Süre azaltarak : Her 2-3 günde bir emzirme sürenizi gece her emzirmenizde 2 dakika kısaltarak ve 4 dakika altına düştüğünüzde artık emzirmeyi bırakarak, Miktar azaltarak : Eğer biberonla besliyorsanız her 2-3 günde gece her bir beslenmede verdiğiniz miktarı 30cc azaltarak ve 60 cc altına düşünce beslenmeyi bırakarak.
Bebeğinizin karnını uyumadan önce doyurun. Gece emzirmelerini bir anda kesmek yerine, aşama aşama ilerleyerek azaltın. Sayıyı azaltamıyorsanız emzirme süresini kısaltarak da başlangıç yapabilirsiniz. Bebeğinizin uykusunu kesintisiz hale getiremediyseniz, birkaç haftalık aralar vererek yeniden deneyin.
Bebek 4-6 aylık olduktan sonra ise artık gece 5-6 saat kadar beslenmeden uyuyabilir. Bu süreçte bebek uyunmadığı sürece uykusundan kaldırıp emzirmekten kaçınmak gerekir. Bebek büyüdükçe mide kapasitesi artar ve beslenme sıklığı da buna paralel azalır.
Eğer çocuğunuzun akşam yemeğini yeterli derecede yediğini düşünüyorsanız, her gece süt vermeniz gerekmez. Böyle gecelerde süt verme işlemini atlayabilirsiniz. Eğer karşı çıkarsa aşamalı olarak sütü azaltın. Her 2 gecede 1 biberonun içindeki sütü 25-30 ml azaltarak içine su ekleyin.
Ama memede uyumasına izin vermeyin. Uyku haline geçmeden memeyi ağzından yavaşça çekin, rahatlatıcı bir tonla konuşun, sevin, öpün ki memeden zorla koparıldığını düşünmesin… Uyku rutinini (masal, ninni, sakin temas oyunları vb) mümkünse beslenme sonrası uygulayın…
İlgili 22 soru bulundu
Her 3-5 günde bir, gün içindeki emzirme seanslarından birini keserek emzirme azaltılabilir. Öncelikle bebeğin daha az düşkün olduğu gün ortasındaki seanslardan kesmeye başlanmalı. Sabah ve akşam emzirmeleri daha sonra kesilmeli. Son olarak akşam yatarken ve gece yarısı emzirmeleri sonlandırılamalıdır.
Memeden keserken günlük beslenme sayısını giderek azaltmaya başlayın. Gün içinde emzirme sayılarını azaltmak belki her bir emzirme için yavaş yavaş birkaç hafta sürecektir. Yani birkaç hafta arayla bir emzirme azaltma şeklinde yapın. 4- Emzirme sayısı dışında emzirme süresini de bir miktar kısaltmaya çalışın.
Genellikle 6'ncı aydan sonra gece uyandırıp beslenme zorunluluğu ortadan kalkar. Bazı görüşlere göre ise 3 aydan sonra gece beslenme ihtiyacı kalmaz, gece uyanmadığı zaman uyandırıp beslemek gereksiz. Bu ihtiyaç yaygın olmasa da 9'uncu aya kadar da uzayabiliyor.
Bir yaşından sonra bebeğinizi uyumadan önce ya da gece uyanıyorsa anne sütü ya da çocuk devam sütü ile besleyebilirsiniz.
Bebek tek meme ile tokluk hissetmişse sonraki emzirmede diğer meme verilmelidir. Eğer bebek iki memeyi de almışsa bir sonraki öğünde son verilen memeden başlanmalıdır. Annelerin prolaktin hormonu geceleri daha çok salgılanır. Bu sebeple geceleri bebeği emzirmek anne sütünün artmasını sağlar.
Bu doğrultuda gece beslenmesini birden kesmek değil, aşamalı kesmeyi planlamalısınız. Öncelikle beslenmeleri en az 4 saat aralıklara çıkarın. Sonrasında sadece ilk 4 saatteki beslenmeyi yapın. Eğer biberon kullanıyorsanız mamanın miktarını 30cc azaltarak da gidebilirsiniz.
Gece uyandığında ise ışıkları çok açmadan sessizce emzirip, altını değiştirip yeniden yatırın. Bebekler bu ilk haftalarda emerken uyuyakalabilirler. Nazikçe ellerini ovarak uyanıp emmeye devam etmesini sağlayın. Bebeğinizin karnı yeterince doyarsa hem gündüz uykuları hem gece uykuları yeterli uzunlukta olacaktır.
Emme istekleri oldukça azdır. Sıklıkla 5 dakika emip uykuya dalarlar. Ama aç kalmaması için en az 2-3 saat arayla emmeleri gerekir. Bu nedenle bebeğiniz uykulu ve emmeye karşı isteksiz ise aç kalmaması için üstünü çıkarıp altını açıp uyaran vererek uyandırmak gerekir.
9-12. ay arasındaki bebeklerin genellikle gece beslenme ihtiyacı ortadan kalkmıştır ve geceleri 11-12 saat kesintisiz uyuyabilirler. Eğer bebeğiniz hala geceleri sık sık uyanıyorsa ve gündüzleri yeterli besin aldığından eminseniz, bu uyanmaların nedeni büyük ihtimalle alışkanlıktır.
Sabır taşı olarak adlandırılan ve içinde antrokınon türevleri uçucu yağlar olan ağızda hoş olmayan ekşi bir tat bırakan bir taş türüdür. Anneler sabır taşını genellikle çocuk emzirme dönemlerinin uzamasına bağlı olarak sütten kesmek için de kullanır.
Annenin kararıyla kademeli olarak bebeğin memeden kesilmesi:
Sütten kesme iki yol ile mümkündür. Birden kesmek ve kademeli olarak kesmek. Birden kesmek bebeğinizde duygusal bir travma yaratabilir. Bunun yanında annenin de memesinde fazla süt birikmesi ve meme iltihabına neden olabilir.
Bu dönemde bebekler fiziksel olarak hızla gelişirler. Ayakta durmaya, yürümeye ve hatta koşup zıplamaya başlarlar. Bu hızlı gelişim nedeniyle eğer gün içinde yeterli enerjiyi almazlarsa, gece acıkarak uyanabilirler.
Uzmanlara göre 7. aydan itibaren bebeklerin gece beslenmesine ihtiyaçları yoktur. Uzman çocuk psikologları ve uyku eğitimciler eğer bebeğiniz prematüre değil ya da gelişim geriliği yaşamıyor ise genellikle 6-8 ay arası uyku eğitimini ve 7-9 ay arası da gece beslenmesini kesmeyi öneriyorlar.
1. Akşam yatış ve sabah uyanma saatleri. 0-5 yaş arası tüm bebek ve çocukların, akşam uykusuna yatış saati en geç 20:00 – 21:00 arasında olması gerekirken, sabah kalkış saati ise en geç 8:00 olmalıdır. Bebeğinizin/çocuğunuzun, bu saatlerde salgılanan büyüme hormonlarına ihtiyacı büyüktür.
Ancak bebeğimiz uyurken en geç üç saatte bir uyandırıp emzirmeyi öneriyoruz. Süt üretiminde ve salgılanmasında hormonların etkisi oldukça fazladır. Bu konuda prolaktin ve oksitosin hormonları önemli yer tutmaktadır. Prolaktin salınımı geceleri arttığı için gece emzirmeleri bu açıdan da önemlidir.
1.ay- 3. ay arası emzirme süreleri
her ağladığında emzirilmelidir. Günde ortalama 6-7 kez emerler. Bebeğin gelişimi idealse artık geceleri 4-5 saat emmeden uyuyabilir, emzirmek için uyandırıp uyku düzenini bozmaya gerek yoktur.
19. aylık bebeklerin düşünce süreçleri daha karmaşık olabilir ve korkuları artabilir. Karanlık korkusu ya da yalnız kalma korkusu gibi korkular bebeğinizin iyi uyumasını zorlaştırabilir. Öğlen uykusunun uzun sürmesi de 19 aylık bebeğinizin gece çok sık uyanmasına neden olabilir.
Emzirme süresi
Kur'an'ın öğretilerine uyan Müslüman anneler bebeklerini genellikle iki yaşına kadar emzirmeyi hedeflerler. Burada kastedilen süre Hicri Takvime yani Ay Yılına göredir, bundan dolayı çocuğun ikinci doğum gününden yaklaşık 22 gün önceye tekabül eder.
Tefsir (Kur'an Yolu)
Emzirme müddeti konusunda belirleyici bir nas yoktur, bu konudaki âyetlerden anlaşılan, anne baba isterlerse çocuğun iki yıl emzirileceği ve bunun tam bir emzirme müddeti olduğu, istemezlerse, daha önce sütten kesme konusunda anlaşırlarsa iki yıl tamam olmadan da bunu yapabilecekleridir.
Bebeğin sağlıklı gelişimi için en az 2 yıl anne sütüne devam etmesi büyük önem taşıyor. Bebeğin ilk 6 ay yalnızca anne sütü sonrasındaki dönemde ise anne sütü ile birlikte ek gıdaya geçilmesi önerilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri