Güvenilirlik sonuçların tutarlılığını ve istikrarını sağlamak için önemliyken, geçerlilik bir ölçüm aracından elde edilen sonuçların anlamlı ve araştırma sorusuyla ilgili olmasını sağlamak için çok önemlidir. Bir ölçümün zaman içinde ve farklı örneklemler arasında tutarlı bir şekilde aynı sonuçları üretme derecesi.
Güvenirlik, geçerlik için bir ön şarttır. Bir ölçme aracının geçerli olabilmesi için güvenilir olması şarttır (Test güvenilir değilse, geçerliğine bakılamaz). Fakat bir ölçme aracının güvenilir olması için geçerlik şart değildir.
Ölçülmek istenen şeyin ne derece doğru bir şekilde ölçüldüğü geçerlik kavramıyla ifade edilir. İkinci özellik ise, farklı durumlar da dâhil olmak üzere her kullanıldığında benzer sonuçları verebilmesi gerekir, bu da güvenirlik kavramıyla ifade edilir.
1. Güvenirlik, geçerlik için bir ön şarttır. Bir ölçme aracının geçerli olabilmesi için güvenilir olması şarttır (Test güvenilir değilse, geçerliğine bakılamaz). Fakat bir ölçme aracının güvenilir olması için geçerlik şart değildir.
Nicel araştırmalarda geçerlilik ölçütü nitel araştırmalarda inandırıcılık ve aktarılabilirlik olarak ifade edilmektedir. Araştırmalarda geçerlilik ölçütü bir analizin sonuçlarının kabul edilebilirliğini güvenilirlik ise araştırma prosedürünün bir fenomeni birkaç denemede aynı şekilde açıklama tutarlılığıdır.
İlgili 35 soru bulundu
Güvenilirlik sonuçların tutarlılığını ve istikrarını sağlamak için önemliyken, geçerlilik bir ölçüm aracından elde edilen sonuçların anlamlı ve araştırma sorusuyla ilgili olmasını sağlamak için çok önemlidir. Bir ölçümün zaman içinde ve farklı örneklemler arasında tutarlı bir şekilde aynı sonuçları üretme derecesi.
Araştırmaların güvenilir olması, elde edilen verilerin ve sonuçların doğru ve tekrarlanabilir olmasını sağlar. Seminer, güvenilirlik ölçütlerini ve testlerini, veri toplama süreçlerindeki hataları ve çeşitli araştırma yöntemlerinde güvenilirliği artırma stratejilerini ele alır.
Güvenirlik sadece ölçme aracına ait bir özellik değil- dir, ölçme aracı ve aracın sonuçlarına ilişkin bir özel- liktir9. Güvenilir bir ölçek hatasız ölçme yapan ölçektir. Hatasız bir ölçme olması mümkün olmadığından, ölçmenin güvenirliğini arttırmak hatayı en aza indir- mekle mümkün olabilecektir.
Bir ölçme aracı güvenilir olsa bile geçerli olmayabilir ancak geçerli olması için güvenilir olması ön koşuldur. Güvenirlik sadece tesadüfî hatalardan etkilenir. Geçerlik sabit ve sistematik hatadan doğrudan etkilenirken tesadüfî hatadan dolaylı olarak etkilenir. Çünkü güvenirlik düştükçe geçerlik sınırlanır.
Testin uygulandığı ortamın sıcaklığı, ışığı, havalandırma durumu, gürültü düzeyi, sınav düzeninin kopya çekmeye uygun olup olmaması gibi faktörler ölçme sonuçlarına hata karışmasına neden olabilir. Her bir ölçme için miktarı değişmeyen hata olarak tanımlanabilir.
Güvenirlik, iç ve dış geçerlik olarak incelenir. Nitel araştırmada, iç güvenirliği artırmak için bulguların yorum yapılmadan sunulması ve kodlayıcılar arasında fikir birliğine varılması gerekir. Dış güvenirliği sağlamak için araştırma verilerinin analiz ve sonuçlarla uyumu uzman kontrolü ile sağlanmalıdır.
1-Güvenirlik: rx: (0 - 1) arasında olmalı. Ölçme aracından sınav elde edilen sonuçların değişkenlik göstermemesidir. Ölçme aracının tesadüfi hatalarından arındırılma derecesidir.
Güvenirlik ölçmenin hatasızlık derecesi veya gerçeği yansıtma derecesidir. Güvenirliğin bir anlamı hassasiyet ve duyarlılıktır.
“Test güvenilirdir.” sözü veya “testin güvenirliği” ifadesi eğitim, psikoloji vb. alanların ölçmelerinde yaygın kullanılmaktadır. Ancak, bu iki anlatım biçimi de doğru değildir. Çünkü güvenirlik, testlerin değil ölçümlerin bir özelliğidir (Caruso, 2000).
Katsayının 0.7 ve üstü bulunması durumunda ölçeğin güvenirliği iyi olarak kabul edilir.
Ölçmede Güvenirlik ve Korelasyon. Ölçmede Güvenirlik ve Korelasyon , tesadüfi hatalar mümkün olduğu kadar az ise güvenirlik o kadar yüksektir.Yani güvenirlik testin hatalardan arınık olmasını amaçlar.Güvenirlik değeri 0-1 arasında değer almalıdır ve homojen sorular güvenirliği arttırır.
GEÇERLİLİK ÇEŞİTLERİ
Geçerlilik açısından içerik geçerliliği (Content vali- dity), tahmin ettirici geçerlilik (Predictive validity), yapı geçerliliği (Construct validity), eş zamanlı ge- çerlilik (Concurrent validity) ve Görünüm geçerlili- ğinden (Face validity) bahsedilebilir.
Kabaca düşünecek olursak ilk seçimde hangi partinin kazanacağını tahmin etmek isteyen bir araştırmada; sorunun nasıl sorulduğu-biçimsel formatı, anlaşılır yada yeterli olup olmadığı, kimlere sorulduğu, nasıl veri toplandığı konuları hep geçerliliği etkiler.
Ölçme aracında (testte) yer alan maddelerin sayısı arttıkça güvenilirlik de artar. Test uygulama yönergesi ve maddelerin ifadesi: Açık ve anlaşılır olmayan maddelere verilen cevaplar ölçmeye hata karışmasına neden olacaktır. Bu tür maddelere bireylerin farklı zamanlarda farklı cevaplar verecekleri dikkate alınmalıdır.
Şans başarısı vardır, fakat şans başarısı seçenek sayısıyla ters orantılıdır. Şans başarısını azaltmak için seçenekleri artırmak gerekir. Bu sayede güvenirliği artırılır.
Geçerlilik; bir testin ölçmek istediği, ölçmeyi amaçladığı özelliği; başka bir özellik olmadan ölçen testtir. Ölçümlerden elde edilen verilerin, ölçüm özelliklerini doğru yansıttığını geçerlilik analiziyle buluruz. Ölçme aracının neyi ölçtüğünü belirten bir yöntemdir.
Geçerlik ikiye ayrılır: İç geçerlik: Araştırma sonuçlarına ulaşırken izlenen sürecin çalışılan gerçekliği ortaya çıkarmadaki yeterliliğidir. Dış geçerlik: Elde edilen sonuçların benzer gruplara ya da ortamlara aktarılabilirliğidir.
Bu videoda, nitel araştırmalar için geçerlik ve güvenirlik kısmının nasıl yazılacağı tartışılmıştır. Geçerlik ve güvenirlik kısmının dört başlık altında (iç geçerlik, dış geçerlik, iç güvenirlik, dış güvenirlik) olması gerektiği vurgulanmıştır.
Bilimsel güvenilirlik, bir araştırmanın sonuçlarının farklı zamanlarda veya farklı araştırmacılar tarafından tekrarlandığında aynı sonuçları verme kapasitesini gösterir. Bu, bir araştırmanın sonuçlarının rastgele veya tesadüfi olmadığını ve bilimsel bir temele dayandığını gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri