Adaçayı ve ıhlamur özellikle boğaza dost bitkilerdendir. Bunları demleyip içerseniz kısa süre içinde gıcık öksürük geçecektir. Bunların bal ve limonla tatlandırılması da daha faydalı olacaktır. Ayrıca adaçayını içmeyi tercih etmezseniz gargara olarak da kullanmanız mümkündür.
Mevsim geçişlerinde ve kış aylarında havaların kurumasıyla daha fazla görülen gıcık öksürük için en etkili yöntem ılık bitki çayları ve sudur. Bazen boğaz pastili kullanmak da bu gıcığı geçirebilir. Özellikle sigara içen insanlarda daha fazla olan gıcık öksürük alerjisi olan kimselerde de yaygın bir şekilde görülür.
Bol sıvı tüketmek boğazın nemlenmesine yardımcı olarak tahriş edicilerin etkisini azaltır. Günde en az sekiz bardak su içmek, bitkisel çay veya limonlu ılık su tüketmek gece öksürüklerini hafifletir. Uyumadan önce boğaz pastili kullanmak boğazdaki tahrişi azaltarak öksürüğün giderilmesine yardımcı olur.
Kuru öksürüğü olan kişilerin mutlaka bol su içmesi ve boğazını sürekli nemli tutmaları gerekir. Özellikle temiz ortamlarda ve açık alanlarda durarak kısa sürede gıcık ve öksürükten kurtulabilirsiniz. Halk arasında bu durum hastalık olarak bilinse de üst solunum yollarının korunma mekanizması da olabilir.
Boğazda tahribat oluşturan kuru öksürük aynı zamanda gıcık da yapabilmektedir. Bu öksürük türü nezle ve grip gibi durumlarda görülebileceği gibi astım, reflü, üst hava yolu öksürük sendromu bulunan kişilerde daha yaygındır. Reflü, sinüzit gibi hastalıkları bulunan kişilerde kuru öksürüğü geceleri görmek mümkündür.
İlgili 27 soru bulundu
Geceleri ortaya çıkan, kuru ve balgamsız öksürük genellikle viral üst solunum yolu enfeksiyonuna ya da alerjiye bağlıdır. Geniz akıntısı, sinüzit ve gastroösefageal reflüye bağlı öksürükler çocuk uykuya daldıktan hemen sonra başlamaktadır.
diye merak ediyorsanız işte bu sorunun yanıtı: Geceleri yaşanan öksürüğe grip, soğuk algınlığı veya alerji gibi faktörler neden olabilir. Bu faktörler yatar pozisyona geçtiğinizde solumun salgılarının boşaltılmasını zorlaştırır ve akıntı birikmesi yaratarak aniden gelen öksürük krizi durumunu tetikler.
ZENCEFİL, KARABİBER, BAL, LİMON, TARÇIN
1 yemek kaşığı bal, 1 çay kaşığı toz zencefil, 1 çay kaşığı toz karabiber, 1 çay kaşığı toz tarçın ve yarım limonu karıştırarak gün içerisinde öğün aralarında mide boşken günde 2-3 tatlı kaşığı tüketerek öksürüğün tahriş edici etkisini azaltabilirsiniz.
Geçmeyen kuru öksürük, çoğunlukla sık sık tekrar eden üst solunum yolu enfeksiyonlarından kaynaklı olan bir durumdur. Ancak geçmeyen kuru öksürük bazı kişilerde reflü, akciğer hasarlanmaları, kalp yetmezliği, tüberküloz gibi daha ciddi rahatsızlıkların da habercisi olabilir.
Alerjik rahatsızlıklar sonucunda ya da solunum yoluyla boğazın tahriş olması, kişinin boğazında gıcık olarak tanımlanan durumun yaşanmasına yol açabilir. Boğazda gıcıklanma hissi, soğuk algınlığı, geniz akıntısı, gastroözofageal reflü hastalığı gibi pek çok farklı hastalıktan kaynaklanabilir.
VICKS VAPORUB burun tıkanıklığı ve akıntısı, boğaz ağrısı ve soğuk algınlığına bağlı öksürüğün semptomatik tedavisinde kullanılır.
ıhlamur, adaçayı, nane, okaliptüs, limon, portakal gibi şeyler boğaz kaşıntısına iyi gelmektedir. Bunların dışında gargara yapmak da boğaz kaşıntısı için birebirdir. Evinizde kolaylıkla hazırlayabileceğiniz tuzlu su gargarasını günde 2 defa yaptığınızda kısa sürede boğaz kaşıntısının geçtiğini göreceksiniz.
Bebeklerde “öksürüğün ciğere inmesi” olarak aileler tarafından kullanılan deyim , hekim için astım demek olabilir. Bebek ailelerinin öksürüğün ciğere inmesi nasıl anlaşılır sorusuna karşılık ; göğüsten ıslık sesi veya balgam fokurtusu çıkması olarak verilebilir.
Sıcak bitki çayları tüketmeye özen gösterin. Evde bir bardak suya bir çay kaşığı tuz ekleyerek burnunuzu bu suyla temizlemeniz rahatlamanızı sağlar. Alkol, sigara ve kafein içeren içecekler geniz akıntısını arttırır, bunlardan uzak durun. Havası kuru bir yerde yaşıyorsanız burun nemlendirici kremleri kullanabilirsiniz.
Boğazınızda bir türlü geçmeyen gıcıktan şikâyetçiyseniz bir bardak ılık suya bir tatlı kaşığı bal karıştırıp için. Balın antibakteriyel özelliği ve boğazı yumuşatan etkisi sayesinde gıcık hissinden kurtulun.
Boğaz Gıcıklanmasına İyi Gelen Bitki Çayları
Demlenerek hazırlandığı takdirde çok daha şifalı olan bir bitki çayıdır. 2- Ihlamur: Limon, elma kabuğu ve tarçın gibi takviye gıdalarla hazırlanabilen ıhlamur, boğaz gıcıklanmasına iyi gelen bir diğer bitki çayıdır. Sabah ve akşam olmak üzere günde iki kere tüketilebilir.
Zeytinyağı ve sarımsak ikilisi, gece yatmadan önce mutlaka ayak altına sürülmeli. Bu kür sayesinde, hastalığa yakalanmaktan ve ateşten kurtulacaksınız! Alternatif tıp, yıllardır hayatımızda olan ve birçok hastalığa şifa bulmamıza yardım eden bir aracı.
Hastalık belirtileri görülünce ne yapmak gerekir? Yeni tip koronavirüs enfeksiyonunun ilk belirtileri öksürük, burunda akıntı, boğaz gıcıklanması ve ateştir. Bazı hastalarda ishal de görülür.
Öksürük vücudun bir savunmasıdır
Balgamsız öksürük, kurudur ve boğazda bir gıcık verir. Eğer öksürükle birlikte balgam adı verilen sıvı geliyorsa buna "prodüktif öksürük" denir. 3 hafta ve daha uzun süren öksürükler kronik öksürük olarak kabul edilir.
Öksürük için en etkili yol su tüketimidir. Günde 2 veya 2,5 litre su tüketilmeli. Öksürük şurupları da doktor kontrolü olmadan kullanılmamalı. Ayrıca kekik, zencefil-tarçın ve ayva öksürüğün azalmasına ve boğazların yumuşamasına yardımcı olabilir.
Sıcak bitki çayları içmek de boğazı yatıştırır. Bal, boğaz bölgesini kaplayarak tahrişi azaltır ve öksürüğün yatışmasına yardımcı olur. Sıcak bir duş, burundaki sekresyonları incelterek öksürüğün hafiflemesine katkı sağlar. Sıcak duş hem soğuk algınlığı hem de alerjilerden kaynaklanan öksürükte etkili olabilir.
Sıcak içecekler, bitki çayları, çorbalar, bal ve limon karışımları kuru öksürüğün evde tedavisinde kullanılan tedavi yöntemleridir. Bunun yanında öksürük şurupları da kuru öksürüğü tedavi etmede kullanılır. Ayrıca duman, toz ve tahriş edici maddelerden uzak durmakta önemlidir.
Akciğer kanserinde öksürük sıklıkla kuru öksürük şeklindedir, ancak hastaların ¼'ünde balgamlı öksürük bulunabilmektedir. Akciğerlerde bulunan tümörün yerleşimine göre çeşitli derecelerdeki nefes darlığı sıklıkla öksürüğe eşlik etmektedir.
Soğuk algınlığı, nezle, grip, bronşit gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarında ve şiddetli öksürük gibi rahatsızlıklar karşısında etkili pek çok gıda vardır. Rahatsız edici boyutlara gelen öksürüğün şiddetini azaltmak ve en hızlı şekilde geçmesini sağlamak için pekmez ve tereyağı karışımından faydalanılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri