Lisans mezunlarının kazanç durumları incelendiğinde, aylık ortalama kazancı en yüksek olan beş bölüm; pilotaj, havacılık ve uzay mühendisliği, gemi makineleri işletme mühendisliği, matematik mühendisliği ve uçak mühendisliği oldu.
Elektrik alanında çalışırken işsiz kalan mühendislerin 164'ünün (yüzde 53.4) elektrik-elektronik mühendisi; 123'ünün (yüzde 40) elektrik mühendisi, 20'sinin ise elekt- ronik mühendisi ile elektronik ve haberleşme mühendisi yüzde 6.5) olduğu görülmektedir.
Makine Mühendisliği
Bunun yanı sıra; en iyi mühendislik bölümleri arasında yer alıyor. Makine mühendisliğinde başarılı olabilmek için; mekanik, termodinamik, malzeme bilimi, elektrik gibi temel alanların anlaşılmasını gerekiyor.
Yıllarca “mühendisliğin en zor dalı” olarak sıfatlandırılan Makine Mühendisliği, bu kulvardaki yerini yavaş yavaş diğer mühendislik dalları ile paylaşsa da halen en zor mühendislik dallarının başında yer almaya devam ediyor.
İlgili 34 soru bulundu
Listenin üst kısımlarına bakacak olursak, Matematik Mühendisliği, İşletme Mühendisliği, Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği, Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği gibi bölümler sayısal alanda en hızlı iş bulan bölümler olarak öne çıkıyor.
Bu belgeyi hiçbir önkoşul, ders şartı aranmadan tüm "Elektrik", "Elektrik-Elektronik", "Elektrik ve Elektronik", "Elektronik", "Elektronik ve Haberleşme" mühendisleri alabilir.
Bilgisayar mühendisliği, donanım ve yazılım arasındaki bağlantıyı anlamak isteyenler için daha uygundur. Yazılım mühendisliği ise daha çok yazılım geliştirme süreçlerine odaklananlara hitap eder. Bilgisayar mühendisliği programları genellikle daha geniş bir alanı kapsar.
İTÜ SEKİZ ALANDA BİRİNCİ
Listede İstanbul Teknik Üniversitesi ise geçen yıl 202'nci sıradan girdiği listede bu yıl başarı çıtasını yükselterek “Mühendislik ve Teknoloji” alanında dünya sıralamasında 142'nci oldu. Aynı alanda Türkiye'de ise birinci sırada yer aldı.
Güvenlik hizmetleri bölümünden mezun 118 bin kişilik işgücünün 113 bini istihdam ediliyor. Güvenlik hizmetleri mezunları, yüzde 4.6 işsizlik oranı ile üniversite mezunları arasında işsizliğin en düşük olduğu bölümü oluşturuyor.
TÜİK, EMO üyelerini de içeren mühendislik fakültelerinden mezunlar için işsizlik oranını da yüzde 10.3 olarak açıklamıştır. Anket verilerine göre ise son 5 yıllık mezunlar için işsizlik oranı yüzde 36.3`tür. Diğer bir deyişle TÜİK verilerinin üç katıdır.
AB ülkelerinde 18 milyon bilim insanı ve mühendisin yüzde 41'i kadın iken bu oran Türkiye'de yüzde 44. Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde yaklaşık 18 milyon bilim insanı ve mühendisin yüzde 41'i kadın. Türkiye'de ise bilim ve mühendislik alanında çalışanların yüzde 44'ü kadın.
Sonuç olarak, yazılım mühendisliği gelecekte de büyümeye devam edecek bir alan olarak öne çıkıyor. Teknolojik gelişmeler ve dijital dönüşüm, yazılım mühendislerine çeşitli fırsatlar sunarken, sürekli öğrenme ve gelişme gerekliliği de devam edecek.
eleman.net verilerine göre, Yazılımcı 2023 yılında ortalama 33.200 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Yazılımcı , Ocak 2023 yılında ortalama 27.060 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 16.764 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
Yazılım mühendisliği bölümü mezunları bilgisayar sistemlerinin kullanıldığı, geliştirildiği her sektörde çalışabilirler. Bankacılık, telekomünikasyon, otomotiv, hastane vb. sektörler bir yazılım mühendisinin çalışabileceği sektörlere örnek verilebilir.
Türkiye'de en çok kazandıran mühendislik dalı petrol ve doğal gaz mühendisliği... Türkiye'nin en çok kullanılan kariyer platformu kariyer.net'e kullanıcılar tarafından girilen bilgilerden elde edilen ortalama aylık net maaş verilerine göre, Türkiye'de en çok kazandıran mühendislik dalı petrol ve doğal gaz mühendisliği.
2 yıllık deneyimli mühendis: 25.000 TL. 5 yıllık deneyimli mühendis: 30.000 TL. 10 yıllık deneyimli mühendis: 35.000 TL. 20 yıllık deneyimli mühendis: 45.000 TL.
Almanya'da çalışan mühendislerin aylık brüt maaşları, 4.000-6.500 Euro arasında değişiyor. Bu rakamlarda tecrübeniz kadar firmanızın olduğu şehrin yaşam standartları ile sektörde firmanızın bulunduğu konum da oldukça etkili.
Mekatronik mühendisleri, Makine mühendisleri odasının izin verdiği projelerde imza yetkisi vardır.
a) Türkiye'deki mühendis, mimar ve şehir plancıları, mesleklerinin uygulanmasını gerektiren işlerle uğraşabilmek ve mesleki öğretim yaptırabilmek için, meslek disiplininin ilgili olduğu Odaya kaydolmak ve kimlik belgelerini her yıl onaylatarak, üyeliklerini korumak zorundadırlar.
Elektrik mühendisliği, elektronik mühendisliğine göre daha geniş bir alandır. Elektrik mühendisi, elektronik mühendisinden farklı olarak güç sistemleri ve iletişim gibi farklı alanları da kapsar. Elektronik mühendisliği ise daha çok elektronik cihazların tasarımı ve iyileştirilmesine odaklıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri