziksel ve zihinsel sınav ile belgelerin tamamlanması gerekir. Zamanda bu konuda randevular internetten ya da Alo 199 üzerinden de alınabilir.
D1E Minibüs Ehliyeti; D1 sınıfı sürücü belgesiyle kullanılan araçlara takılan ve azami yüklü ağırlığı 750 KG'ı geçen römorktan oluşan birleşik araçları kullanacaklara verilir.
İlgili 23 soru bulundu
Diğer yandan kamyon ve çekici kullanımına uygun olan C, CE, C1, C1E sınıfı ehliyetlerin geçerlilik süresi 5 yıldır. Diğer 5 yıl geçerli ehliyet tipleri ise D, DE, D1, D1E olup minibüs ve otobüs kullanımına uygun olan ehliyet sınıflarıdır.
M, A1, A2, A, B1, B, BE, F ve G sınıfı sürücü belgeleri 10 yılda bir değişecek, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D ve DE sınıfı sürücü belgeleri ise 5 yıl süreyle geçerli olacak şekilde düzenlenmektedir.
D1 Sınıfı Ehliyet
16+1 kapasiteli minibüsler içindir. Geçerlilik süresi 5 yıldır. 21 yaşını doldurmuş olma zorunluluğu vardır. D1 sınıfı ehliyet almak isteyen bir kişinin B sınıfı ehliyete sahip olması gereklidir.
Böylece ehliyet yenileme için son başvuru tarihi 31 Aralık 2024 oldu. Buna göre; Eski tip ehliyetini yeni tip ehliyet ile değiştireceklerin ödeyecekleri ücret 15 TL. Yeni tip ehliyetlerini yenilemek isteyenlerin, kaybedenlerin veya çaldıranların ödeyecekleri ücret 769 TL.
Minibüs kullanmak için B sınıfı sürücü belgesi yeterli değildir fakat ön şart olarak istenmektedir. D1 sınıfı ehliyet başvurularında B sınıfı ehliyet tecrübe şartı ilk koşul olarak sunulmaktadır. Sürücü adayları B sınıfı ehliyete sahip olmadan D1 için başvuru dahi yapamazlar.
22 yaş ve üzeri herkes için gerekli şartlara uyulduğu taktirde ise verilmektedir. D1 Sınıfı Ehliyet Almanın Şartları Nelerdir? - M, A1, A2, A, B1 ehliyet almak için B sınıfı olması gereklidir. - Ancak B, BE, C1, C1E, C, CE sınıfı ehliyete sahip olanlar sınava direkt olarak girebilirler.
Mevzuata göre koltuk sayısı 18 ve üstünde olan araçlar otobüstür. Bu araçları kullanmak için D sınıfı yani otobüs ehliyetinizin olması gerekir.
D sınıfı ehliyetle minibüs ve otobüs kullanılabiliyor. D sınıfı ehliyette yükün en fazla 750 kg olması şartı aranıyor. D1 ehliyet hangi araçları kullanır sorusu da yaygın olarak merak edilen sorular arasında bulunuyor. D1 ehliyet sahipleri minibüs kullanabiliyor.
Okul Servis Araçları Hizmet Yönetmeliğinde son yapılan değişiklik ile 7 yıldan fazla B sınıfı ehliyet sahipleri, E sınıfına geçtiği anda tecrübe süresi istenmeden sefer yapabilecek.
D sınıfı ehliyet almak isteyen bir sürücü en az B grubu ehliyete sahip olmak zorundadır. Ayrıca 24 yaşını doldurup 25 yaşından gün almış olması gerekmektedir.
Ehliyet Almak İçin Yaş Şartları
M, A1 ve B1 sınıfı ehliyetler istenen minimum yaş sınırı 16. A2, B, BE, C1, C1E, F ve G gibi en çok tercih edilen ehliyetler için 18 yaşını doldurmak gerekiyor. C, CE, D1 ve D1E ehliyeti için isteyen yaş şartı 21. D ve DE ehliyet sınıfları için istenen minimum yaş sınırı 24.
Geçerlilik süresi halen devam eden sınıfın bulunması halinde sürücü belgesi geri alınmadan sürücü araç kullanmaktan men edilir. Sürücü belgesinde yer alan sınıfların tamamının geçerlilik süresinin sona ermesi halinde sürücü araç kullanmaktan men edilerek sürücü belgesi geri alınarak ilgili nüfus müdürlüğüne gönderilir.
M, A1 ve B1 sınıfı: 16. A2, B, BE, C1, C1E, F ve G sınıfı: 18. A sınıfı ehliyetler: 20 yaş C, CE, D1 ve D1E sınıfı: 21 yaş
D1 sınıfı ehliyet, genellikle büyük taşıtları kullanma yetkisi verir. Bu ehliyet sahipleri, kamyon, otobüs ve minibüs gibi büyük taşıtları kullanabilme yeteneğine sahiptir.
D1 Sınıf Sürücü Belgesi
16+1 yolcu sınırı ile minibüs kullanmak için almanız gereken ehliyettir. Başvuru için en az B grubu ehliyetiniz olması ve 21 yaşında olmanız gerekiyor. D1 ehliyet sahipleri M, B, B1, F sınıfı araçları da kullanabiliyor.
Kalan diğer tüm sınıfların ücreti ise aynıdır. B1, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, G ve M sınıfı ehliyet almak isteyen kişilerin 4.154,70 TL harç bedeli, 624 TL değerli kağıt bedeli ve 145 TL vakıf bedeli olmak üzere 4.923,70 TL ödemesi gereklidir.
C Sınıfı Ehliyet Nedir? Kamyon, tır ve çekici gibi araçları kullanabilmek için gereken C sınıfı sürücü belgesi halk arasında kamyon ehliyeti olarak da biliniyor. C sınıfı sürücü belgesine sahip kişiler aynı zamanda M, B, B1 ve F sınıfına giren araçları da kullanabiliyor.
B sınıfı ehliyete sahip olan sürücüler B, B1, M, D1 ve F sınıfı araçları kullanabilme iznine sahiptirler. Bu araçlar otomobil, 4 tekerlekli motosiklet, traktör ve azami yüklü ağırlığı 4250 kilogram olan birleşik araçlar olarak sıralanır. B sınıfı ehliyet, ülkemizde en fazla sahip olunan ehliyet sınıfıdır.
Otobüs, minibüs kullanmak isteyen kişiler D, D1,DE, D1E belgeleri yeterli olacaktır. D sınıfı ehliyet türünün içerisinde ise otobüs, minibüs, yarım otobüs, römorklu otobüs gibi araçları içerir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri