Bayılma (Senkop): Kısa süreli, yüzeysel ve geçici bilinç kaybıdır. Beyne giden kan akışının azalması sonucu oluşur. Koma: Yutkunma ve öksürük gibi reflekslerin ve dışarıdan gelen uyarılara karşı tepkinin azalması yada yok olması ile ortaya çıkan uzun süreli bilinç kaybıdır.
Uzun süre ayakta kalmak, yoğun ruhsal stres, aşırı sıcak ortamlar, çok sıcak banyolar, şiddetli bulantı ve kusmalar, bu tür bilinç kayıplarının başlıca tetikleyicileridir. Kan gördüklerinde veya kötü bir haber aldıklarında bayılan kişilerde oluşan senkopların kaynağı da aynıdır.
Senkop, beyin kanlanmasının bozulmasına bağlı olarak bilincin ani ve geçici olarak kaybıdır. Bilinç kaybı genellikle 1 dakikadan kısa sürelidir ve yüzde solma, terleme, soğuk bir cilt eşlik eder.
En bilinen bilinç kaybı genel olarak bayılmaktır. Genel olarak kısa süreli bir bilinç kaybı olan bayılma geçici bir süreçtir. Genel olarak beyne az kan gitmesi sonucunda bayılma görülmektedir. Koma ise kişinin yutkunma ve benzeri reflekslerinin yok olduğu bir durumdur.
Bilinç kaybının birçok nedeni ve belirtisi vardır. Bu amaçla bilinç kaybının nedenleri ve belirtilerini şöyle sıralayabiliriz; beyin kanamaları, isteri nöbetleri, bayılma, zehirlenmeler, alkol koması, şeker koması, yüksek ateş, baş travmaları, epilepsi (sara) ve sinir sistemini bozan hastalıklardır.
İlgili 38 soru bulundu
Kişiye koma pozisyonu verilir. 112 Acil Servis aranarak yardım istenir. Hastanın sık sık solunumu ve nabzı kontrol edilir. Sağlık ekibi gelinceye kadar hastanın yanında beklenir.
Kan basıncından ani düşüş, kalp hızında ani düşüş, vücuttaki kan miktarında meydana gelen değişiklikler, psikolojik durumlar gibi çok çeşitli nedenler ile senkop görülmesi mümkündür. Bayılma sonra ortalama birkaç saniye ya da dakika sonra bilinç yerine gelir ve kişi uyanır.
Beyin ölümü geri dönüşsüzdür…
Beyin hasarı almış hasta, hastanenin yoğun bakım merkezine yatırılır. Ciddi kazaların, ağır felçlerin ya da beyin kanamasının neden olduğu beyin ölümünde hastanın bilinci kapalıdır ve acı hissetmez.
Komadaki kişi birkaç gün veya hafta içinde ölmezse genelde uyanır yani gözlerini açar. Birkaç günlük komanın ardından kişinin görece az hasarla tam bilinçli halde uyanması mümkün olabilir.
Bilinç düzeyleri; ➢ Kişinin bilinci yerinde/açık ise; tüm uyarılara cevap verir. ➢ 1.derece bilinç kaybı; sözlü ve gürültülü uyaranlara cevap verir. ➢ 2.derece bilinç kaybı; ağrılı uyaranlara cevap verir. ➢ 3.derece bilinç kaybı; tüm uyaranlara tepkisizdir, cevap vermez.
Hastayı rahatlatıcı ve destekleyici bir tutum sergilemek gerekir. Hastanın da ilk kez başına gelen böylesi bir olayda, çok fazla üstüne gidilmemeli, ona hatırlatmak için baskı yapılmamalıdır. Onunla tartışmaya girmeden, hastayı rahatlatmaya çalışmak gerekir. Bu durum önemli bir hastalığın habercisi olabilir.
Hafıza kaybı, beyin hasarına bağlı olarak birkaç dakika – birkaç gün – birkaç ay veya yıl sürebilir. Genel olarak travma sonrası hafıza kaybı, koma süresinin 3-4 katı kadar daha uzun sürmektedir. Örneğin 3 hafta boyunca komada kalan bir kişide hafıza kaybı 10 hafta veya daha uzun süre devam edebilir.
Koma tipleri hastanın uzun ya da kısa kalma zamanına göre değişir. Komada kalmış olan çoğu kişinin 3 ya da 4 hafta arasında çıktığı bilinir. Ancak bu süreden daha uzun süre kalan kişilerin iyileşmesi, komadan çıkması pek mümkün değildir.
Evet, günümüzde cerrahi ve acil yardım yöntemlerinin ileri düzeye erişmesi ile travmatik beyin hasarı kaynaklı ölümler azalırken; beyin hasarının sebep olduğu bilişsel ve fiziksel fonksiyon kayıpları Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon, Robotik Rehabilitasyon ve Nöro – Rehabilitasyon yöntemleriyle tedavi edilebilmektedir.
Bilinci sağlayan beyindeki özel yapılardır ve bu yapılar arasındaki sinyallerdir. Ölünce tüm vücut parçaları gibi beyin de çürü ve işlevsiz hale gelir. Yani bilincimizi de kaybederiz.
Avrasya Hospital Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Uz. Dr. Kadir Doğruer, yoğun bakımda komada olan veya uyutulan kişinin algılarının açık olduğunu, hasta yakınlarının bu duruma uygun şekilde davranmaları gerektiği hakkında bilgi veriyor.
3. Basamak Yoğum Bakım
3. Basamak yoğun bakım hastaları en ağır hasta grubunu temsil eder. Bu gruptaki hastaların tedavisini gerçekleştirebilmek için hastanenin yeterli donanıma sahip olması gerekir.
Entübasyon işlemi öncesi hasta anestezi veya sedasyon altındadır veya ağır hastalığından dolayı bilinci tam olarak yerinde değildir. Bu sebepler hastanın ağız ve solunum yolunun daha rahat açılmasına olanak tanır.
Beyin hasarının başlıca belirtileri; bilinç bulanıklığı, kol veya bacakta uyuşma, güç kaybı, kusma ve nöbettir. Beyin hasarına bağlı olarak kol veya bacakta meydana gelebilen güçsüzlük gibi durumlar ilk bakışta anlaşılabilen belirtilerdir.
Hasar gören beyin hücrelerinin yürüttüğü fonksiyonlarda bozulmalar meydana gelir. Yitirilen fonksiyonlar hemen telafi edilemeyebilir. Ancak nöroplastisite sayesinde, beyin kendini yeniden programlayarak, zamana yayılan bir iyileşme gösterebilir.
Araştırmalar beyin hasarı sonrası nörolojik düzelmenin ilk 6 ay içinde en fazla olduğunu göstermiştir. Bununla birlikte beyin hasarı sonrası iyileşme 2 yıla kadar hızlı bir şekilde devam eder. Bu süreçte kapsamlı bir fizik tedavi ve rehabilitasyon programı hastanın kazanımlarını maksimuma çıkartacaktır.
Bilinç bozukluğu/kaybı, beynin normal faaliyetlerindeki bir aksama nedeni ile uyku halinden başlayarak (=bilinç bozukluğu), hiçbir uyarıya cevap vermeme haline kadar giden (=bilinç kaybı) bilincin kısmen ya da tamamen kaybolması halidir. Bayılma (Senkop): Kısa süreli, yüzeysel ve geçici bilinç kaybıdır.
Bayılma en çok gençlerde ve yaşlılarda görülür. Bunun nedeni gençlerde sıklıkla görülen düşük tansiyon ve yaşlılarda ise kalp hastalığıdır. Ayrıca bayılma aşırı açlık, susuzluk, stres, ilaç yan etkileri gibi faktörlerden de kaynaklanabilir. Vücutta meydana gelen hormonal değişiklikler de bayılmaya neden olabilir.
Bilinçsizlik, benlik ve çevre farkındalığını koruma yeteneği kaybolduğunda ortaya çıkan bir durumdur. İnsanlara ve diğer çevresel uyaranlara karşı tam veya tama yakın bir tepki eksikliği içerir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri