Kas kaybı yaşamamak için antrenman sonrasında mutlaka dinlenilmelidir; bu sayede kas yıkımı gerçekleşmeyecektir. Günlük tüketilmesi gereken su miktarı mutlaka tüketilmelidir. Mümkün olduğunca stresten uzak durulmalıdır. Stres yağ depolanmasına ve kas kaybına neden olmaktadır.
Kuru baklagiller, tam tahıl ürünleri, yulaf ezmesi, ceviz, yeşil yapraklı sebzeler, makarna, patates, muz, elma, çilek, süt ve süt ürünleri karbonhidrat bakımından zengindir. Gerek duyulan miktarda karbonhidrat alınmaması durumunda kaslardaki protein sentezi de azalır.
Kas erimesi, dengeli beslenmeye ek olarak düzenli egzersizle önlenebiliyor. Hafif ağırlıklar kullanılarak yapılacak kas dayanıklılık egzersizleri, germe ve kuvvetlendirme hareketleri hem kas hem de sinirsel uyarımı düzenliyor.
Kas güçsüzlüğü genellikle egzersiz eksikliği, yaşlanma, kas yaralanması veya hamilelikten kaynaklanır. Diyabet veya kalp hastalığı gibi uzun süreli durumlarda da ortaya çıkabilir. İnme, multipl skleroz, depresyon, fibromiyalji ve kronik yorgunluk sendromu (ME) gibi birçok olası neden vardır.
Peki sporu bıraktıktan sonra kas kaybı ne zaman başlar? Araştırmalar 1-2 hafta antrenmanı bırakmanın hacminizde hiçbir değişikliğe yol açmadığını; ancak güç kaybı yaşadığınızı gösteriyor. Hacminizde azalma yaşanması için ara vermeniz gereken süre yaklaşık 4-6 hafta arasında.
İlgili 16 soru bulundu
Uzun süre çalışmak size kas kazandırmaz, düzenli çalışmak ise çok daha etkili sonuç verir. Kas gücü ile çalışan kişilerin neden mükemmel vücutları olmadığını düşündüğünüz zaman uzun süreli egzersizlerin faydasız olduğunu daha rahat göreceksiniz. İstikrarlı yapılan spor sayesinde kaybedilen kaslar geri kazanılabilir.
Kilo Verirken Kas Kaybı Belirtileri
Halsizlik, enerji düşüklüğü, sürekli uyku hali veya sabahları yorgun uyanma. Çabuk yorulma veya güçsüzlük. Ruh halinde olumsuz yönde değişimler. Denge sorunları yaşamak.
Bu nedenle protein ağırlıklı yiyeceklerin tüketimi sağlıklı bir yaşam tarzında yapılmalıdır. Tavuk göğsü, yumurta, balık, kuru baklagiller, yoğurt, avokado, ceviz ve badem gibi kas yapan yiyecekler tüketerek kas yapımını hızlandırabilirsiniz.
Tahıl, meyve, sebze, kurubaklagil, vb. besinlerde bulunan karbonhidrat; kasların yenilenmesi, enerjisi ve gelişimi için gereklidir. Kas kütlesi artırma için beslenme kadar yeterli uyku da önemli ve gereklidir. Yetişkin bir insan günde ortalama 6-8 saat uyumalıdır.
Kas kütlemiz ve gücümüz yaşla birlikte azalır, bu azalma 40 yaşların başında başlar. Özellikle 60'lı yaşlarımıza girerken kas kütlesi kaybı ve buna bağlı olarak kas gücümüzdeki azalma belirgin şekilde oluşur.
Kas kaybı: Kaslarda oluşan zayıflık ve güçsüzlük E vitamini eksikliğinden kaynaklanabilmektedir. E vitamini eksikliği kaslarda zamanla zayıflamaya yol açabilmektedir.
Kas büyümesini ve iyileşmesini destekleyen C vitamini, her sporcunun mutlaka alması gereken vitaminlerin başında gelir. C vitamininin başlıca faydası kas hücrelerini zararlı serbest radikallerden korumasıdır. Bir antioksidan görevi gören bu vitamin, testosteron ve diğer anabolik hormonların oluşumuna da yardımcı olur.
Haftada 2 gün balık eti, 2–3 gün yağsız, derisiz tavuk eti, 1 gün ise yağsız kırmızı et tüketmeye özen gösterin. Geri kalan kısmı ise tahıl ürünleri, kuru baklagiller, fındık, fıstık ve ceviz gibi yağlı tohumlar olarak bitkisel protein kaynaklarından karşılamalısınız.
- Karın egzersizleri çalışsam göbek yağlarım erir mi? - Hayır, sadece kas kitlesi artar ama yağlar aynı şekilde kalır. Bunun için diyet yapılması gerekir, göbek bölgesindeki yağların yüzde 80'i diyet ile giderilir.
1.Yetersiz Beslenmek Kas Gelişimini Engeller
Bu nedenle vücudunuzun ihtiyaç duyduğu besinleri doğru miktarda temin etmelisiniz. Hem karbonhidrat hem protein hem de yağ tüketmelisiniz! Kas yapmak için doğru miktarda beslenirseniz kalorilerin fazlası kas büyümesinde kullanılır, diğer bir deyişle anabolik etki yaratır.
Kas onarıcı içeceklerin başında süt gelir. Süt kas yapıcı özelliğine sahip olan içeceklerden öne çıkan isimlerden biridir. Süt haricinde karpuz suyu, üzüm suyu, nar suyu gibi içeceklerde kas onarımı için sıklıkla tüketilen içeceklerden bir tanesidir.
Kas gücü ise, belirli bir zaman dilimi içinde kasın oluşturabileceği maksimum kuvvet miktarıdır. Kas gücü, kas kütlesinden fazla etkilenir ve kasın uyarılması, yapısı, beyin-kas bağlantısı, uyku düzeyi, beslenme durumu ve egzersiz düzeni gibi birçok faktörle ilişkilidir.
Kas Gelişimini Destekliyor
Yoğurt içerdiği protein sayesinde özellikle egzersiz sonrası yıpranan kasların onarılmasında görev alıyor. Protein dokuların gelişmesi ve onarılmasını sağlayan temel besin öğesidir. Doğru protein kaynakları tüketerek de kas gelişimi ve yıpranan kasların onarımını sağlamak mümkün.
Mükemmel Üçlü: Fıstık-Badem-Fındık
Zengin besin kaynağının dışında antioksidan özelliği sayesinde spor sırasında sizi zinde tutan kuruyemiş gibi kas yapan besinler bir yandan da gün içerisinde ihtiyaç duyduğunuz enerjiyi sağlıyor. Kuruyemişler büyüme hormonunu harekete geçiriyor.
Multiple Skleroz, inme, kas hastalıkları, polinöropatiler gibi pek çok nörolojik durumda sık görülen kas güçsüzlüğü vücudun herhangi bir yerinde olabilir. Zayıflığı etkili bir şekilde yönetmenin ilk adımı, neden bu durumu yaşadığınızın saptanmasıdır.
Kas ve beyi başta olmak üzere vücuttaki pek çok bölüm sürekli olarak kendini yeniler.
Zeytinyağı, içerdiği A ve E vitaminleri sayesinde kaşların gürleşmesine yardımcı olmaktadır. E vitamini her bir kıl telini beslerken, A vitamini ise kılların gürleşmesini sağlar. Biraz saf zeytinyağını kaşlarınızın üzerine sürün ve parmak uçlarınızla masaj yapın. İki saat bekledikten sonra yüzünüzü ılık suyla yıkayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri