Geçici dolgu süresi kullanılan malzeme ve uygulanan yönteme göre değişiklik gösterebilir. Ancak genellikle maksimum 30 gün dayanacak şekilde yapılırlar. Ömrü dolduğunda dolgunun çatlaması ya da düşmesi olasıdır. Dolgunuzun düştüğünü fark ettiğinizde zaman kaybetmeden doktorunuzla görüşmenizde fayda vardır.
Yine geçici dolgu acil dental tedaviler gerektiğinde de uygulanabilir. Geçici dolgu dayanıksız ve kalıcı dolgulara göre koruyuculuğu az olduğu için uzun süre ağız içinde bekletilemez. Eğer uzun süre ağzınızda kalırsa dişlerinizin kırılmasına veya tedavinin başarı oranının düşmesine sebep olur.
Geçici dolgu 24 saatte kurur.
Geçici diş dolgu malzemesinin ömrü: Geçici diş dolgusu, kalıcı bir çözüm olmadığından zamanla aşınabilir veya bozulabilir. Dolgunun ömrü, malzeme türüne, uygulama tekniklerine ve kişisel bakıma bağlı olarak değişebilir.
Bakteriler dişin özünde iltihaba yol açar. Hasar görmüş veya hastalanmış pulpa çıkarılmazsa diş ve çevresindeki dokular enfeksiyona maruz kalır. Ve sonunda dişinizi tamamen kaybedebilirsiniz.
İlgili 32 soru bulundu
Bir sonraki seansta dişin geçici dolgusu ağrısız bir işlemle çıkarılarak kalıcı dolgu işlemi yapılır.
Yanlışlıkla dokulara zarar vermemek adına yeme-içme belirli bir süre yapılmamalıdır. İşlemler sonrasında geçici dolgu ağrısı yaşanabilir. Bu durum dolgunun yeni olduğundan dolayıdır. Ancak dolguyu etkileyebilecek şekilde sürekli olarak asitli, şekerli, aşırı soğuk ve sıcak tüketimlerden de uzak durmak gerekmektedir.
Düşen dolgunun yerine en kısa sürede yenisi yapılmalıdır. Eğer bu müdahale olmazsa, mevcut dişin kaybedilmesi mümkündür. Düşen dolgunun yarattığı boşluk gıda artıkları ve bakteriler tarafından işgal edilmesi söz konusu olabilir.
Dolgudan Sonra Su İçilir mi? Dolgu işleminden sonra su içiminde herhangi bir sakınca bulunmaz. Ancak, işlem sonrasında sıcak ve soğuk tüketimine dikkat edilmesi gerekmektedir.
Amalgam dolgu yemek yenebilecek sertliğe 2 saatte ulaşmakta ve final sertliğe 24 saatte ulaşmaktadır. Bu sebeple eğer ağzınıza amalgam dolgu yapıldıysa 2 saat hiçbir şey yememeniz, 24 saat boyunca sert gıdaları çenenizin dolgu yapılmamış diğer yarısıyla yemeniz gerekmektedir.
Diş dolgusu sonrası yenen yemek ve içeceklerden sonra, yeni dolgulu dişlerin fırçalanması, iple temizliği veya gargara yapılmasında hiçbir sakınca bulunmamaktadır.
Dolgudan sonra yemek ilk 2 saat içerisinde tüketilmemelidir. Yemek yenmesi zorunlu durumlarda yumuşak gıdalarla tedavinin gerçekleştirildiği bölgenin tersinde tüketilmesi gerekmektedir. Sıcak veya soğuk içeceklerden uzak durulmalıdır. Dolgudan sonra yeme ve içme ilk 2 saat tüketilmemelidir.
Yaklaşık 1 hafta sonra dişin rengi kontrol edilir. Yeterli diş beyazlaması sağlanmış ise işlem sonlandırılır. Biraz daha beyazlama isteniyorsa dişin içerisine koyulan ilaç değiştirilerek 1 hafta daha beklenir.
Bazı durumlarda ise geçici dolgudan sonra ağrı yaşanabilmektedir. Diş tedavisinin devam eden sürecine bağlı olarak geçici dolgudan sonra ağrı meydana gelebilmektedir. Diş tedavisinin uzayabileceği durumlarda diş minesinin açık halde bırakılmaması için yapılan geçici dolgu ağrı yaratabilmektedir.
Aynı bölgede bulunan dişlere aynı seansta rahatlıkla dolgu yapılabilir, ancak dolgu yapılacak dişler aynı bölgede değilse örneğin bir diş sağ altı çenede diğeri sol alt çenede ise ve dolgu anestezi altında yapılacaksa aynı seansta iki dişe dolgu yapmaktan kaçınmak gerekir.
Fakat sakızın en büyük tehlikesi şeker değil dolgular, kaplamalar ve köprüler üzerindeki yıkıcı etkisidir. Ayrıca, sakız çiğnemekle tükürük üretimi artar, bu da alkali üretimine yol açar. Alkali, dolgu maddelerini ve diş minesini eritir.
Geçici dolgulu diş ağrısına diş hekimi tarafından verilen ağrı kesici iyi gelecektir. Bunun yanında ağız gargarası, buz ve soğuk kompres yöntemi de ağrının giderilebilmesi için uygulanabilir.
Kök kanal tedavisi aynı gün içerisinde tamamlanmazsa, dişlerdeki bu oyuğa tükürük ve yemek gibi artıkların dolmaması için geçici olan bir dolgu yapılır. Dişin içi tamamen temizlendikten sonra bu boşluğun doldurulması, hem yeni enfeksiyonları önlemek hem de dişe mukavemet kazandırmak açısından önemlidir.
Gümüş amalgam dolguların dayanıklık süresi 15-20 yıl arasındadır. Altın dolgular ortalama 20 ila 30 yıl kadar sağlıklı bir şekilde kullanılabilir. Kompozit dolguların ömrü 7 ila 10 yıl arasında değişir ve bu süre sonunda değiştirilmesi gerekebilir.
Ayrıca amalgam diye adlandırılan gümüş dolgular hala en sağlam dolgu olmasına rağmen dişe mekanik olarak tutundukları için dolgu ile diş arasından bakteri sızıntısı olabilir, dolgunun altında kolayca yeni çürük oluşabilir.
Diş etlerinde yoğun biçimde görülen hassasiyet de hatalı dolgu işlemi ile alakalı olabilir. Hassasiyetler hastanın özelliğine göre değişir. Diş etlerinin yapısı, ağrı eşiği vb. kriterler bu durumu daha da arttırabilir. Hassasiyet geçmiyorsa hatalı diş dolgusu belirtileri söz konusu olabilir.
Alkol ve sigara tüketimi henüz iyileşme süreci tamamlanmamış olan ağız içi yaralarının iyileşme sürecini geciktirecek ve hasta için bu sürecin daha zorlu geçmesine neden olacaktır. En azından ilk 24 saat hastalara kesinlikle sigara ve alkol tüketmemeleri tavsiye edilir.
Bunun nedeni, klasik dolgu yöntemleri ağız içinde sınırlı şekillendirmeleri yapma imkanı sunmakta iken, inley ve onlay dolgularda ise olması gereken şekil üzerinde çalışılıp uğraşılarak laboratuvar şartlarında hazırlanmasıdır. İnlay ve onlay dolgular, klasik dolgulara göre çok daha uzun ömürlüdür.
Dolguda çoğu insan için ideal süre 6 ile 18 ay arasındır. Dolgunun oturması için on ile on beş gün süre geçmesi tavsiye edilir. Dolgu anında etkisini gösterse de cilt ile uyum sağlaması için beklemekte fayda vardır.
En Güvenilir Dolgu Markaları Nelerdir ? Juvederm, Teosyal markaları dudak dolgunlaştırma uygulamalarında en güvenilir seçenekler arasındadır. Hyaluronik asit dolgu için doğal görüntü veren bu dolgu markalarını değerlendirerek avantajlı bir sonuç alabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri