Peki ilk madde nasıl oluştu? Her şey 14 milyar yıl önce büyük patlama dediğimiz bir olay ile başladı. Sadece gazdan oluşan bir evren ortaya çıktı.
Evrendeki ilk madde insanlık ta Bilim insanları demir partiküllerini ışık hızının %99.9999991'i hızda çarpıştırarak Büyük Patlama'dan sonra ortaya çıkan ilk maddeyi yeniden yaratmayı başardı. Çarpışmanın sonucunda, kuark-gluon plazması denilen ilkel madde türü ortaya çıktı.
Evren henüz sebebini bilmediğimiz big bang isimli bir patlamayla oluştu, aslında patlama demek pek doğru değil ama türkçeye bu şekilde geçmiş. Big bang in başlangıcında evrenin 4 temel gücü olan güçlü nükleer kuvvet, zayıf nükleer kuvvet, kütle çekim kuvveti ve elektromanyetik kuvvet bir aradaydı.
Evren daha da soğuyup Büyük Patlama'dan 3x10 üzeri 5 yıl sonra (300.000) ilk atomlar oluştu. Patlamadan 10 üzeri 9 yıl (1.000.000.000) yani 1 milyar yıl sonra da ilk yıldızlar ve galaksiler oluştu. Kısaca evrenin soğuyup, enerjinin 4 temel kuvvetin etkileşmesi ve kendiliğinden simetri kırınımı sayesinde oluştular.
Evrenin ilk molekülü kabul edilen Helyum Hidrit ilk kez uzayda tespit edildi. Her biri nötr bir helyum atomu ve pozitif yüklü bir hidrojen atomundan oluşan bu yüklü moleküller, evrenin ilk döneminde neredeyse tamamen hidrojen ve helyumdan oluşurken, bu iki elementin çarpıştığı zaman oluşturabilecekleri tek moleküldü.
İlgili 43 soru bulundu
Başlangıçta, sonsuz yoğun, minik bir madde topu vardı. Big Bang'den önceki evren durumu - sözde ilkel evren - genişlemek yerine küçülüyordu ve bu nedenle Big Bang, Büyük Sıçramanın bir parçasıydı. Bugün gördüğümüz atomları, molekülleri, yıldızları ve galaksileri meydana getirerek her şey patladı.
Bugün 46 milyar ışık yılı uzakta olan galaksilerin kökü o zamandan geliyor. Evrenin Dünya'dan görüp görebileceğimiz en uzak noktasına parçacık ufku diyoruz. 46 milyar ışık yılı uzaktaki galaksilerin ışığı Dünya'ya neredeyse sonsuz süre sonra ulaşacaktır. Bu yüzden evrenin kenarını asla göremeyiz.
Büyük patlama (İngilizce: Big Bang), evrenin en eski 13,8 milyar yıl önce tekillik noktası denilen bir noktadan itibaren genişlediğini varsayan evrenin evrimi kuramı ve geniş şekilde kabul gören kozmolojik modeldir.
Tanrısal ışığın vurmasıyla “varlık” haline gelerek meydana çıkan, bu karanlık ilk maddeye subha denir. Tanrısal ışık nereye yönelirse, orası varlık haline gelir.
Evrenin uçsuz bucaksız büyüklüğü ve atomun aşırı derecede küçüklüğü göz önünde tutulursa doğal olarak bu çok uçuk bir sayı. Gözlemlenebilir evrende 1078 ila 1082 atom vardır. 1'in ardında 82 tane sıfır düşünün. Trilyon kere trilyon kere trilyon kere trilyon kere trilyon kere trilyon kere trilyon atom eder.
Bu senaryoya göre Evren, bir gün bu genişlemesini durduracak ve büyük bir hızla evrendeki maddelerin yarattığı kütleçekim etkisiyle kendi içine çökecek. Yani Evren'deki her şey, yazının başında bahsettiğimiz 13,8 milyar yıl önceki halini alacak ve yeni bir Büyük Patlama tekilliği oluşacak.
Kâinattaki her bir organizmanın kollektif işbirliği sonucu evren oluşturmaktadır. Bu yüzden evren canlı bir organizmadır.
Big Bang, zamanımızdan 14 milyar yıl önce meydana gelmiş son derece küçük bir noktanın, uzay boyutlarına taşarak genişleyip büyümesi, madde ve antimadde ile birlikte önceleri bir yumak halinde olan enerjinin, sonradan zaman boyutu ile birlikte tüm evreni oluşturmasını ifade eder.
Milyonlarca alkalin menfez en az 200 milyon yıl boyunca organik molekülleri karıştırdı ve ilk canlıları ortaya çıkardı. Bunlar mikroskobik canlılardı. Çok kısa bir süre yaşayıp çoğalamadan ölüyor ve bacaların içinde yenileri ortaya çıkıyordu.
Kozmologlar uzayımızın sınırsız olduğunu düşünüyorlar (yani bir yönde ilerleyip geri dönmeksizin sonsuza kadar gidebiliriz). Fakat evrenimizin sonlu mu yoksa sonsuz mu olduğuna dair bir kanıt henüz yok. Einstein kendi kütleçekim kuramında, evrenin sonlu ve mükemmel bir 3 boyutlu küre olabileceğini söylemiştir.
Fizikte üç uzay boyutu ve bir de zaman boyutu kabul gören normdur. Fakat temel kuvvetleri birleştirmeye çalışan teoriler, bu amaçla daha fazla boyut eklemektedirler. Süpersicim teorisi, M teorisi ve Bozonsal sicim teorisi, fiziksel uzayın sırasıyla 10, 11 ve 26 boyutlu olduğunu iddia ederler.
İngiliz evrenbilimci, Profesör Stephen Hawking'e göre 'Evren'in yaradılışına ilişkin teorilerde Tanrı'ya yer yok. ' Hawking, yeni kitabında Big Bang - Büyük Patlama'nın fizik yasalarının kaçınılmaz sonucu olduğu saptamasını yapıyor ve Evren'in hiçten varolabileceğini söylüyor.
Çoğu gökbilimci, Evren'in 10 ila 20 milyar yıl önce meydana gelen dev bir patlama olan Big Bang adlı bir olay sırasında oluştuğuna inanıyor. Evrenin mekanı, zamanı, maddesi ve enerjisi Büyük Patlama sırasında yaratıldı. Bu dev patlama maddeyi her yöne fırlattı ve uzayın kendisinin genişlemesine neden oldu.
En basit ifadeyle madde, enerjinin belirli bir şekilde bir araya gelmesiyle oluşur. Örneğin, iki enerji parçacığı çarpıştığında, yeni bir madde parçacığı oluşturabilirler. Bu süreç "yok etme" olarak bilinir. Yok olma, maddenin evrende yaratılmasının en yaygın yoludur.
Kur'an'a göre gökler ve yerler bitişik iken, Allah aralarını büyük bir patlama (Bing Bang) ile ayırdı. Kur'an asırlarca önce evrendeki her şeyin en başta bir bütün olduğunu ve evrenin her an genişlemekte olduğunu yani, Big Bang'ın en temel özelliklerini açıklamıştır.
Kuran bize evrenin sonsuz 'infinite' olduğunu da söylüyor. Yüce Allah'ın izni ile bu da kesinleşecektir. Kuran'a göre evren düzdür.
Evrenin yaşının yaklaşık 13,7 milyar yıl olduğu hesaplanıyor. Ortalama insan ömrü ile karşılaştırıldığında bu süre hayal edilemeyecek kadar uzun.
Genel Görelilik Teorisi çerçevesinde, Evren'in eğriliği için üç ana seçenek vardır: Evren, bir küre gibidir ve pozitif eğriliğe sahiptir. Evren bir at eyeri (veya Pringles cipsi) gibidir ve negatif eğriliğe sahiptir. Evren, bir kâğıt gibidir ve düzdür.
Uzayın dışında muhtemelen büyük ölçüde boşluk vardır, ancak galaksiler, kara delikler, nötron yıldızları ve diğer astronomik nesneler de dahil olmak üzere farklı nesnelerin varlığına dair gözlemler de mevcuttur.
Bunun yanısıra, evren ışık hızından daha hızlı bir şekilde genişlemektedir ki, ışık hızında bile gitsek sonuna asla ulaşamayız. O yüzden fizikte veya astronomide, evrenin sınırı veya ötesi ile ilgili bir önerme bulunmaz çünkü elimizde hiç veri yok.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri