Biz bu krizin başında olduğumuzu düşünüyoruz. ABD'deki çok önemli şirketlerin CEO'ları 21. yüzyılda petrolün yerini çipin alacağını söylüyor. Bu esasında dünyanın bundan sonraki dönemde çip konusuyla şekilleneceği anlamına geliyor.
Bilim insanları için kömür, petrol ve gazın yerini almak ve iklim krizini durdurmak için en güvenilir enerji kaynakları Güneş, Rüzgar, Jeotermal, nükleer ve hidroelektrik.
Bugün ispatlanmış kullanılabilir petrol rezervleri 1189 milyar varil ve doğal gaz rezervleri 2,7 trilyon m3'tür. Mevcut global tüketim trendleri dikkate alındığında, petrol rezervlerinin ömrü 41 yıl, doğal gaz rezervlerinin ömrü 67 yıl olarak öngörülmektedir.
İlgili 25 soru bulundu
Çünkü Dünya da 4 milyar yıldır su kaybediyor.
Türkiye'nin petrol varlığı; İran, Irak, Suriye gibi komşu ülkelerle kıyaslandığında yetersizdir. Bunun ana nedeni ülkenin jeolojik farklılığıdır. Petrolün bir arazide bulunması için kumtaşı gibi gözenekli kayaçların üzeri kil gibi geçirimsiz katmanlarla kapanmış olmalıdır.
Fosil kaynakların en çok 30 ile 50 yıl arasında tükeneceği bütün tarafların ortak görüşüdür. Petrol endüstrisinin kendi muhafazakar tahminleri bile rezervlerin 2050'de tükeneceğini öngörmektedir. Aynı kaynaklar doğal gazın 2040, kömürün ise en çok 2100 yılında biteceğini belirtmektedir.
Öte yandan, petrol, doğalgaz, kömür ve nükleer enerji gibi “yenilenemeyen”, geleneksel enerji kaynakları çevreyi ve insan sağlığını giderek daha fazla tehdit eder hale gelmiştir.
Yenilenemez enerji kaynaklarının en temel özelliği sürdürülebilir yapıda olmamalarıdır. Bu nedenle petrol veya doğalgaz yenilenebilir mi sorusunun yanıtı olumsuzdur.
Petrol sadece yakıt olarak kullanılmaz, aynı zamanda plastikler, gübreler, kimyasallar ve diğer pek çok ürünün üretimi için de önemli bir hammaddedir. Eğer dünyadaki petrol rezervleri tükenecek olursa, bu ürünlerin üretimi ve kullanımı üzerinde önemli bir etkisi olacaktır.
Rezerv ve günlük üretimde dünya birincisi Suudi Arabistan'daki Gavar petrol sahası Suudi Arabistan'ın El Ahsa vilayetinde, başkent Riyad'ın 100 kilometre doğusunda bulunan Gavar petrol sahası, hem rezerv hem de günlük üretim açısından dünyanın en büyük petrol sahası olarak öne çıkıyor.
Ülkemizde; Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Siirt, Şanlıurfa ve Mardin'de petrol yatakları vardır. Hangi ülkelerden petrol alıyoruz? Ülkemizde petrol az bulunur, bu nedenle ülkemiz petrol ihtiyacının önemli bir kısmını dış ülkelerden karşılar.
Her bir Tetis okyanusunun açılması Ortadoğu'da İnfra- kambriyen (Edikaran-Kambriyen geçiş periyodu) Ordovisiyen, daha sonra Permiyen döneminde kıtasal riftleri meydana getiren gerilme tektoniği- nin eşliğinde olmuştur. Bu rift havzaları, bölgede- ki petrol oluşumu için uygun yerler olarak kabul edilir.
Haberde, Suudi Arabistan'ın temmuz itibarıyla uyguladığı günlük 1 milyon varil gönüllü petrol üretimi kesintisini aralık ayı sonuna dek sürdüreceği belirtildi. Bu miktarın, Suudi Arabistan'ın nisan ayında açıkladığı "Aralık 2024'e kadar günlük petrol üretimini 500 bin varil azaltma" kararına ek olduğu hatırlatıldı.
Yine toplam rezervlerin yaklaşık yüzde 7'sine sahip olduğu düşünülen Afrika'da da benzer bir süre içinde rezervlerin tükeneceği düşünülüyor. Orta Doğu için yapılan tahminlere göre ise bölgede hali hazırda bulunan petrol rezervinin mevcut üretim hızıyla yaklaşık 80 yıl kadar daha kullanılabileceği düşünülüyor.
Fosil yakıtlardan birkaçı doğalgaz, petrol ve kömürdür. Bu yakıtlar aynı zamanda yenilenemez enerji kaynakları arasındadır.
Sınırsız olma özelliği sayesinde yenilenebilir enerji kaynakları olarak da bilinmektedirler. Tükenmeyen enerji kaynakları arasında güneş, rüzgâr, biyokütle, jeotermal, hidroelektrik, dalga gibi sürekli kendini yenileyebilen doğal kaynaklar yer almaktadır.
2022 yılında elektrik üretimimizin, %34,6'sı kömürden, %22,9'u doğal gazdan, %20,3'ü hidrolik enerjiden, %10,6'sı rüzgardan, %5,1'i güneşten, %3,4'ü jeotermal enerjiden ve %3'ü diğer kaynaklardan elde edilmiştir. 2023 yılı Ekim ayı sonu itibarıyla ülkemiz kurulu gücü 105.964 MW'a ulaşmıştır.
Son 5 yıllık tüketimlere göre Dünya'nın günlük ortalama petrol talebi 97 milyon varil, yıllık toplam talep ise 35 milyar 405 milyon varildir. Yeni rezerv tespiti olmayacağı ve tüketimin bu hızda süreceği varsayımıyla, mevcut 1 trilyon 780 milyar varil petrol rezervinin 50,2 yıl yeteceği görülmektedir.
Bu miktar yaklaşık olarak, 52,5 yıllık ihtiyacı karşılayacak düzeydedir. Uzmanların tahminine göre dünyadaki yenilenemez enerji kaynakları, 2040 yılından sonra tükenmeye başlayacak.
Günümüzde elektrik enerjisi farklı kaynak türlerinden üretilmektedir. Dünyada elektrik enerjisi üretiminde yakıt olarak birinci sırada olarak kömür kullanılmaktadır.
Bütün bunların petrolle ilgisi ise şudur: Yer altında petrol genellikle iki katman arasında sıkışmıştır ve geniş bir alana yayılır. Ancak, her bir deprem sonucunda oluşan kırıklar, yani fay hatları, bu petrol havzalarını kırar ve bölünmesine neden olur.
Bu verilerden yola çıkarak ülkemizin %90 oranında ham petrol ithalatına bağımlı olduğu sonucuna varılmaktadır. Türkiye'nin üretilebilir rezervi 2022 itibarıyla yaklaşık 70 milyon tondur. 2022 yılında ülkemizde 421.408 metre sondaj yapılarak 191 ham petrol kuyusu açılmıştır.
Saha, 150 milyon varillik rezervi ile dünyada 2022 yılında karalarda keşfedilen en büyük 10 petrol sahası arasında yer alıyor. Türkiye'de petrol tüketimi yaklaşık 950 bin varil/gün, üretim ise 65 bin varil civarında. Yalnızca bu sahadan yapılacak üretim ile 1 yılın yarısında tüketimin karşılanabileceği düşünülebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri