Soğuk ayakların, hava sıcaklığından dolaşım ve sinir hasarına kadar çeşitli nedenleri olabilir. Soğuk hava, stres, yüksek tansiyon, kolesterol, şeker hastalığı, anemi, kardiyovasküler hastalıklar ve kan dolaşımı ile ilişkili birçok durum ayak üşümesi nedenleri arasındadır.
Kırmızı kan hücreleri yetersiz sayıda olduğunda vücutta anemi (kansızlık) oluşur. Özellikle aneminin ilerlediği vakalarda, ayakların üşümesi kaçınılmaz bir semptom olarak belirtilir. Bunun yanında çok sağlıklı insanlarda bile demir eksikliği anemisi ortaya çıkabilir.
Arada bir ayakların üşümesi normaldir. Kalıcı şekilde üşüyen ayaklar, altta yatan bir rahatsızlığın işareti olabilir. Ayaklar üşüdüğünde, sıcak tutan bir çorap giymek, kısa bir yürüyüş yapmak ya da ayaklara kan akışını sağlamak için etrafta dolaşmak faydalıdır.
Ayak üşümesi için hangi doktora gidilir? İlk olarak bir dahiliye doktoruna görünmelisiniz. Ancak dolaşım sorunlarından endişe ediliyorsa kalp – damar cerrahisi uzmanlarına görünmek gerekmektedir. Bunun dışında altta yatan soruna göre fizik tedavi, romatoloji ya da nöroloji gibi bölümlere gidilir.
İlgili 39 soru bulundu
Ayak üşümesi vücudun sıcaklığa verdiği normal bir tepki olabilmektedir. Fakat bazen tedavi gerektiren tıbbi bir durumdan dolayı da ayak üşümesi yaşanabilmektedir. Diyabet, kansızlık gibi hastalıklar ayak üşümesi belirtisi olarak ortaya çıkabilmektedir.
Yüksek stres ve anksiyete durumunda olmak soğuk ayaklara neden olabilir. Vücudun strese veya sinirliliğe karşı doğal tepkilerinden biri, adrenalini kan dolaşımına pompalamaktır. Stres ve gerginliğin azaltılması, bu durumlarda semptomların azalmasına yardımcı olabilir.
Ayak Üşümesinin Nedenleri
Dolaşım bozukluğu olan kişilerde kalp, vücuda kan pompalama işlevini gerektiği gibi yerine getiremez. Dolayısı ile ayaklarda üşüme hissedilebilir. Dolaşım bozuklukları; hareketsiz bir yaşam tarzı, yüksek tansiyon, kalp yetmezliği, sigara kullanımı gibi çeşitli sebeplerden ortaya çıkabilir.
Vücudun strese verdiği doğal tepkilerden biri de, adrenalin hormon salınımını artırmaktır. Adrenalin, vücuttaki damarlarının daralmasına sebep olarak ekstremitelere olan kan akışının azalmasını sağlar. Bu nedenle ayak üşümesi yaşanabilir.
Soğuk ayaklar, bebeğin rahatsız hissetmesine ve uyku düzenini bozmasına neden olabilir. Bebekler soğuk algınlığı, grip ve diğer solunum yolu enfeksiyonlarına daha duyarlıdır. Ayakları sıcak tutmak, vücut sıcaklığını koruyarak bu tür hastalıkların riskini azaltabilir. Bebeklerin ayakları hızla büyür.
Ayak üşümesi bir hastalık değil genelde bir hastalık belirtisidir. Sinir sistemi ve dolaşım sistemi hastalıkları nedeniyle yaygın olarak görülen ayak üşümesi problemi olan kişiler için öncelikle bu duruma neden olan hastalığın teşhisi sağlanmalıdır. Bu sayede ayak üşümesinin önüne kolaylıkla geçilebilir.
Ayak üşümesi, kişiden kişiye farklılık gösterebilirken vücudun soğuk havalar karşısında gösterdiği doğal bir tepki olarak bilinmektedir. Bazı durumlarda tıbbi bir sorun olarak da karşımıza çıkabilir ve tedavi edilmesi gerekebilir. Vücudun sıcaklık seviyesi düştüğünde el ve ayaklarda bulunan kan damaları daralır.
Demir eksikliğinde ciltte soluklaşma, el ve ayaklarda soğukluk, baş dönmesi, göğüs ağrısı, kalp atışlarının hızlanması ve nefes darlığı ortaya çıkar. Ayrıca buz, kil veya kağıt gibi olağandışı yeme istekleri ortaya çıkabilir.
Üşüme Hissi Neden Olur? Solunum yolu, mide-bağırsak ve idrar yolu enfeksiyonları, menenjit, hipotiroidi, romatolojik hastalıklar, kansızlık, vitamin ve mineral eksiklikleri, kalp-damar hastalıkları, diyabet, böbrek hastalıkları ve hipotermi üşüme hissi oluşturabilir.
Su, meyve suyu, ıhlamur, ekinezya ve nane çayı başta olmak üzere bol sıvı tüketilmeli: Soğuk algınlığının yol açtığı vücuttaki su kaybını telafi etmek için hastalık süresi boyunca bol su, taze meyve suları ya da ıhlamur, ekinezya ve nane gibi bitki çayları tüketilmelidir.
'Kışın sağlığımıza dikkat etmek ve üşütmemek gerekir. Yüzümüz, ayaklarımız ve ellerimiz soğuğa en çok maruz kalan yerlerimizdir. Bunun sonucunda midede ağrı, yanma, ekşime, gastrit ve reflü şikayetinde artma, karında gaz, ishal ve karın ağrısı oluşabilir.
Soğuk eller genellikle vücudunuzun normal vücut ısısını korumaya çalıştığının bir işaretidir. Bununla birlikte, sürekli soğuk ellere sahip olmak, kan akışınızda veya ellerinizdeki kan damarlarında bir sorun olduğu anlamına gelebilir.
Ayak Altı Yanması Hangi Hastalığın Belirtisidir? Ayak altı yanması, çeşitli sağlık sorunlarının bir belirtisi olabilir. Bu sorunlar arasında diyabet, periferik nöropati, tiroit hastalıkları, sirkülasyon bozuklukları ve mantar enfeksiyonları yer alır.
En sık karşılaşılan rahatsızlıklar arasında el ve ayak ayaklarda yanma ve hissizlik, huzursuz bacak sendromu ve karpal tünel sendromu görülüyor. Şeker hastalığının nörolojik etkileri arasında en sık görüleni diyabetik nöropatidir.
D vitamini eksikliğinin neden olabilecekleri: Sürekli ısınamama ve üşüme problemi, Kilo verirken yavaş kilo verme veya kilo verememe, Yorgunluk ve halsizlik, Kemik ağrısı, Kas zayıflığı, ağrısı veya krampları, Denge problemi ve kuvvet kaybı, Sık sık beliren baş ağrısı, Depresyon…
Özellikle kış aylarında ayakların ya da karnın soğukta kalması üşütmeye sebep olacağından gaz sancıları görülebilmektedir. Hızlı yemek yeme alışkanlığı olan kişilerde gaz sancısı şikâyetleri oldukça fazla görülmektedir. Bunun nedeni, hızlı yemek yerken hava alış verişinin gerektiğinden fazla yapılıyor olmasıdır.
Ateş Küçük çocuğunuzun ateşi varsa, 38°C'nin üzerinde ise, elleri ve ayakları soğuk olabilir. Bunun nedeni, yeni kan dolaşımı ve bağışıklık sistemlerinin vücutlarının başka yerlerindeki mikroplarla savaşmakla meşgul olmaları olabilir. Bu, ısıyı eller ve ayaklar gibi dış kısımlardan uzaklaştırabilir.
Titreme olarak da bilinen üşüme bakteriyel veya viral bir enfeksiyonun başlangıcında ortaya çıkabilir. Titreme, soğuk ortama maruz kalmaktan da kaynaklanabilir. Kasların hızlı kasılması ve gevşemesi üşüme sırasında görülen titremeye neden olur. Titreme, aslında vücudun üşüdüğü zaman kendi ısısını yükseltme yöntemidir.
Üşütme, genellikle havaların soğuması ile kişilerde; burun akıntısı, boğaz ağrısı, ateş ve ishal gibi belirtilerle ortaya çıkabilir. Günlük hayatta da çok fazla karşılaşılan soğuk algınlığı ve grip benzeri şikayetlerdir.
Demir eksikliği anemisi, dünya nüfusunun yüzde 12-15'inde saptanan ve en sık rastlanan anemidir. Halsizlik, dikkat bozukluğu, baş ağrısı, baş dönmesi, kulak çınlaması, baygınlık, solukluk ve ağızda yaralar demir eksikliği anemisinin belirtileri arasındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri