Hafif bir müzik dinleyebilir ya da dinlendirici bir kitap okuyabilirsiniz. Burdaki amaç kendinizi mümkün olduğunca huzurlu bir zihne sahip olmaktır. Uyumadan önce kısa süreli meditasyon yapmak, sakinleştirici şekilde nefes alıp vermek gevşemenize yardımcı olacaktır. Karanlığa değil nefesinize odaklanmaya çalışın.
Gece korkularının sebebi olarak ateş, yorgunluk, stres, uykusuzluk, kullanılan ilaçlar, aile içi huzursuzluk, kafa travmaları olarak gösterilebilir. Yetişkinlerde çocuklara göre daha az gece korkuları yaşanır.
Niktofobi, travmatik bir deneyimin sonucu olduğunda, genellikle travma sonrası stres bozukluğu (TSSB) ile ilişkilidir. Niktofobinin diğer yaygın nedeniyse, bir korku filmi izledikten veya üzücü bir hikaye duyduktan sonra ortaya çıkar.
Karanlık korkusu (Niktofobi), gece veya karanlıkta aşırı kaygı sağlayabilen karanlığa karşı özel bir fobi şeklidir.
Gece korkusunda öncelikle çocuk titreyerek ağlasa dahi, anne baba sakin tavrını korumalıdır. Aksi takdirde çocuğun korkusu daha da artacak ve kendini güvende hissedemeyecektir. Böyle durumlarda anne veya baba çocuğun yanında bulunarak, korkusunun geçmesine destek olmalıdır.
İlgili 45 soru bulundu
Bu dualara örnek Nas suresi, Felak suresi, Fatiha suresi verilebilir. İnsanlar özellikle gece korkuyorsa uyumadan Felak ve Nas suresini okuyup uyumaları, uykuda korkmamalarını sağlar.
Panik Atak: Ani ve yoğun korku, beraberinde panik atakları meydana getirebilir. Bu esnada göğsünüzde ağrı hissedebilir, vücudunuzda ter boşalması yaşayabilir, kalp atışlarınızda hızlanma gözlemleyebilirsiniz. Bazen süreç boğulduğunuzu ya da kalp krizi geçirdiğinizi düşünmenize sebep olacak kadar ağır seyredebilir.
Niktofobi, tıpkı diğer fobiler gibi, psikolojik destek ve çeşitli terapi yöntemleri ile çözülebilir. HiDoctor, uzman kadrosu ile bu korkuyu yenmenize yardımcı olabilir. Karanlık korkusu, karanlıkta ya da geceleri aşırı korku ve kaygıya neden olan karanlık olgusuna dair gelişen bir fobi biçimidir.
Korku nedir sorusunun cevabı doğal, güçlü ve ilkel bir duygu olduğudur. İster fiziksel ister psikolojik olsun, seni bir tehlike veya zarar tehdidine karşı uyarır. Bazen gerçek bir tehditten kaynaklansa da, korku psikolojisi kafanda yarattığın hayali zorlukların sonucunda da oluşabilir.
“Saat gece 3 ve 4 arası cinlerin en aktif saatidir” söylentisi. Hristiyan inancına mensup insanların yüzyıllardır süregelen söylentilerinden biri saat gece 3'te iblislerin en aktif olduğu zaman olmasıdır. Gece 3'ten Güneş'in doğuşuna kadar da şeytani olaylar gerçekleşir.
Uyku terörü, bir kişinin uyurken aniden şiddetli bir korku ve/veya endişe içinde kaldığı ataklarla giden bir uyku bozukluğu şeklidir. Parasomniler grubunda olan bir uyku bozukluğudur. Parasomniler, uykuya dalarken, uykuda ya da uyanma sırasında ortaya çıkan istenmeyen olaylar olarak tarif edilebilir.
Uyku terörü kimlerde görülür? Uyku terörü genellikle çocukluk çağında görülür. Başlangıç yaşı sıklıkla 3-12 yaş arasındadır. Erkek çocuklarında daha sıktır.
İlk gecenin oldukça ağrılı ve zor geçeceği, kızlık zarı yırtılırken çok acı vereceği, ilk gecenin çok kanamalı olduğu, aşırı kanama sonucunda kan kaybına bağlı ölümlerin dahi olabildiği gibi abartılı hikayeler en sık olanlarıdır. Ayrıca eşin cinsel ilişki hakkında deneyimsizliği de ilk gece korkularını arttırmaktadır.
Anksiyete neden gece olur? Gece ya da akşam zihin daha çok çalışarak, düşünme eğilimine girer ve sonucunda gerginlik yaratır. Bu sebeple anksiyetenin gece görülmesi normal olarak karşılanmaktadır.
İnsanlar karanlıktan korkar çünkü hayatlarının bir noktasında olumsuz bir deneyim yaşamış olabilirler veya karanlıkla ilgili hayali korkuları vardır. Ayrıca, karanlık, bilinmeyen ve kontrolsüz bir şey olarak algılanır, bu da bazı insanların endişe duymasına neden olabilir.
Niktofobi, diğer bir adıyla anormal karanlık ya da gece fobisi. Ha şimdi derseniz çocuklar da karanlıktan korkar, evet bu çok normal. Ancak büyüdükçe bununla başa çıkılmazsa Niktofobi'ye dönüşür.
Agorafobi, kaçışın veya işler ters giderse yardımın almanın zor olabileceği ortam ve/veya durumlarda bulunma korkusudur. Kişi Toplu taşıma araçlarını kullanmak, sırada beklemek, açık veya kapalı alanlarda veya kalabalığın içinde olmak gibi beklenen bir olağan durumlardan korkar.
Beynimizin hormonlar ile ilgili kısmı olan hipotalamus, olağan dışı bir durum algıladığında hipofiz bezine adrenalin hormonunun salgılanması gerektiğine dair bir uyarı gönderir ve akabinde "savaş, kaç ya da saklan" komutunu vücuda sağlayan sempatik sinir sistemi devreye girer.
Özellikle birdenbire ortaya çıkan ve giderek yoğunlaşan endişe ve korku kalbin beslenmesini ve elektriksel sistemini arızalandırıyor. “Kalbin aküsü” olarak bilinen “sinüs düğümü” hatalar yapmaya, kalbin farklı bölgeleri olağandışı uyarılar üretmeye başlıyor. Özellikle içinde yaşadığımız günlerde bu bilgiler çok önemli.
Nosofobi, yani hastalık fobisi, bir bireyin herhangi bir hastalığa yakalanmak konusundaki anormal, irrasyonel ya da aşırı düzeyde olan korkmasına verilen bir isimdir.
Sakinleştirici bir etkisi olan ekinezya, ruhsal gerginliği hafifletmektedir. Panik atak anında vücudun kasılmasını önleyen ekinezya, gün içinde taze demlenerek bitki çayı formunda tüketilebilir. Ekinezya çayını düzenli olarak tükettiğinizde bedeninizden stresi ve korkuyu uzak tutabilirsiniz.
Korkarken ve korku anında okunması tavsiye edilen birçok dua bulunaktadır. Bunlar arasında Ayetel Kürsi, Nas Suresi, Felak Suresi de bulunmaktadır. Koruyucu özelliği olan bu üç dua korku anında okunabilir.
Korku; dışardan gelen tehlikeye karşı duyduğumuz duygusal tepkidir. Fobi de bir çeşit korkudur. Normalde korkulmayacak belli durum ve nesnelere karşı ortaya çıkan korkuya fobi diyoruz. Aslında korkumuzun olay ya da nesneyle orantılı olmadığını biliriz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri