Çünkü sağlıklı ve ortalama boyda olan kadında kesin sezaryen yapma gerekliliği için bebeğin 5000 gram ve üzerinde ölçülmesi gerekir. Yani 4000-5000 arası bebekler sağlıkla doğabilirler.
4 kg tahmin edilen bir bebek 4,5 kg da 3.5 kg da doğabiliyor. Bebek iriyse ve normal doğum yapılacaksa, bu durum bazı riskleri de beraberinde getiriyor. Doğum sırasında bebeğin omuzunun takılması ve doğum travması, iri bebeklerin normal doğumlarında en sık rastlanılan durum olarak karşımıza çıkıyor.
Makat gelişlerde normal doğumun riskleri yüksek olduğundan sezaryen doğum tercih edilmektedir. -Özellikle diyabetik annelerde bebeğin tahmini kilosunun 4000 gr üzerinde olması ya da diyabetik olmayan annelerde 4500 gr olması zor doğum ve omuz takılması riski taşıdığı için sezaryen ile doğum söz konusu olabilmektedir.
“Fetal makrozomi” terimi, ortalamadan önemli ölçüde daha büyük bir yenidoğanı tanımlamak için kullanılır. Fetal makrozomi teşhisi konan bir bebeğin, gebelik yaşı ne olursa olsun 4.000 gram doğum ağırlığı vardır. Dünyada doğan bebeklerin yaklaşık yüzde 9'u 4000 gr' dan daha ağır.
Bebekler ortalama 3 kilo ağırlığında ve 50 cm boyunda dünyaya gelir. İlk hafta yüzde 5-10 kilo kaybı normal karşılanır. Doğumu takip eden ilk haftada doktor kontrolü ve kilo takibi yapılır. Bebeğin kilosu, anne sütünün yeterli olup olmadığını gösterir.
İlgili 15 soru bulundu
Gebeliğin 3. trimesterinde yani Gebeliğin 7., 8. ve 9. Aylarında bebeğin kilosundaki artışın giderek arttığı gözlemlenebilir. Yani hamileliğin son 3 ayında bebeğin kilosu artmaya başlayacaktır. Anne hamileliğin son ayına girildiğinde bebek her gün yaklaşık olarak 25-30 gram alarak büyür.
Normal doğum, hamileliğin 38.- 40. haftaları arasında gerçekleşir. 37. hafta öncesindeki doğumlar erken doğum, 42. hafta sonrası doğumlar ise geç doğum olarak adlandırılır. Yukarıda sıralanan bazı doğum belirtileri, bebeğin gelmesinden 4 hafta öncesinde bile ortaya çıkabilir.
Doğum ağırlığının 2500-4000gram arasında olması normal kabul edilmektedir (Mayda ve ark. 2006, Okyay ve ark. 2006). Bunun altında ya da üstünde olması hamilelikte anneden ya da bebek- ten kaynaklanan bir komplikasyonun etkisinden olabilir (Kayrak ve ark. 2003, Newbburn-Cook ve ark. 2002).
Bebeğin Boyu ve Ağırlığı
Hamilelikte 8. ayın sonunda bebeğin boyu yaklaşık 46-47 santim, büyük bir kavun kadardır. Ağırlığı yaklaşık 2400 gramdır.
Yenidoğan kız bebekler 1 haftalık olduklarında 3.3 kg, 2 haftalıkken 3.6 kg, 3 haftalıkken 3.8, 4 haftalıkken 4.1 kg'ye ulaşabilirler. Yenidoğan erkek bebek kilosu 1 haftalıkken 3.5 kg, 2 haftalıkken 3.8 kg, 3 haftalıkken 4.1 kg, 4 haftalıkken 4.4 kg olabilir.
Cemal Ünlü - YouTube. Sezaryen ameliyatının haftası çok önemli. 39. hafta doldurulmadan doğumun gerçekleştirilmemesi gerekir. Bebeğin akciğer gelişmemesine bağlı problem yaşama ihtimalini en aza indirmek, sezaryen ie doğumun 39. haftada planlanması en doğru yaklaşım olucaktır.
İri bebeği doğumda ve sonrasında neler bekler? Çok büyük ihtimalle vajinal doğum olacaktır. Çünkü sağlıklı ve ortalama boyda olan kadında kesin sezaryen yapma gerekliliği için bebeğin 5000 gram ve üzerinde ölçülmesi gerekir. Yani 4000-5000 arası bebekler sağlıkla doğabilirler.
38 haftalık gebelikte bebek artık dünyaya gelmeye hazır hale gelmiş ve bunun için gerekli olan organ gelişimini tamamlamıştır. Yaklaşık olarak bir karpuz büyüklüğünde olan bebeğiniz bu hafta itibariyle yaklaşık 47-50 cm boyunda ve 3000 gram civarındadır.
Gebeliğin 39. haftasında bebek hemen hemen doğum boyu ve kilosuna ulaşmıştır. Bu haftada bebeğin başından topuğuna kadar olan uzunluk yaklaşık 50 cm iken kilosu da 3200-3600 gramdır.
40 hafta gebelikte bebeğin boyu ve kilosu ne kadardır? 40 haftalık gebelik 9 aylık gebelik sürecinin sonunu oluşturur. 40. haftada anne karnındaki bebek hemen hemen doğacağı kilo- boyda olur ve yaklaşık bir karpuz büyüklüğündedir. 3- 4 kilo ağırlığında olan bebeklerin boyları bu haftada 48- 53 cm arasında değişir.
37 haftalık gebelikte bebeğin boyu ortalama 47-49 cm. kilosu ortalama 2900-3100 gr. olup genetik faktörler boy ve kiloda önemli yer tutar.
7 Aylık Bebek Gelişimi
Artık yüzü neredeyse tamamen oluşan bebekler için en hızlı gelişim, 7 aylık gebelik döneminde görülür. Hızla kilo alır ve dışarıdan gelen güçlü ışığa karşı gözlerini kırpıştırarak tepki verir.
37. gebelik haftasında bebeğiniz büyümeye devam eder. Organların etrafındaki derinin alt tarafı ve bazı kaslar yağlanmaya devam eder. Bu yağ birikimi sayesinde, bebeğinizin doğduğunda sıcaklık kontrolü sağlamasında ve hayatta kalmasına yardımcı olacaktır. Bebeğiniz günde neredeyse 30 grama yakın ağırlık kazanmaktadır.
Bebeğin Boyu ve Ağırlığı
Ağırlığı yaklaşık 1400 gramdır.
35 hafta gebelikte bebeğin ağırlığı; 2200-2500 gram, boyu da 44-46 cm kadardır. Anne karnında bebeğin büyümesini etkileyen pek çok faktör vardır, bu yüzden her bebek bu aralıklar arasında olmayabilir ve olmaması da bir problem var anlamına gelmeyebilir.
Hafta Bebek Kilosu. Gebeliğin 36. haftasında bebeğin baş popo mesafesi neredeyse 33 santimetreye ulaşmıştır. Baş topuk mesafesi ise ortalama olarak 46,8 santimetredir. Gebeliğin bu dönemindeki anne karnındaki bebeklerin ortalama ağırlığı ise 2745 gram civarındadır.
Gebeliğin 37. haftası tam olarak 9 ay 1 haftalık bir süreye tekabül eder. Anne adayı hamileliğin üçüncü trimester dönemindedir ve doğuma ortalama olarak 3 haftalık bir süre kalmıştır.
Sezaryen Doğum Kaçıncı Haftada Olur? Sezaryen doğum kaçıncı haftada yapılmalı sorusunun yanıtı anne adayları tarafından sıklıkla merak edilir. Sezaryen önceden planlanabilir ya da acil olarak yapılması gerekebilir. Eğer sezaryen doğum yapılması planlıysa, genellikle hamileliğin 39. haftası yapılması tercih edilir.
Amerika Birleşik Devletleri'nde yapılan bir araştırmada doğum için en uygun ayın aralık olduğu belirlendi. Araştırmaya göre, bu ayda düşük riski azalıyor, bebeklerin hayatta kalma şansları artıyodr. Doğum için en kötü ay ise haziran.
Ancak genellikle sezaryenin, hamileliğin 39. ya da 40. haftaları arasında yapılması önerilir. Bu öneri annenin erken doğum riskini azaltarak, bebeğini sağlıklı bir şekilde dünyaya getirmesi için yapılır. Bu sayede bebek gelişimini tam olarak sağlamış olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri