Bunun için ALO 199 Vatandaş Etkileşim Merkezi'ni arayıp acilen yurt dışına çıkman gerektiğini belirtmen gerekiyor. Bu durumda pasaportun hemen basılıp kargoya veriliyor.
Öncelikle ilk ve tek yapmanız gereken ALO 199 Vatandaş Etkileşim Merkezi numarasını arayarak PASAPORT'a acil ihtiyacınız olduğunu belirtmeniz gerekiyor.
Pasaport çıkartma işleminde öncelikli olarak resmi adresinden başvuruda bulunarak randevu alınması gerekir. Randevu aldıktan sonra Emniyet Müdürlüğü'ne gidilip acil başvuru formu doldurulmalıdır. Böylece pasaport işlemleri hızlandırılabilir.
Geçici Pasaport Nasıl Alınır? Kayıp ve çalıntı nedeni ile geçici pasaport başvurusu için öncelikle bulunduğunuz bölgeden sorumlu emniyet müdürlüğüne giderek kayıp belgesi almanız gerekmektedir. Polis tutanağı ve kimlik belgenizle gittiğiniz Türk elçiliğine geçici pasaport için başvuru yapabilirsiniz.
PASAPORT DURUMU SORGULAMA NASIL YAPILIR? Pasaport başvuru ve teslim süreci Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün https://randevu.nvi.gov.tr adresi, e-Devlet Kapısı veya ALO 199 (Çağrı Merkezi) üzerinden takip edilebilir.
İlgili 30 soru bulundu
Ancak pasaportun halen eline ulaşmadıysa pasaportunu daha hızlı almanın bir çözümü var. Bunun için ALO 199 Vatandaş Etkileşim Merkezi'ni arayıp acilen yurt dışına çıkman gerektiğini belirtmen gerekiyor. Bu durumda pasaportun hemen basılıp kargoya veriliyor.
Pasaportlar Basımı Gerçekleştirildikten Kaç Gün sonra Teslim Edilir? Pasaportlar basımı gerçekleştirildikten sonra 56 il merkezine 1 gün, diğer il merkezlerine 2 gün, ilçe merkezlerine en geç 4 iş günü içinde PTT kargo tarafından teslim edilebilmektedir.
Geçici pasaport tüm işlemlerinizi yolunda gitmesi durumunda 10-15 dakika kadar kısa bir sürede çıkarılabilmektedir. Geçici pasaportunuzu aldıktan sonra fotokopisini de almayı unutmamanız gerekmektedir.
Geçici (pembe) Pasaport
Geçici pasaportlar, yurt dışında pasaportunu kaybeden kişilerin kişisel olarak Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliği ya da konsolosluklarına başvurmaları halinde düzenlenmektedir.
2 Nisan 2018 tarihinden itibaren pasaport, sürücü belgesi ve kimlik kartları tek bir nokta olarak nüfus müdürlüklerinden verilmeye başlanmıştır.
Sebebi ne? Cumhuriyet'ten Erdem Sevgi'nin haberinde, pasaportların gecikmesine, Hollanda'da çip üreten firmadan yeteri kadar çip gelmemesine neden olduğu öne sürüldü. Tedarikin aksamasına artan talep de eklenince pasaport defteri üretimi istenen hızda olmadı.
Hazine ve Maliye Bakanlığı Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü
Bu basım işleminin yoğunluk durumuna göre birkaç ay sürebileceğini unutmayınız. Normalde 7-10 gün içerisinde size ulaşan pasaport yıl sonunda bu süre 30-45 güne kadar çıkabilmektedir.
Genel Müdürlüğümüz tarafından kurulan Alo 199 ile; Vatandaşların bilgi talepleri, şikayet, öneri ve başvuru işlemleri ve Kamu Kuruluşlarının (Mernis, Kps, Maks, Adres vb.) taleplerinin kayıt altına alınarak tek elden karşılanması amaçlanmaktadır.
Süresi dolan pasaportunuzun yerine yenisini çıkartmanız gerekmektedir. E-pasaport olarak geçen çipli pasaport işlemleri için randevu alarak kolaylıkla yeni pasaportunuzu çıkarabilirsiniz.
Hususi Pasaport ile Hizmete Özel Pasaport başvuru yetkisi İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğüne, Umuma Mahsus Pasaport ile Sürücü Belgesi başvuru yetkisi İlçe Nüfus Müdürlüklerine verilmiştir.
Diplomatik pasaport sahiplerinin, umuma mahsus pasaport ve diğer pasaport sahiplerine oranla ayrıcalıkları fazladır. Örneğin siyah pasaport sahibi kişiler, birçok ülkeye vizesiz bir şekilde girebilmektedir.
Pasaport türleri içinde en avantajlı olanı siyah pasaport olarak da bilinen diplomatik pasaporttur. Dışişleri Bakanlığınca sadece üst düzey devlet yetkililerine ve diplomatlara verilen diplomatik pasaport, birçok ülkeye vizesiz giriş sağlar.
Umuma Mahsus Pasaport (Bordo), Hizmet Pasaportu (Gri) ve Hususi Pasaport (Yeşil) şeklindedir. Pasaport almak isteyenlerin öncelikle Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nden (NVİ) pasaport randevusu alması gerekir. Pasaport randevusu telefon üzerinden de alınabilir.
Acil durum pasaportu için yurt dışındaki T.C. Elçiliğine başvurduğunda 24 saat içinde sana pasaportun yerine kullanabileceğin geçici bir belge verilir ancak bu acil durum pasaportu ile yalnızca Türkiye'ye geri dönebilirsin, Türkiye'ye vardığında tekrar kayıp pasaport yenilemek için başvuruda bulunman gerekir.
10 yıllık pasaport fiyatı 2023 yılında toplam 5444,75 TL'dir. 10 yıllık pasaport harç ücreti 4943,50 TL, defter bedeli ise 501 TL'dir.
Pasaport başvurusu yapıldıktan sonra ve evraklarda herhangi bir sorun olmadığı sürece 2 iş günü içerisinde hazırlanmaktadır. En geç olmak üzere de il merkezlerine 3 iş günü, ilçe merkezlerine 4 iş günü, köylere ise 7 iş günü içerisinde teslim edilir.
Burada “Başvurunuz basım öncesi kontrol aşamasındadır.” yazıyorsa pasaport başvurunuzun onaylandığı ancak basım için sırada olduğu anlamına gelecektir.
Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre 10 yıllık olan pasaport harç ücreti 3 bin 295 lira iken 4 bin 943 lira oldu. Pasaport ücreti için yıl içinde ikinci zam geldi. Harçlara yapılan yüzde 50'lik artışla 6 aylık pasaport 1034 lira, 3 yıllık pasaport 3507 liraya yükseldi. Karar Resmi Gazete'de yayımlandı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri