Buğday, bolluk ve bereketin sembolüdür. Gelinin, neslin çoğalmasına sebep olduğu için buğday gibi bereketli olarak gösterilir. Gelin damat evine girerken merdivene içi su dolu bir testi konur ve gelinin bu testiyi tepmesi istenir. Gelin kuvvetlice bir tekme atarak testiyi kırar.
Damat tarafı gelin almaya gelirken gelin de baba evinde hazırlanır. Konvoy gelin evine geldikten sonra gelin evden çıkarılır ya da damadın eve gelmesi beklenir. Gelinin babası ya da abisi tarafından gelin, dualar eşliğinde damada teslim edilir. Gelin alma konvoyunun başında oyunlar oynanır.
Damadın ailesi, gelinin evine geldiğinde kapı hemen açılmaz. Gelinin yakını olan genç kızlar tarafından kapı tutulur ve istenen harçlık alınana denk damadın ailesi içeriye alınmaz. Burada pazarlık yapılabilir ve eğlenceli anlar ortaya çıkabilir.
Türkiye'de en çok uygulanan kız evinden gelin alma merasimleri adetleri arasındadır. Davul zurna çalma: Damat ve ailesi kız evinden gelin alma merasimine davul zurna ile giderler. Kız evine girilmeden önce damat ve ailesi kız evinin önünde oynarlar ardından kız evinden gelin çıkartılır.
Pazar günü, gelin getirmek üzere gelin arabası süslenir. Akraba, arkadaş, komşu, ve ahbaplara ait araçlardan oluşan konvoyla, gelin evine hareket edilir. Kız evince, gelen araçlara yemeni, şifon, havlu gibi hediyelik takılır.
İlgili 20 soru bulundu
Gelin, koca evinin kapısından içeri girerken kaynana, daha önceden hazırladığı cam bir kaba veya küp (cere) gibi bir şeyin içerisine buğday, şeker, para koyar. Gelin içeriye girerken kaynana bunları gelinin üzerine saçar.
Ayrıca gelin kuşağını kim alır sorusu ise kültüre ve aile tercihlerine göre değişebilir, ancak genellikle anneler veya yakın akrabalar bu anlamlı hediyeyi alırlar. Bazı kültürlerde gelin kuşağı ve duvağı gelinin babası veya büyükbabası tarafından alınır.
Çeyizle beraber kız evinden giden kadınlar çeyizleri asar ve gelin odasını hazırlar. Gelin hazırlanır, gelin almak üzere oğlan evinin akrabaları ve kaynana kız evine giderler. Gelin kızın babası yakın akrabaları duvak örterler, görümlük para verirler.
Bu arada inmelik olarak kayın peder geline bir şey bağışlayacağını vadeder. Gelin arabadan inince bir eline Kur'an-ı Kerim ve bir eline de içi su dolu ibrik verilir.Suyu döke döke sağ ayağı ileeve girmesi söylenir. Odaya getirilip yüzü kıbleye doğru,altına koyun postu konularak oturtulur.
Düğün Günü Gelin Yanında Kimlerle Kuaföre Gitmelidir? Gelin kuaföre kimlerle gider sorusu sıkça sorulmaktadır. Gelin kuaföre; annesi, kız kardeşleri, yakın akrabaları veya yakın arkadaşlarıyla gidebilir. Bazı durumlarda sağdıç da geline kuaför hazırlığında yardımcı olmak için yanında gidebilir.
Gelin damat evine giderken bardak, testi veya tabak kırılır. Bunun anlamı ise damat evindeki bütün eşyaların gelin için feda edildiği anlamına gelir.
Kız isteme töreni ile söz birlikte olacak ise yine sözde olduğu gibi gelinin elbisesini erkek tarafı alır. Ancak yalnız sade bir kız isteme töreni öncesinde olacak ve söz merasimi daha sonra yapılacak ise gelinin elbisesini gelin kendi alabilir.
Uzun geçmişe sahip gelenekle ilgili bilgi veren Kılıç, "Anadolu'daki gelinler her zaman evden çıkarken bir ayna eşliğinde çıkartılırmış, yolu aydınlık, bereketli olsun, uğur ve şans getirsin, kötülüklerden korusun diye.
Nişanda tutulacak olan nişan salonundan, ikram edilecek olan pasta, yiyecekler içeceklerden, nişan masasından, nişan dağıtmalıklarından ve nişan günü için yapılacak diğer harcamalardan kız tarafının sorumludur. Damadın nişan günü giyeceği takım elbiseyi de kız tarafının alması uygundur.
Düğün Öncesi Fotoğraf Çekimi
Genelde düğünden 1 hafta önce saç ve makyaj provası yapıldığı gün tercih edilen veya edilmesi gereken bir fotoğraf çekimidir. + Düğün bittiğinde tekrar gelinlik ve damatlık giymeyecek olmak çiftlere makul gelmektedir.
Gelinin ailesi, damada genelde saat ve tam altın; kızlarına ise genellikle birer bilezik takar. Düğün sürecinde aileler arasında sinirler gerilebilir.
Düğün Havlusu Neden Arabaya Bağlanır? Düğün havlusu alan kişi eskiden düğüne gelirken okusunu da yanında getirerek davet edildiğini gösterirmiş. Günümüzde konvoya katılan araçların havlu bağlamaları bu adetin devamı niteliğindedir.
Nişanda geline damadın ailesi tarafından takı seti armağan ediliyor. Buna ek olarak 2 veya 3 adet bilezik de takılabiliyor. Takı setlerini tercih etmeyen aileler ise doğrudan bileziklere yönelebiliyor. Bazı nişan etkinliklerinde geline yalnızca nişan yüzüğüyle birlikte bir tane künye ya da bilezik hediye ediliyor.
Erkek tarafı, düğün yerini, düğün yemeğini, düğün davetiyelerini, düğün arabasını ve fotoğrafçıyı ayarlayıp masraflarını karşılar. Gelinin gelinliği, aksesuarları, ayakkabıları damat tarafından alınırken, damadın damatlığı ise kız ailesi tarafından alınır.
Gelin, kayınvalidesi ve kayınpederine bakmakla doğrudan yükümlü değildir. Ancak, kayınvalide ve kayınpederin kendilerine bakacak yakınları bulunmazsa ya da bulunduğu halde bakacak durumda değillerse, doğal ihtiyaçlarını karşılamasında kayınvalidesi ve kayınpederine yardımcı olması da gelinin ahlaki görevidir.
Dr. Aydın, gelin-kayınvalide arasındaki çekişmelerin belli başlı sebeplerinin ön yargılar, alınganlık, kişilik farklılıkları, gelin ve kaynananın haddini aşması, başkasını yönetme isteği, kıskançlık, ruhsal hastalıklar, bencillik, cahillik gibi konular olduğunu belirtti.
Genellikle erkek tarafı geline takı seti ve bilezik takarken damada ise tam altın ya da zincir takabiliyor. Erkek tarafı nişanda geline takı seti taktı ise düğünde sadece bilezik ya da tam altın takabiliyor.
Gayret kuşağı denilmesinin sebebi, gelinin evliliğinde gayretli ve kudretli olması için, ailesinin gelişimini sağlaması ve evinde güçlü olması içindir. Peki, gelin kuşağı neden üç kez bağlanır biliyor musun? Üç kez bağlama işleminin tekrar edilmesi, yeni gelinin evine bolluk, bereket ve uğur getirmesi içindir.
Gelin duvağı tarihi Antik Yunan dönemine dayanır. O dönemde gelinlerin şeytani ruhlardan korunmak için kırmızı bir duvak taktıklarına inanılıyor. Bu inanışa göre kırmızı duvağı takan gelin hareket ettikçe alev gibi bir görünüme kavuşur ve kötü ruhları kaçırırdı.
Orta Anadolu'da, gelin ata binmeden önce baba, kızının beline kırmızı kuşak bağlar. Bu kuşağa, “gayret kuşağı” denir. Gayret kuşağının amacı; kızın gelin gittiği evde tembellik yapmamasına, gayretli olmasına, işten kaçmama- sına yöneliktir (Altunel 1995).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri