Geri Kazanım Katılım Payı Beyannamesi nedir? Plastik poşetler için satış noktaları, diğer ürünler için piyasaya sürenler/ithalatçılar tarafından piyasaya arz edilen ürünlere ilişkin ödenmesi gereken geri kazanım katılım payının Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen usulde verilmesine ilişkin beyannamedir.
Geri kazanım katılım payı (GEKAP), 10 Aralık 2018 tarihinde Çevre Kanunu'nda değişiklik yapan 7153 sayılı yasa ile hayatımıza girdi. GEKAP'ın uygulanma amacı, çevre kirliliğini azaltmak ve GEKAP mükelleflerini geri dönüşüme teşvik etmek olarak tanımlanıyor.
GEKAP, kapsamdaki ürünün Türkiye'de üretilmesi halinde, ürünün Türkiye'de ilk piyasaya arzı ile, kapsamındaki ürünün ithal edilmesi halinde ürünlerin ithali (serbest dolaşıma girişi) ile doğar. Ambalajlar içinde ürün ile birlikte piyasaya arz/ithal edilmesi halinde GEKAP'a tabidir.
Geri kazanım katılım payı uygulamasına tabi olan ambalajlara ilişkin geri kazanım katılım payına ilişkin beyan ve ödeme yükümlülüğü; plastik poşetler için satış noktalarının, diğer ambalajlar için ise piyasaya süren ve/veya ithalatçılarındır.
GEKAP Beyannamesi 3 aylık olarak yılda 4 kez verilir.
İlgili 16 soru bulundu
Çevre Kanunu'nun Ek-1 listesinde yer alan ürün, eşya, malzeme ve benzeri ürünleri yurt içinde piyasaya sürenler. Çevre Kanunu'nun Ek-1 listesinde yer alan ürün, eşya, malzeme ve benzeri ürünleri ithal edenler. Bahsedilen ürünleri piyasaya süren ve ithal eden vatandaşlar GEKAP vermek ile yükümlü sayılmaktadırlar.
Ocak-Şubat-Mart/2023 dönemi için verilen beyannameler üzerine tahakkuk eden geri kazanım katılım payları 31.07.2023 tarihine kadar ödenebilecektir. Mücbir sebep kapsamında yer almayan mükellefler ise eskiden olduğu gibi üçer aylık dönemler halinde beyanname vermeye devam edeceklerdir.
Piyasaya sürenleri tarafından herhangi bir sebeple iade alınan ve mahsuplaşması yapılan ürünlerin bütünlüğü değiştirilmeden bir takım yenileme ve tamir süreçlerinden geçirilerek "yenilenmiş ürün" olarak piyasaya arz edilen ürünlerden Geri Kazanım Katılım Payı tahsil edilir.
2.7.Plastik Poşetten Elde Edilen Geri Kazanım Tutarı: Ay içinde satılan Plastik Poşet adedi ile 2020 yılı için belirlenen her bir Plastik Poşet için beyan edilmesi gereken 18 kuruşluk tutarın çarpımı sonucu bulunan rakam program tarafından otomatik olarak hesaplanır ve burada gösterilir.
2021 ve takip eden yıllarda da Gekap Beyannamesi 3 aylık olarak yılda 4 kez verilecektir.
ÜCRETLENDİRMEYE TABİ OLMAYAN PLASTİK POŞETLER VE DİĞER TORBALAR GEKAP KAPSAMINDA MIDIR ? Ücretlendirmeye tabi olmayan plastik poşetler ve diğer torbalar ambalaj kapsamında değerlendirilir, GEKAP' a tabidir.
GEKAP, Geri Kazanım Katılım Payı Beyannamesi çerçevesinde belirtilen ürünler adına geri ödenmesi/iade edilmesi kararlaştırılan bedelleri ifade etmektedir.
Geri Kazanım Katılım Payı mükellefleri poşet satanlar ile diğer ürünleri piyasaya sürenlerden / yurt içine ithal edenlerdir. Burada GEKAP mükellefi gelir veya kurumlar vergisi mükellefi de olabilir, vergi mükellefi olmaya da bilir.
Geri Kazanım Katılım Payı (GEKAP) uygulaması, 01 Ocak 2020 itibariyle uygulamaya başladı.
İhracat ile ihraç kayıtlı satışlar geri kazanım katılım payı uygulamasından muaf tutulmuştur.
2)- GERİ KAZANIM KATILIM PAYI (GEKAP) BEYANNAMESİNİ KİMLER VERECEK: Çevre Kanunu'nun Ek-1 listesinde yer alan ürün/eşya/malzemeleri yurt içinde piyasaya arz edenler (piyasaya sürenler) ve/veya ithal (ithalatçılar) edenler Geri Kazanım katılım Payı beyannamesi vererek ödemesini gerçekleştirir.
Geri Kazanım Katılım Payı
GEKAP, Çevre Kanunu ek-1 sayılı listede yer alan ürünlerin piyasaya sürülmesinde işletmelere ek bir mali yük getiren uygulamadır ve Geri Kazanım Katılım Payına İlişkin Yönetmelik'te yer alan ürünlerin piyasaya arzında ürün cinsine bağlı olarak belirlenen ücreti tarif etmektedir.
Koronavirüs ile mücadele için alınan tedbirlerden etkilenen sektörlerde KDV indirimleri, kredi, vergi ve prim ödemeleri ertelemeleri yapılırken, geri kazanım katılım payı beyan dönemleri de 2020 için altı aylık, takip eden yıllar için ise üç aylık olacak şekilde uzatıldı.
Yayımlanan Karar ile 2023 yılı için geri kazanım katılım payı tutarları 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren yeniden belirlenmiştir. Buna göre plastik poşetler için uygulanan geri kazanım katkı payı tutarı adet başına 38,5 kuruşa çıkarılmıştır.
Geri Kazanım Katılım Payı Beyannamelerinin Verilme ve Ödeme Sürelerinin Uzatılması: 2 Mayıs 2023 günü sonuna kadar verilmesi gereken Geri Kazanım Katılım Payı Beyannamelerinin verilme süresi ile bu beyannameler üzerine tahakkuk eden payların ödeme süresi 5 Mayıs 2023 Cuma günü sonuna kadar uzatılmıştır.
2021 yılından itibaren Geri kazanım katılım payı (GEKAP) Beyannamesi üç aylık beyan dönemleri ise aşağıda belirtildiği gibi olacaktır. a) Birinci dönem; Ocak-Şubat-Mart. b) İkinci dönem; Nisan-Mayıs-Haziran. c) Üçüncü dönem; Temmuz-Ağustos-Eylül.
torbalar, bu yıl başından itibaren ambalaj olarak nitelendirilmekte ve ambalaj cinsine göre kilo bazlı olarak GEKAP'a tabi tutulmaktadır. Bu ürünler için ilgilisine göre satış noktaları, eczaneler veya kargo firmaları tarafından GEKAP beyanı yapılacaktır.
yetkili denetim birimine vermek zorundadırlar. TL) 6.000 Türk Lirası idarî para cezası verilir. fazlası idari para cezası olarak verilir. uygulanır.
Geri kazanım katılım payları ürünün piyasaya sürüldüğü tarihi takip eden ayın on beşine kadar Bakanlığa beyan edilir ve beyanı takip eden ikinci ayın son gününe kadar Bakanlık Merkez Saymanlık Müdürlüğü hesabına ödenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri