1. Gecikme zammı 6183 Sayılı Kanunda yer alan bir düzenleme olup, vergi, harç gibi amme alacağının vadesinde ödenmemesi veya geç ödenmesi durumunda uygulanır. Gecikme faizi ise Vergi Usul Kanununda düzenlenmiş olup, verginin zamanında tahakkuk ettirilmemesinde hesaplanır.
Gecikme zammı, amme alacaklarının süresinde ödenmemesi durumunda uygulanan mali bir zamdır. Gecikme faizi ise gecikme zammından farklı olarak zamanında tahakkuk etmemiş bir vergiye ilişkin olarak ortaya çıkar.
Zamanında ödenmeyen amme alacaklarının ödenmeyen kısmına vade bitim tarihinden itibaren her ay için ayrı ayrı belirlenen oranda uygulanan zam çeşidine denir. Vaktinde tahakkuk etmemiş vergi için gecikme faizi oluşturulur.
Vergi Usul Kanunu'nun 112. maddesinde yer alan düzenleme nedeniyle, gecikme faizi gecikme zammı oranında uygulandığından, 5801 sayılı Cumhurbaşkanı kararıyla yapılan değişiklik gecikme faizini de değiştirmiş olup, 21.07.2022 tarihinden itibaren uygulanacak gecikme faizi oranı %2,5 olmuştur.
Gecikme zammı benzer kavramlarla karşılaştırılmak suretiyle ve uygulamayla ortaya çıkan sorunlar yargıtay kararları ışığında kısaca izah edilmiştir. Gecikme Zammı, Faiz, Fer'i Alacak, Ceza Hukukunda Gecikme Zammı, Amme Alacağı, Temerrüt Faizi, Cezaî Şart.
İlgili 44 soru bulundu
Kredi kartı borcunun asgari ödeme tutarının altında ödeme yaptığında ise %3,96 oranında gecikme faizi kalan borcuna uygulanır. Kredi kartı gecikme faizi, genellikle aylık olarak hesaplanır ve önceki dönemde ödenmeyen bakiyenin üzerine uygulanır.
Bankalar üzerinden alınan krediler veya banka ve kredi kartları üzerinden yapılan harcamaların vade süreleri vardır. Bu sürler içinde ödenmeyen borçlar için "gecikme faizi" uygulanır. Vadesinde ödenmeyen elektrik, su, doğalgaz, telekomünikasyon ve bu tip faturalara gecikme zammı uygulanır.
Gecikme zammı oranının aylık %1,6 olarak yeniden belirlendiği Cumhurbaşkanı Kararı yürürlüğe girmiştir. Yasal düzenlemeden dolayı, gecikme zammı oranının değişmesiyle birlikte, gecikme faizi oranı ve pişmanlık zammı oranı da %1,6 olarak değişmiştir.
Gecikme maliyeti ve zammı olarak da adlandırılan bu tutarın hesaplanması amacıyla kullanılan formülde gecikmeye konu olan anapara, gecikme faizi ve gün sayısı gibi değerler mevcuttur. Gecikme faizi hesaplama formülü: Gecikme faizi = Geciken anaparanın tutarı x Geciken gün sayısı (Gecikme faizi / 30)
Kredi kartı gecikme zammı olarak da adlandırılan gecikme faizi, borcunuzu ödemeyi ertelediğinizde mevcut borcunuza işleyen faizdir. Dönem borcunun asgari ödeme tutarına kadar olan kısmı için gecikme faizi uygulanır. Asgari tutar dışında kalan kısın için akdi faiz uygulanır.
Ay kesirlerine isabet eden gecikme zammının günlük olarak hesaplanması gerektiğinden, vadesinde ödenmeyen amme alacaklarına vade tarihinden ödendiği tarihe kadar geçecek süre için uygulanacak gecikme zammı tam aylar için aylık esasa, ay kesirleri için ise günlük esasa göre hesaplanmaktadır.
(Anapara*faiz oranı*vade) formülü ile faiz getirisi hesaplanabilir. Yıllık isteniyorsa da yıl olarak yazılır.
Gecikme faizi, borcun vadesinde ödenmemesi sebebiyle belli bir parayı talep etme hakkına sahip bulunan alacaklıya, bu paradan belli bir süre yoksun kalması sebebiyle ödenen karşılıktır.
Vergi Usul Kanunu'nun 112. maddesinde düzenlenmiş bulunan gecikme faizi Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararı üzerine 6322 sayılı yasa yeniden düzenlenmiştir.
Günlük Faiz Getirisi = (Anapara / 100) x (Faiz Oranı / 365) x Gün Sayısı Aylık Faiz Getirisi = (Anapara / 100) x (Faiz Oranı / 12) x Ay Sayısı Yıllık Faiz Getirisi = (Anapara / 100) x (Faiz Oranı) x Yıl Sayısı
Fatura tutarlarına ait gecikme bedeli arka planda aslında bir vade farkıdır. Fatura açıklamasında buna gecikme zammı da denilse, gecikme cezası da denilse veya gecikme alacağı da denilse, bu durum onun vade farkı olduğu gerçeğini değiştirmeyeceğinden söz konusu tutarın tamamı üzerinden KDV hesaplanmalıdır.
Faturadaki "Gecikme Zammı Bedeli" nedir? Faturanın son ödeme tarihinden sonraki bir tarihte ödenmesi sonucu müşteriden alınan faiz bedelidir.
Kredi kartlarına uygulanabilecek en yüksek faizi oranı Merkez Bankası tarafından her ayın sondan beşinci günü açıklanır. 1 Kasım 2023 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere Merkez Bankası tarafından belirlenen akdi faiz oranı (alışveriş ve nakit çekim faizi) aylık %3,66, gecikme faiz oranı ise aylık %3,96'dır.
Gecikme Zammı Nasıl Hesaplanır? 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunu'nun 51. Maddesi'ne göre; devlete olan borcun vadenin bitim tarihinde ödenmemesi durumunda geçen her ay için ayrı ayrı %2 oranında gecikme zammı uygulanır.
Toplam borcun ödenmeyen kısmı için hesap kesim tarihinden son ödeme tarihine kadar alışveriş faizi, son ödeme tarihinden itibaren asgari tutarın ödenmeyen kısmı için gecikme faizi, kalan hesap bakiyesinin asgari tutarı aşan ödenmeyen kısmı için ise alışveriş faizi uygulanır.
1 Usulsüzlük cezalarında (genel ve özel usulsüzlükler dahil) gecikme zammı uygulanmaz.
Öğretide gecikme zammı tazminat niteliğinde ayrı bir alacak kalemi olduğu için gecikme zammına dahi faiz işletilebileceği kabul edilmektedir.
Gecikme zammı Gecikme faizi ve her türlü cezalar gider olarak yazılmaz. KKEG olarak hesaplarda takip edilir.
Buna göre, fatura tutarlarının vadesinde ödenmemesi nedeniyle ortaya çıkan gecikme bedelleri her ne ad altında alınırsa alınsın KDV matrahının bir unsuru olup bu bedellerin teslim ve hizmetin tabi olduğu oran üzerinden katma değer vergisi hesaplanarak fatura edilmesi gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri