Geç döllenme ile fetal anomaliler arasında olası bir ilişki hakkında güvenilir bir araştırma yoktur. Bu nedenle, geç döllenmeyle oluşan ve doğuma dek ulaşan gebeliklerde fetal malformasyon risklerinin bulunduğu söylenememektedir.
Döllenme olmazsa da adet kanaması ile vücuttan atılır. Geç döllenme ya da geç yumurtlama aslında vücutta özellikle de üreme sisteminde bir problem var demek değildir. Gebeliğin oluşması ya da devamlılığı ile de bir bağlantısı yoktur. Düşük yaşanması, kanama olması ya da diğer sorunlarla da bir ilişkisi olmaz.
Yumurtlamadan en geç 12-24 saat sonrasına kadar, eğer eşinizin meni sıvısında bulunan ortalama 250 milyon spermden bir tanesi, tüm vajina ve rahimden oluşan zorlu parkuru kat edip tüplere ulaşıp yumurtanın sert kabuğunu geçmeyi başarırsa döllenme gerçekleşebilecek.
En erken olarak döllenmeden 7-8 gün sonra kanda tespit edilebilmektedir. Kliniğimizde 5. gün embriyo transferinden 9 gün sonra ilk beta hCG testini değerlendiriyoruz. Sonuç pozitif ise 48 saat sonra yapılacak ikinci bir beta hCG testi ile hormonun artış hızını değerlendiriyoruz.
Her kadında adetin 14. gününde yumurtlama olmuyor, her kadının döngüsü 28 günde bir değil bu nedenle değişiklik gösterdiğinde ne zaman döllenme olduğunu bilemeyebiliriz. Ultrasonla baktığımızda gebelik haftasında bir uyumsuzluk varsa bu duruma kabaca geç döllenme diyebiliriz.
İlgili 45 soru bulundu
Geç döllenme, anne rahminin farklı bir şekilde olması gibi durumlarda ise kalp atışının duyulması 7. haftaya kadar beklenebilir.
Elbette her kadında embriyo transferi sonrasında embriyonun rahme tutunması aynı süre içerisinde gerçekleşmez. Ancak transferin ardından 48 saat içerisinde embriyonun rahim duvarına kendiliğinden tutunması beklenir. Tutunamayan embriyolar adet kanaması ile vücuttan atılır.
Tüp bebekte negatif çıkıp sonra pozitif çıkması aslında tüp bebek tedavisinde geç tutunma olarak tanımlanmaktadır. Geç tutunma olarak tanımlanan bu durumun tüp bebek tedavisinde görülme riski aslında normal yollar ile gelişen gebelik ile hemen hemen aynı orandadır.
Yumurtanın döllenme süreci kadın tarafından hissedilebilmektedir. Yumurta başarıyla döllenir ise kadın, alt karın bölgesinde kramp ve karın ağrısı yaşayabilmektedir. Ancak bu etkiler daha çok ağrı eşiği düşük kadınlarda hissedilebilmektedir.
Hamilelik kan testi söz konusu olduğunda, hCG değerinin 5 mIU/ml 'den az olması negatif sonuç, yani hamilelik olmadığını gösterirken, 25 mIU/ml'den fazla olması pozitif sonuç yani hamilelik göstergesidir. 6 ile 24 mIU/ml arasındaki değerler ise gri alan olarak adlandırılır ve birkaç gün sonra tekrarlanması gerekir.
Yumurta (oosit) 24 saat, sperm 48-72 saat süresince döllenme yeteneğine sahiptir. Bununla beraber ovulasyondan 5 gün önce, 3 gün sonra toplam 8 gün içinde de döllenme gerçekleşebilir. Yumurta içinde sperm girince zona reaksiyonu denilen bir durum gerçekleşir. Bu da yumurta içine farklı sperm girişini engeller.
Kanda B hCG hormonu son adet tarihine göre 3. haftalık gebelikte pozitifleşmeye başlar. 4 haftalık gebelikte B hCG değeri belirgin şekilde artar. Gebeliğin 3. haftasında 5-50 mlU/mL, 4. haftasında 5-426 ml/MI aralığında 5. haftasında ise 18-7.340 mlU/Ml aralığında gözlenir.
Döllenme, spermin yumurtanın kabuğuna ulaşmasıyla başlayıp, sperm ve yumurtadan gelen, 23 tane, 2 yarı kromozom takımının birleşip yeni bireyin 46 tane (23 çift) tam kromozom takımını oluşturmasıyla sona erer. Sonuç; insan bedeninin ilk hücresi olan zigot olarak adlandırdığımız tek hücreli embryodur.
Eğer yumurta döllenmezse kalınlaşan rahim duvarına ihtiyaç olmaz, adet ile birlikte vücuttan atılır.
Lekelenme: Döllenmeden sonra döllenmiş yumurta, rahim duvarına yapışır. Bu durum sonucu kırmızımsı, hafif bir lekelenme görülebilir ve buna yerleşme kanaması da denilebilir. Lekelenme, döllenmeden ortalama 6 ila 12 gün sonra görülebilir. Kramp: Hamileliğin ilk günleri görülebilen kramplar, adet sancılarını andırabilir.
Tüp bebek tedavisinde ilk önce embriyo transferi yapılmakta ve bu embriyo transferinin, anne adayında tutunup tutunamayacağı yaklaşık 9-11 günlük bir sürecin ardından belli olmaktadır. Yaklaşık 9-11 günün ardından yapılan kanda gebelik testinde kesin sonucu öğrenebilmek mümkün olmaktadır.
Tüp Bebekte Geç Tutunma
Tüp bebek tedavisinin ardından geç döllenme veya geç tutunma meydana gelebilir. Bu durum olağandır ve endişeye mahal verilecek bir durum değildir. Ovulasyonun ardından kadınlarda hemen hemen 14. günde adet gerçekleşir.
Sağlıklı bir insan embriyosu, döllenmeden 5-7 gün sonra kabuğundan çıkar ve yumurtadan çıktıktan sonraki saatler içinde implante olur. Yani rahim duvarına tutunan embriyonun asıl istilası 3. gün transferinden yaklaşık 2-5 gün sonra ve 5. gün transferinden sonra 1-3 gün içinde gerçekleşir.
Rahim içinde var olan fonksiyonel ve yapısal bozuklular, embriyonun rahme tutunmasına engel olabilir. Ayrıca polip ve miyom gibi iyi huylu tümörlerin varlığında da embriyo, rahme tutunamayabilir. Embriyonun tutunmasına engel olan odağın saptanması için kapsamlı muayene ve farklı tetkiklerin yapılması gerekebilir.
3. hafta itibariyle döllenmiş olan yumurtanın rahim içine yerleşmesi gerçekleşir. 40 hafta sonra dünyaya gelecek bebeğinizi meydana getiren ilk hücre (zigot) meydana gelir. Döllenme evresinden sonra zigot hızla bölünerek çoğalmaya başlar ve bu hücre topluluğu fallop tüplerinden aşağıya rahme doğru harekete geçer.
Blastosistin rahim iç duvarı olarak bilinen endometriyuma tutunması ise 2 ile 5 gün aralığında gerçekleşir. Bu dönem aynı zamanda yumurta toplama aşamasından 6 ile 10 gün sonrasına denk gelir. Birkaç gün geç meydana gelen implantasyon, geç tutunmayı meydana getirir.
Gebeliğin 6. haftasında bebeğin yüzü şekillenmeye; ağız, kulaklar ve burun oluşmaya başlamıştır. Kalp 4 odacıklı hale dönüşmeye başlar. Beyin, akciğerler ve diğer organlar da gelişmektedir. Tomurcuk haline gelen uzantılar kollarını ve bacaklarını oluşturmaktadır.
Gebelikte bebeğin kalp atışını duymak için öncelikle 6 ya da 7 haftalık gebelik evresinde olmanız gerekiyor.
Pirinç tanesi büyüklüğündeki embriyonun kalp atışları 6. hafta itibariyle görülebilir ve aileye dinletilebilir. Gebeliğin 20. haftasına gelindiğinde ise bebeğin kalp atışlarını duymak stetoskop ile bile mümkün olmaktadır.
Alt karın bölgesinde hafif kramp benzeri ağrılar, Yerleşme Kanamasının Süresi: Bu süre kadından kadına değişebilir. Genellikle 1 ila 3 gün arasında süren bir yerleşme kanaması meydana gelir, ancak bazı durumlarda süresi daha kısa veya daha uzun olabilir. Kanama genellikle adet döneminden daha hafif ve daha kısa sürer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri