Kadınların %5'i 55 yaşından sonra (geç menopoz), %5'i 40-45 yaş arasında, %1'ide 40 yaşından önce (erken menopoz) menopoza girmektedir. Ülkemizde menopoz yaşının ortalama 46-48 yaş olduğu bildirilmektedir.
Doğal biyolojik bir süreç olan menopoz yaşı 45 ile 55 yaşları arasıdır.
Geç Menopoz Nedir? Kişilerin 51 yaşında olmalarına rağmen hala düzenli bir şekilde adet görüyor olmaları geç menopoz olarak adlandırılabilir. 50 ve üzeri yaşlarda menopoza girmeyen kişilerde hamilelik riski doğabileceği için cinsel ilişki sırasında korunmaya devam etmeleri oldukça önemlidir.
Geç menopoz genetik geçişli olabilir. Geç menopozun en önemli tehlikesi ise rahim içi kanseri ile meme kanseri riskinin artmasıdır. Bu kanserlerin önemli bir kısmı hormona bağımlıdır. Hormonların uyarısı uzun süre devam ederse kanser riski de artmaktadır.
Genetik yapının yanı sıra, ırk, kötü beslenmek, doğum sayısı, geçirilen operasyonlar, radyoterapi, kemoterapi, sigara kullanımı, vejetaryen diyet uygulamak, aşırı zayıf olmak ve sosyoekonomik düzey de menopoz yaşının düşmesinde rol oynayan etkenler arasında yer alır.
İlgili 44 soru bulundu
Yaklaşık 45-55 yaşları arası, normal menopozal geçiş dönemi olarak kabul edilmektedir. Ülkemizde ortalama menopoz yaşı 48-49, yurt dışında ise 50-52 yaşları civarındadır.
Menopoz Bittiği Nasıl Anlaşılır? Menopoz bittiğini anlamak için kişinin son iki yıl içerinde hiç adet olmamış olması gerekmektedir. Burada özellikle kadınların regl döngüsünün bitmesi anlamına gelmektedir. Burada kadınların adet kanaması bitmektedir.
Evde menopoz testi ile pratik bir tanı alınabilir. İdrar ile yapılan bu test kitlerinin çubukları idrarda artan FSH hormonuna duyarlıdır. Kadının menopoza yaklaştığı ve girdiği dönemde FSH hormon düzeyinde artış yaşanır ve bunun bir sonucu olarak da idrarla atılan FSH miktarında artış olur.
Stres tek başına erken menopoz nedeni olmasa da, diğer etkenlerle bir araya gelerek erken menopozu tetikleyen önemli bir etkendir. Hareketsiz Bir Yaşam Sürmek: Hareketsiz yaşam ve sağlıksız beslenme sonucu ortaya çıkan obezitenin erken ergenliğe yol açtığı bilinir.
Yumurtalık, kolorektal veya rahim kanserleri benzeri sağlık sorunlarında uygulanan radyasyon tedavisi yumurtalıklara sıklıkla kalıcı ama bazen geçici olarak zarar verebilir. Bu durumda yalancı menopoz gelişebilir. Hormon seviyelerindeki ani değişim sonucu adet döngüsü geçici olarak durabilir.
Genellikle 45 yaş civarında adetlerin tamamen kesilmesinden 1-2 yıl önce adet düzenindeki değişiklikler ile ilk belirtiler başlar. Menopoz belirtileri ne kadar, kaç yıl sürer ? Ateş basması ve terleme gibi belirtiler ve psikolojik sıkıntılar sıklıkla 1-2 yıl sürer ve biter, nadiren daha uzun sürebilir.
Eğer ilaçlar aksatılır ya da önerilen zamanlar dışında kullanılır ise beklenen sonuç alınmayabilir. Menopoz dönemine giren bireyler bunu anladığı ilk andan itibaren bir doktora başvurmalıdır.
Menopozda ise kısa dönemde kadınların yaklaşık %80'inde sıcak basması görülmekle birlikte terleme, yorgunluk, uykusuzluk, depresyon, stres, anksiyete, iştah değişimleri, sinirlilik, baş ağrısı, depresyon, huzursuzluk, eklem ve kas ağrıları, çarpıntı hissi ve uykusuzluk gibi şikayetler de olabilmektedir.
Menopoz sonrası kadınlarda vajen epitelinde değişik derecelerde atrofîk değişiklikler oluşur. Vajen zamanla kısalır ve daralır. Vajen cildi incelmiş, rugalar düzleşmiştir. Yüzey damarlarının yırtılması düzensiz olarak dağılmış noktasal kanamalar ve kahverengiye çalan akıntıya sebep olabilir.
Menopozda östrojen azaldığı için kaslarda biriken laktik asidi vücuttan kolayca atılamaz bun bağlı olarak bel ve kasık ağrıları, sırt ağrıları gittikçe artar. Düzenli yürüyüş ve egzersiz ve bol sıvı almak bu şikayetleri azaltmaya yardımcı olabilir.
FSH Hormonu
Salgılanan Fsh yumurtalıklar içindeki seçilmiş yumurtayı büyüterek östrojen hormonunun salgılanmasını sağlar. Yüksek Fsh hormonu yumurtalık rezervinin azaldığını ve menopoz dönemine yaklaşıldığını gösterir. Fsh değerine güvenilmesi için testin adet dönemi içinde özellikle 2, veya 3, günü yapılması gerekir.
Menopoz Tedavisi'nde kadının bir defa jinekoloğa gitmesi gerekir. Rahim ve rahim ağzı kanserinin en çok görüldüğü döneme girildiği için, jinekolojik muayene, smear testi yapılmalıdır.
Kan testleri ile kişinin kanındaki belirli hormonların düzeyine bakılır. Adetin 2 veya 3. gününde yapılan kan tahlilinde FSH ve LH diye bilinen hormonların seviyesinin yüksek çıkması menopoza işaret eder. Kan alınarak yapılan tahliller FSH seviyesinin mililitrede kaç ünite olduğunu net bir şekilde belirtir.
Menopoz ilk belirtilerini, 40 yaş sonrası, yaklaşık 55 yaşa kadar geçen süre içerisinde görülen regl düzensizlikleri ile gösterir. Ardından regl kanaması tamamen biter. 40 yaş öncesi gerçekleşen menopoz ise, prematür over yani halk arasında yaygın bilinen adıyla erken menopoz olarak adlandırılır.
Menopoz döneminde bu duruma bir de düşen östrojen seviyesi ekleniyor. Bu süreç boyunca hızla düşen östrojen miktarı kemik erimesi riskini artırıyor. Bu süreçte yaşanan yapısal değişiklikler kemik ve eklemlerde ağrılara sebep oluyor.
Menopoz, bir kadının hayatının normal bir parçasıdır ve her zaman tedavi edilmesi gerekmez. Sağlıklı bir menopoz dönemi için dengeli beslenme, düzenli egzersiz, düzenli uyku rutinleri genel sağlık durumunuzu iyileştirecek ve kemik sağlığınızı koruyacaktır.
Sıcak basması, 30 saniye ile 30 dakika sürebilir. Bunun nedeni, vücudun sıcaklığı düzenleme yeteneğini etkileyen östrojen seviyelerinin değişmesidir. Menopoz 45-55 yaşları arasında görülür. Semptomlar hafiften (bazı vakalarda) aşırı şiddetliye kadar değişebilir ve birkaç aydan birkaç yıla kadar sürebilir.
Çünkü normal menopozda yumurtalıkların tükenmesi yavaş yavaş olup vücut belli bir şekilde duruma uyum sağlarken cerrahi menopozda bu süreç ani olarak gerçekleşir.
Bunların en önemlileri; C ve E vitaminleri, likopen, selenyum, çinko ve beta karotendir. Menopoz dönemindeki kadınların en önemli sorunlarından olan kan yağları, kilo artışı ve kemik erimesinin kontrolünde egzersizin olumlu etkilerinin olduğu bilinmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri