1. Geleceği Okuma Tekniği (The Crystal Ball Technique): De Shazer tarafından geliştirilen bu teknik, danışanın kendisini artık sorunun olmayacağı, gelecekteki bir durum içinde düşünmesi için düzenlenmiştir. Bu teknik sayesinde danışan, sorunu çözüldüğünde yaşamının nasıl olacağına ilişkin fikir sahibi olur.
Mucize Soru (The Miracle Question): Bu teknik, danışanın gelecekteki çözümler üzerinde odaklanması ve amaçlarını netleştirmesi için kullanılır. Mucize soru genellikle şöyle sorulur: “Bu akşam uyuduğunda bir mucizenin gerçekleşeceğini ve bugün buraya getirdiğin sorunların çözüldüğünü varsay.
Yaz, oku ve yak: Obsesif ya da depresif düşünceler için yararlıdır. Yapılandırılmış kavga: Terapist çiftlere bir yönerge vererek kavga senaryosu yaratır. Farklı bir şey yapma: “Ne yapsam aynı” sendromunu engellemek için uygulanır. Çözüm odaklı hipnoz: Hipnoz ile problemin çözülmesine yarayan beceriler telkin edilir.
Kristal küre tekniği birçok problemle başa çıkmada sıklıkla kullanılan bir tekniktir. Bu teknik danışanın problemlerinden kurtulduğu, çözüme ulaştığı, arzu ve amaçlarını gerçekleştirdiği gelecekteki yaşantısını tasvir etmesine dayalı bir tekniktir. Danışanın tasvir ettiği bu gelecek problemlerin son bulduğu bir andır.
Çözüm odaklı terapi kimlere uygulanır? Depresyon, anksiyete, okul problemleri, aile problemleri ve psikiyatrik bozuklukları ile çalışılabilir. Kaç Seans Sürer? Sekiz ile on beş seans arası sürmekte ancak danışanın getirdiği konuya bağlı olarak seans süreleri değişmektedir.
İlgili 30 soru bulundu
5. Mucize Soru (The Miracle Question): Mucize so- ru somut, gerçekçi ve erişilebilir amaçlar oluşturmada yetersiz kalan bir danışanla çalışırken de Shazer tarafın- dan keşfedilmiştir (Sklare, 1997). Bu teknik, danışanın gelecekteki çözümler üzerinde odaklanması ve amaçla- rini netleştirmesi için kullanılır.
İşe Yarayan Çözüm Yoluna Devam Et: Çözüm odaklı kısa terapi, danışanların işe yarar ne yaptıklarını bulmaya odaklanır ve daha sonra bu bilgi danışanlar tarafından sorunların en kısa sürede başa çıkabilmeleri için kullanılır (Corey, 2013).
Yataktan çıkma ve sosyalleşme gücü bulmak, depresif eğilimlerin şiddetine bağlı olarak duş almak, yemek yemek, kıyafetlerini değiştirmek gibi günlük aktiviteleri yerine getirebilecek gücü kendinde bulmak gibi davranışsal değişiklikler terapi sürecinin iyi ilerlediğini gösteren güçlü işaretler olabilir.
Maymuncuk (skeleton keys): Terapist ailelerin problemlerine çözüm üretilirken, sorunun geçmişi ya da ne olduğu hakkında bilgiye sahip olmak zorunda değildir (Goldenberg ve Goldenberg, 2012).
Viki Yaşam Ağacı Projesi'nin amacı, yaşayan veya soyu tükenmiş organizmaların sınıflandırmalarını yaparak ağaç görünümü oluşturmaktır. Burada oluşturulan şekillendirmeler taslak önerilerdir.
Bu teknikte ortaya boş bir sandalye konur. Kişiler boş sandalyeye bakarak, sandalyede bir yakınlarının olduğunu düşünerek hayali kişiyle diyalog kurarlar. Bundan sonra da danışmanın yardımıyla bu diyalog üzerinde derinleşilir.
b)Taşırma: Korkulan ya da kaçınılan bir uyarana uzun süreli maruz kalmayı içerir. Fobi tedavilerinde kullanılır. c)Maruz bırakma terapisi: Fobiler ve kompulsif davranışlar için kullanılır. Danışan anksiyete uyandıran durumla karşı karşıya getirilir.
Danışanın Çorbasına Tükürme: Terapist bazı davranışların amaç ve sonucunu belirledikten sonra, o davranışların danışanın gözünün önünde etkinliğini indirgeyerek oyunu bozar. 4.5. Kendini Yakalama: Kendini yakalama sürecinde danışan kendisini yıkıma uğratan davranışlarının ya da irrasyonel düşüncelerinin farkına varır.
Derecelendirme danışanın değişiklikleri, ilerlemeyi, motivasyonlarını, hazır oluşunu, bulgularının şiddetini gözden geçirerek değerlendirebilmesi için kulanılan bir müdahale çeşididir. Genellikle 0'dan 10'a kadar bir ölçek kullanılır. 0 olabilecek en ama en kötü ihtimali, 10 ise olabilecek en iyi konumu belirtir.
İstatistiksel normalleştirme, özellikle, veri madenciliği (data mining) gibi bilgisayar bilimlerinin istatistiksel veri işleme alanlarında kullanılan bir yöntemdir. Yöntemin amacı, veriler arasında farklılığın çok fazla olduğu durumlarda verileri tek bir düzen içerisinde ele almaktır.
İstisna-arayıcı sorular
Problemin görülmediği zamanları sorgulayan sorular Sıklıkla mucize sorunun arkasından sorulurlar. anımsıyor musun?” misin?”
Duygu odaklı terapinin iki temel prensibi vardır. Bunlardan ilki terapide empatik ilişki kurulmasıdır. İkincisi ise terapötik ilişki sayesinde danışanın duygularının kolaylaştırılmasıdır. Duygu odaklı terapide danışan ve terapist duygusal deneyim içerisinde karşılıklı olarak birbirini etkilerler.
Çözüm odaklı terapi yaklaşımı der ki “hiç kimse kötü bir anne, kötü bir eş, kötü bir evlat olmak, kötü kişilik özelliklerine sahip olmak istemez. Davranışın altında yatan ihtiyaçları ve farklı anlamları keşfetme sürecine çözüm odaklı terapide “yeniden çerçeveleme” diyoruz.
Terapinin işe yaradığını gösteren durumlardan biri ise kişinin kendisine dair farkındalığının ve iç görüsünün artmaya başlamasıdır. Bu durumda kişinin davranışlarında, belirtilerinde azalmalar gözlemlenebilmektedir. Bir diğer yol ise duygular ile kurulan ilişkiye bakmaktır.
Bireysel terapi, çiftler terapisi, aile ve grup terapileri uygulanır.
Kabul ve kararlılık terapisi (ACT), olumsuz düşünceler, duygular, semptomlar veya koşullarla başa çıkmanın bir yolu olarak kabullenmeyi vurgulayan bir psikoterapi türüdür. Aynı zamanda, değerlerinizi veya hedeflerinizi destekleyen sağlıklı, yapıcı faaliyetlere olan bağlılığın artmasını da teşvik eder.
Duygu odaklı terapi, duygu merkezli humanist yaklaşım kuramından yola çıkan, duygunun farkına varılmasını, duygunun kabulü, ifadesi, düzenlenmesi ve dönüştürülmesini terapötik süreçte işleyen bir psikoterapi yöntemidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri