Pastalarınız veya tatlılarınız için hazır çikolata sosu almak yerine kendi çikolata sosunuzu evde yapabilirsiniz. Sosunuzu yaptıktan sonra hemen kullanmayacaksanız buzdolabında saklayabilirsiniz. Artan sosunuzu da daha sonra kullanmak üzere yine buzdolabında ya da serin ve kuru bir yerde saklayabilirsiniz.
İşte bu kadar kolay çikolata sosu istediğiniz her yerde kullanabilirsiniz. Dolapta üç gün dondurucuda istediğiniz kadar muhafaza edebilirsiniz.
Çikolata sosu donar mı? Çikolata sosunun içerisindeki nişasta gibi maddeler donmasını engeller. Dolaba koyduğunuzda yalnızca katılaşma olur.
Cevap: Merhabalar Evet buzdolabında saklanmalıdır.
Serin yerde sakladığınız ve ağzını iyice kapattığınız domates soslar aylarca tazeliğini korur. Konserveler ağzı açıldıktan sonra buzdolabında bekletilmeli ve birkaç güne kadar tüketilmelidir.
İlgili 16 soru bulundu
Soslar dolapta saklanır mı? Serin yerde sakladığınız ve ağzını iyice kapattığınız domates soslar aylarca tazeliğini korur. Konserveler ağzı açıldıktan sonra buzdolabında bekletilmeli ve birkaç güne kadar tüketilmelidir.
Kabarma, bombeleşme varsa bu clostridium botulinum adlı bakterinin ürediğini gösterir ve asla tüketilmemelidir. Kapak eğer sızdırmışsa, küflenme varsa kesinlikle bu konservenin de tadına bile bakılmamalıdır. Kapağı açtığınızda renginde, kokusunda, değişiklik varsa bu konserve de tüketilmemelidir.
Eğer buzdolabı kullanacaksan çikolatayı hava ve ışık geçirmeyen, kuru bir kapta sakla. Bu kurallar uygulandığında çikolata uzun bir süre dayanır. Örneğin, sütlü çikolata katı hâldeyken yaklaşık bir yıl boyunca rahatlıkla muhafaza edilebilir. Bitter çikolata ise katı hâldeyken yaklaşık iki yıl saklanır.
Çikolataları Buzdolabında Saklama
Az önce de belirttiğimiz gibi çikolatalar 15-20 derece arasına sahip ortamlarda muhafaza edilmelidir, buzdolabı gibi soğuk ortamlarda saklamanız durumunda çikolatanızın tazeliği ve yapısı bozulacaktır.
Çikolatalı sos sıcak mı dökülür soğuk mu? Çikolata sosu sıcak mı dökülür? Çikolata sosunuzu kekinizin üzerine dökecekseniz ve kekiniz soğuksa çikolata sosunuz sıcak olsa da olur. Eğer krem şantinin üzerine dökecekseniz çikolata sosunuz soğuk olmalıdır.
- Un, kabartma tozu gibi toz malzemelerin hamura eklenirken elenerek eklenmesi kekin kabarmasını kolaylaştırır. - Islak kek yaparken hamurun sıvı olanından normalde 1 su bardağı ayrılıp üzerine dökülerek yapılır. Bu tarifim hazır çikolatalı sosla olduğundan daha oğun bir kıvamda ve nemli.
Çikolata sosu kekin üzerine, kek soğuduktan sonra dökülür. Sosu soğumuş olan kekin üzerine spatula yardımıyla eşit şekilde dökün.
Son kullanma tarihi geçmiş çikolata, kişinin sağlığını çoğu zaman tehdit etmez. Çünkü çikolata son derece dayanıklı bir yiyecektir. Tadında herhangi bir değişiklik veya bozulma yoksa tüketilebilir. Bekleyen çikolatanın üzerinde beyaz bir tabaka oluşabilir.
Kalan soslarınızı buz kalıplarına döküp dondurarak saklayabilirsiniz.
Saklama aşamasında ise kavanozları elinizden geldiğince kuru, serin ve hava almayan ortamlarda saklamaya çalışın. Bu mutfaklardaki dolaplarınızın içleri olabilir, varsa kilerleriniz olabilir. Kapağını açtığınız ürünleri de buzdolabında saklayabilirsiniz.
Özellikle 16 derecenin altında saklanması gerekir ve kuvertür çikolata yüksek sıcaklıkta yağını saldığı için kolayca bozulur. Çikolatanın bozulmasını engellemek için serin bir ortamda saklanması ve sıcak yaz günlerinde buzdolabında kaldırılması gerekir.
Ambalajı açılmış çikolatalar da bozulmaya daha müsaittir. Ambalajını açtığınız çikolatayı bir an önce yemeli ya da uygun koşullarda kapalı şekilde saklamalısınız. Evinizde ambalajı açılmış çikolata bulursanız kokusundan ya da görünüşünden bozulup bozulmadığına bakabilirsiniz.
Çikolataların bozulduğu iki şekilde anlaşılmaktadır; bunlardan birincisi görüntüsünün değişmesi ikincisi ise koku değişikliğinin olmasıdır. genellikle yağın erimesi ile çikolata yüzeyi beyazlar ama halen tüketilebilir. Çikolatanın üzerinde şekerlemenin oluşması ise, bozulmasının en önemli işaretini oluşturmaktadır.
Çikolataların saklanması için nemsiz ve orta sıcaklıkta bir ortamın olması gerekir. 16-20 derece arasındaki bir sıcaklık ortamı çikolataların en sevdiği alanlardır. Çikolatalar yapısı gereği çok çabuk eridiğinden ani ısı değişimlerini pek sevmezler.
Düşük nemli ve kuru ortamlarda saklanmalıdır. Kokusuz ortamda saklanmalıdır. Buzdolabında saklanmamalıdır.
Hava sıcaklığının da 22 °C'nin altında olmalıdır. Ayrıca çikolata direk güneş ışığına maruz bırakılmamalıdır. Bu koşullar sağlanmadığı takdirde çikolata bozulur. Bu koşullar dışında çikolata son kullanma tarihinin aşılmasında da çikolata bozulur.
Açık ketçap, bir ay kadar süreyle dışarıda saklanabilir, ancak o zamana kadar kullanmayacaksanız, buzdolabında tutun. Hardal: Dijon ve Yaban turpu tabanlı hardal buzdolabında olmalıdır, ancak diğerleri, oda sıcaklığında tercih ederseniz dışarıda bırakmak için uygundur.
Acı Sos - Acı sosun buzdolabında saklanması sorun değil, ancak biberlerin baharatlı ısısını çalıyor. Ve onu korumak için acı sosu soğutmaya gerçekten gerek yok. Zaten bakterilerin üremesini engelleyen bol miktarda sirke var.
Hafif sulu kalıncaya kadar kaynatılır. Soğuduktan sonra kalıplara koyularak dondurulur. Donan sos kalıptan çıkarılarak poşetlenir ve dondurucuya kaldırılır. AFİYET OLSUN…
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri