Cevabınız evet ise bu araştırma sonucu tam size göre! Harvard Business Review'ın dünyanın en başarılı 100 CEO'su üzerine yaptığı bir araştırmaya göre, CEO'ların %24'ü mühendislik derecesine sahip. Bu CEO'ların %29'u ise MBA yapmış. Hem mühendislik eğitimi almış hem de MBA yapmış CEO'ların oranı ise %8'lerde.
Nitekim, 2011 yılında 183 CEO ve genel müdür ile yapılan bir araştırmaya göre, Türkiye'deki CEO'ların %52'si mühendislik kökenine, %20'si işletme kökenine sahiptir. Mühendislikler arasında, endüstri mühendisliği ile makine mühendisliği %31'lik bir oranla başı çekmektedir.
CEO olmak için belirli bir eğitim şartı yoktur çünkü farklı alanlarda görev yapan şirketlerde CEO olmak mümkündür. Fakat genelde İşletme Bölümü, İktisat Bölümü mezunları CEO olur. İyi bir CEO olmak için kişinin alanında deneyim kazanması, yabancı dil bilmesi gerekir.
Mühendisler uzmanlık alanlarının dışında yöneticilik yapma konusunda da iddialı olmaya devam ediyor. Mühendisler uzmanlık alanlarının dışında yöneticilik yapma konusunda da iddialı olmaya devam ediyor. Hatta denebilir ki ülkemiz de dahil olmak üzere dünyanın yarısından çoğusu mühendis mezunlar tarafından yönetiliyor.
Genel anlamda CEO olmak için belirli bir bölümden mezun olma gerekliliği olmasa bile, yapması gereken görevler ve sahip olacağı yetkinlikler sebebiyle, işletme, ekonomi, finans gibi bölümlerden mezun olmak CEO olma konusunda büyük avantaj sağlar.
İlgili 38 soru bulundu
CEO olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. CEO maaşı 2023 verilerine göre ortalama 99.400 TL civarındadır.
CEO, CFO, COO, CIO, CTO ve CMO olmak üzere şirketin farklı birimlerinde üst düzey yöneticiler çeşitli görevler üstleniyor. Hedeflerin gerçekleşmesi, engellerin kaldırılması, ekiplerin motivasyonlarının sağlanması ve bütçenin yönetilmesi üst düzey yöneticilerin sorumluluğunda oluyor.
Kelime anlam, Türkçe de baş yönetici olarak geçer. CEO olmak için belirli bir bölümden eğitim alma şartı yoktur. Bunun sebebi farklı alanlarda görev yapan tüm şirketlerde CEO ihtiyacının olmasıdır. Ancak genel olarak İşletme Bölümü ve İktisat Bölümü mezunları CEO için daha uygun olmaktadır.
Herhangi bir profesyonelin sonraki aşamaya geçmesi için MBA gibi bir dereceye sahip olması gerekir. Teknik mühendis kalıbından kurtulmakta ve kariyerinizde ilerlemekte MBA zorunludur. MBA derecesine sahip bir mühendis sorunsuz bir şekilde kendine teknik bir yönetici verebilir.
Mühendislik müdürü nasıl olunur diye merak edenler için resmi bir eğitim programı yoktur. Sektöre göre ilgili bir lisans programlarından mezun olmak gerekir. Bununla beraber sektöre belli bir tecrübeye sahip olmak şarttır.
Çünkü Türkiye'deki CEO'ların yüzde 52,8'i mühendislik mezunu. Onu, yüzde 25,6 ile işletme bölümü mezunları izliyor. Mühendis kökenli olmayı, bu alanda eğitim almış olan Sarkuysan Genel Müdürü Hayrettin Çaycı, şöyle anlatıyor: “Mühendislik eğitimi, kişide matematiksel bir düşünce sistematiği oluşturur.
Listede en çok yöneticinin yetiştiği bölüm İşletme gibi gözüküyor. Ama bunu İşletme bölümünden mezun olan kişi sayısının yüksekliği de etkiliyor.” Araştırmaya göre, mühendislik fakültesi mezunları şirketlerin yönetiminde her alanda yer alabiliyor.
Özetle, CEO olmak için belirli bir yaş sınırı olmamakla birlikte, liderlik becerileri, deneyim ve endüstri bilgisi gibi faktörler genellikle bir kişinin belirli bir yaşa kadar çalışmasını gerektirir.
Akademik alanda veya Ar-Ge şirketlerinde veya kendi sektöründe yazılım, donanım ve telekomünikasyon şirketlerinde çalışabilirsiniz. Her sektörün bilgi teknolojileri ile ilgili birimlerinde mühendis ve yönetici olarak çalışabilirsiniz.
Maddesi_in ikinci ve Üçüncü Paragrafları aynen şöyledir: “Ek Madde 5- Mühendis ve mimarlara, meslek alanlarına giren konularda hizmet kalitesini yükseltmek amacıyla belli bir deneyim ve meslek içi eğitimden sonra ilgili meslek odalarınca uzman mühendis veya uzman mimar belgesi verilir.
Madde 3 – Birinci maddenin (a) ve (b) fıkralarında yazılı vesikaları haiz bulunanlara (Yüksek mühendis) veya (Yüksek mimar) ve (c) ve (d) fıkralarında yazılı vesikaları haiz bulunanlara da (Mühendis) veya (Mimar) unvanı verilir. Bu unvanlar diploma veya ruhsatnamelere de derç olunur.
Master of Business Administration kavramının Türkçe karşılığı işletme yönetimi yüksek lisans programıdır. Lisans eğitimini iktisadi ve idari bilimlere yönelik bir bölümde tamamlayanlar için uygun olan MBA programı, işletme yönetimine ilişkin lisansüstü bir eğitim süreci sunar.
Günden güne daha fazla duymaya başladığımız MBA'in İngilizce açılımı Master Business Administration'dır. Türkçesi ile İşletme Yüksek Lisansı anlamına gelmektedir. Yani Lisansüstü bir yeterlilik derecesi almak anlamına gelmektedir.
CEO'lar En Az 35 Yaşında Olmalı
Genel müdür pozisyonu için ise adayların 35 yaşın üstünde olması bekleniyor. Unilever ve P&G'de 40 yaş üzeri, Zorlu Holding'de 39 ile 45 yaş arası ve Borusan Holding'de de 36 yaş üzeri genel müdürlük için uygun yaşlar olarak görülüyor.
Türkiye Sonuçları: 26. Küresel CEO Araştırması PwC'nin Ekim ve Kasım 2022'de 105 ülke ve bölgede 4.410 CEO, Türkiye'den ise 87 CEO'nun katılımı ile gerçekleştirdiği 26. Küresel CEO araştırmasına göre, CEO'ların yaklaşık dörtte üçü (%75) küresel ekonomideki büyümenin önümüzdeki yılda yavaşlayacağını düşünüyor.
CEO, icra yetkilerini elinde bulunduran tüm yöneticilerin başıdır. İcrayı yönetir, yönlendirir, koordine eder. Yönetim kurulu nezdinde icrayı temsil eder; icra adına yönetim kuruluna hesap verir. Bu noktada, CEO'nun gerek şirket içinde gerek şirket dışında sahip olduğu başat role değinmek gerekir.
S&P'nin yaptığı bir başka araştırma da ise kadın ağırlıklı bir departman olan İnsan Kaynaklarından CEO'luk koltuğuna gelenler, Fortune 500 listesindeki firmalar içinde yalnızca yüzde 1,4'ü oluşturuyor.
bir şirkette en üst düzey yönetici, CEO (baş yönetici, Yönetim Kurulu Başkanı)…
Türkiye'de CEO unvanı çoğunlukla genel müdür ile eş anlamlı olarak kullanılsa da çok uluslu şirketlerde CEO, günlük yönetimi aktif olarak yürüten genel müdürden bir adım ötede, şirketin stratejisini, yatırımlarını ve icraatlarını yöneten en üst düzey yönetici olarak karşımıza çıkıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri