Karın bölgesinde oluşan çatlaklar, genellikle gebeliğin 3.ayında başlar. 3.ay itibari ile de yavaş yavaş bu çatlaklar artar. 6.ayda ise karın bölgesinde derin çatlak oluşumu başlayabilir. Çünkü bu dönem de bağ dokusu daha da gerilir. Bunun sonucunda da kırmızı renkli çatlaklar oluşum gösterir.
Çatlaklar genel olarak gebeliğin 3. ayından itibaren kendini göstermeye başlar.
Vücutta çatlak oluşumunun önüne geçmek için çatlak giderici krem ürünleri, hamilelik döneminin ardından, doğumun 3. ve 4. ayından itibaren kullanabilir. Hamilelik döneminde cilt ve vücut sağlığı için dikkat edilmesi gerekilen konulardan biri çatlak oluşumu olarak karşımıza çıkıyor.
Görüntü olarak kişiyi rahatsız etse de sağlık açısından herhangi bir soruna neden olmaz. Genellikle hamileliğin son aylarında oluşmaya başlar. Ancak sadece hamilelikte değil hızlı kilo alınan her dönemde vücutta çatlak ortaya çıkabilir.
Hamilelik çatlakları yaklaşık her 10 hamile kadından 8'inde görülür. Bu izlerin oluşma eğilimi genetik de olabilir. Hamilelikte karın büyümeye başladıkça karın çevresi, üst uyluklar ve göğüslerde bu izlere daha çok rastlanır.
İlgili 36 soru bulundu
Gebelik Çatlaklarını ÖnlemekKarın çatlaklarını önlemek için su içmek, iyi beslenmek, çatlak önleyici krem kullanımı etkili olabilir. Gebelik Çatlaklarını GidermekSpor, sıvı tüketimi, çatlak kremi kullanımı gibi uygulamalarla çatlakların görünümünü azaltmak mümkün.
Yani kırmızı çatlaklar tedavi edilmezse beyaz rengine döner. Bu aşamada ise tedaviler daha zorlayıcı olabilir. Çatlakların hiç oluşmaması için cildi nemli tutmak önemli bir konudur. Cilt kuru kaldığı takdirde çatlak riski artabilir.
Karın çevresi
Çoğu kadının karnı 4. aydan sonra belirginleşmeye başlar, sonrasında ise giderek büyür. Hamilelik döneminde anne adaylarının vücut yapısına göre karınlarının büyümesi de değişiklik gösterebilir. Öte yandan anne adayının karın çevresi genişledikçe, karın duvarı gerilir, incelir, parlak bir görünüm alır.
Kırmızı Çatlak Nedir? Vücutta meydana gelen çatlaklar, ilk oluştukları zaman kırmızı ile mor arasında bir renk tonunda gözlemlenir. Bu durum tıp dilinde stria rubra olarak adlandırılır. Zaman geçtikçe bu renk kaybolur ve ortada yalnızca soluk çatlaklar kalır.
Hamilelik döneminde çatlaklar oluştuktan sonra tedaviye başlanabilmesi için hamileliğin sonlanması beklenilmelidir. En sık kullanılan çatlak tedavisi yöntemleri arasında dermoterapi, platelet rich plasma (PRP), karboksiterapi, pulse DYE lazer (boya lazerleri) ve fraksiyonel lazer yer alır.
Doğum çatlakları çoğunlukla gebeliğin dördüncü ayında oluşmaya başlar. Altıncı ayda yoğunlaşır. Cilt çatlakları, ince, birbirine paralel seyreden, keskin kenarlı çizgiler şeklindedir. Ortaya çıkan çatlaklar doğumdan sonra ne yazık ki kaybolmazlar.
Cilt üzerinde oluşmuş bulunan çatlakların kendiliğinden geçmesi gibi bir durum söz konusu olamaz. Bununla birlikte ergenlik döneminde oluşmuş veya kilo alımı ve hamilelik sonucunda oluşan çatlaklarda azalma dahi gözlenmez.
Kalça, karın bölgesi ve memede meydana gelebilecek çatlaklar için düzenli olarak bu bölgelere badem yağı, kakao yağı veya çatlak kremleri sürülerek masaj yapılması önemlidir.
Cilt aşırı bir gerilme yaşadığında kolajen liflerin yırtılması söz konusudur. Gerilen bu tabaka yer yer yırtılmaya başlar. Yırtılan liflerin yeniden birleşmesi söz konusu değildir. Deriden oluşan bu yırtıklar kırmızı çatlak olarak tanımlanabilir.
Hamilelik süresince bol bol su içmeniz ve dinlenmeniz hamilelik sonrası çatlak oluşumunu bir nebze azaltan taktikler olabilir. Hamilelik sonrasında çatlak tedavilerinde ise lazer tedavileri ile kimyasal peeling öne çıkan etkili tedavi yöntemleri arasında yer alıyor.
Bu dönemde bebeğin büyümesi hızlanır ve anne karnındaki göbeğin boyutu artar. Genellikle, 5 aylık hamile bir kadının karnı hafifçe yuvarlaklaşmış bir görünüme sahip olabilir. 5 aylık hamile anne adayının karnı, gebeliğin daha ileri aşamalarında daha da büyüyecektir.
Annenin karnı dıştan görülebilir şekilde kabarmıştır. Rahim yüksekliği leğen kemiğinin üstündedir. Haftada 1 cm kadar yükselerek 20. haftada göbek seviyesine erişir. Büyümeye bağlı rahim yan bağlarının gerilmesi sonucu anne istirahatle geçen ağrılar hissedebilir.
Hamilelikte şişkinlik, her dönemde olabilir ancak özellikle beşinci ay ve sonrasında daha belirginleşir, gebeliğin üçüncü döneminde ise farklı nedenlerden dolayı artar.
Eğer duvarlarda ya da taşıyıcı kolonlarda dikey yönde ilerleyen çatlaklar tespit edilirse, bu bir tehlike belirtisidir ve binanın tahliye edilmesi gerekmektedir. Probleme yönelik belirti veren binalarda düşey taşıyıcı çatlaklar oluşmaya başlar.
Vücut çatlaklarına hangi yağ en iyi gelir diye sorulunca zeytinyağı denilir. Karın, kol ya da bacaklarınıza zeytinyağını masaj yaparak sürmek çatlaklarınıza iyi gelebilir. Zeytinyağını kullanmadan önce biraz ısıtarak sürmeniz çatlakların daha hızlı bir şekilde tedavi edilmesini sağlayabilir.
Vazelin Faydaları
Erkeklerde tıraş sonrası yüzde oluşan kaşıntıyı gideriyor. Cildin gün boyunca nemlenmesini sağlıyor ve özellikle de deri yüzeyinde oluşan çatlakların giderilmesine yardımcı oluyor.
Cildi yumuşak ve esnek tutacak, hamileler için özel olarak üretilmiş nemlendirici bir kremi her gün sabah ve akşam cilde uygulamak. (Herkesin kolaylıkla ulaşabileceği zeytinyağı ve vazelin de çatlakları önlemede hayli etkili sonuç veriyor.)
Önemli olan uzman bir doktora danışarak tavsiye almaktır. Bu vitaminler şu şekilde sıralanabilir: A vitamini, C vitamini, E vitamini, Omega-3 yağı. A vitamini cilt yenileyici özelliktedir. C vitamini ise kolajen üretimini sağlar ve kolajen de cildi sıkılaştırarak yaraların daha iyi iyileşmesini sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri