Gelinler Neden Testi Kırar? Çok eski zamanlardan günümüze kadar gelmiş bu gelenek aslında gelinin evin eşiğinden geçtiği andan itibaren evleri bereket ve sevgi ile dolup taşsın manasını taşır. Eşikten adım atıldığı an içerisinde metal paralar, altın bazen nar ya da kuru üzüm dolu olan testi kırılır evin içine girilir.
Çok eski bir gelenek olan testi kırma adeti de bunlardan biridir. Türkiye'nin hemen hemen tüm bölgelerinde bu kına geleneğine rastlanır. Yeni kurulacak olan yuvaya bolluk, bereket ve mutluluk getirmesi temennisi ile testi kırmak, yurdumuzun her bölgesinde uygulanan en eski kına adetlerin biridir.
bu bir saçmalık değil, gelenektir. düğünlerde, kınalarda topluluğun olduğu yerlerde yapılması da nazar inancıyla, gözü olanın nazarının kırılması anlamını taşır. testi olmasının sebebi ise toprağın kutsallığı, temizliği, doğurganlığı yani bereketi sembolize etmesidir.
Kapıda testi kırma/ Diyarbakır Diyarbakır'da gelin damadın evine girerken testi kırıyor ayağının altına post seriliyor. Sebebi gelinin uysal olması, evliliklerinin su gibi akıcı olması. Daha sonra Gelin mutfakta kaynanasının elini öpüp ağzıyla ikiye böldüğü şekeri onunla paylaşıyor.
Adeta damada cilve yapan gelin hiç beklenmedik bir anda testiyi yere atarak kırar. Burada ki püf nokta testinin özellikle kırılmasının gerekliliğidir. Eğer testi tek seferde kırılmazsa gelinin damada karşı sözünün geçmeyeceğine inanılır.
İlgili 17 soru bulundu
Damat adayı bir sandalyeye oturur. Gelin elinde testi ile damadın etrafında oynar ve beklenmeyen bir anda testiyi yere atıp kırar. Eğer testi kolayca kırılırsa, çiftin evliliği için parlak bir gelecek öngörülür.
Kına gecelerinde gelin tarafından kırılır. Yine gelinin evin girişinde kırdığı yöreler de vardır. Bolluk ve bereket getirmesi için gerçekleştirilen bir âdetimizdir. Geline testi kına gecelerinin atlanmaması gereken gelenekleri arasında yer alır.
Suyu Getiren De Bir, Testiyi Kıran Da Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: görevini iyi yapanla kötüye kullanan arasında bir fark gözetilmemektedir.
Kabın kırılmasının nazarı önleyeceğine; arpa ve buğdayın, çocuklarının çok olmasına; şekerin gelinin şeker gibi tatlı dilli olmasına; paranın ise rızkını bollaştıracağına inanılır.
Bir hafta sonra gelin, damat ve ailesi, gelinin ailesine yemeğe giderler. Buna geziden gelen “geze” veya “kız ardı” denir.
Gelin duvağı tarihi Antik Yunan dönemine dayanır. O dönemde gelinlerin şeytani ruhlardan korunmak için kırmızı bir duvak taktıklarına inanılıyor. Bu inanışa göre kırmızı duvağı takan gelin hareket ettikçe alev gibi bir görünüme kavuşur ve kötü ruhları kaçırırdı.
EL ÖPTÜRME : Şerbet gününden 2-3 gün sonra damat babası,annesi ve yakınları belirlenen günün akşamı kız tarafına misafirliği gider.Akşam yemeğinden sonra gelin adayı kız,gelen misafirlerin elini öper.Damadın babası,annesi ve yakınları kıza hediyelerini ( Altın bilezik,kolye,saat,küpe ve giyim eşyası)takar.
Uzun geçmişe sahip gelenekle ilgili bilgi veren Kılıç, "Anadolu'daki gelinler her zaman evden çıkarken bir ayna eşliğinde çıkartılırmış, yolu aydınlık, bereketli olsun, uğur ve şans getirsin, kötülüklerden korusun diye.
7.Bele neden kırmızı kurdele takılır ? Kırmızı kurdele sağlıklı bir yaşam sürülmesini simgeler. Kırmızı kurdele bekaretin simgesidir . Kırmızı kurdele gelinin ömür boyu mutlu olması için takılır.
Gelinin gelinliği, aksesuarları, ayakkabıları damat tarafından alınırken, damadın damatlığı ise kız ailesi tarafından alınır. Ayrıca gelin ve damadın hatta gelinin yanında kuaföre gelen yakın akrabalarının kuaför masrafları da damat tarafı tarafından karşılanır. Düğünde damat tarafı geline altın takı seti takabilir.
Düğünde kız tarafı geline ve damada takı takar. Damada genellikle saat ve altın zincir takarken geline ise tam altın ve birkaç bilezik takabilirler. Bazı yörelerimizde geline burma bilezik takmak adettir.
Gelini evden erkek kardeşi çıkarır. Çıkarmadan önce gelinin beline kuşak bağlar. Kuşağı bağlamak için oğlan tarafından bahşiş alır.Gelin evden çıkarken kızın kardeşi kapıyı tutar ve bahşiş alır. Buna “kapı parası” denir.
Masallarda da karşımıza çıkan ve cinsel ilişkiyi sembolize eden bu uygulama (Gezgin 2007: 49-50), ağzına veya evinin kapısına bal sürme âdetiyle birleşince gelin olarak alınan kızın bekâretinin evlendiği bu yeni evinde, meşru bir şekilde bozulacağını ifade eden bir işaret olmalıdır.
Düğün günü erkek tarafı düğün alayı ile kızı almaya gider. Kız yeni evine girerken akrabaları tarafından başına pirinç, şeker ve para atılır. Bu gelenek evin bolluğunu bereketini arttırmak için yapılır.
Testinin içine Şeker,Buğday ve arpaya sarılı uğur paraları konur kız testiyi yere atıp kırınca uğur paraları saçılır bekar kızlar da bu paraları toplar.
Kına töreninde gelin adayına kınamasına mutlu bir evliliği olan eş dost ve akrabalar arasında belirlenmiş bir kadın yakmaktadır. Aynı zamanda kınanın karılması da bu kadının görevidir. Mutlu bir evliliği olan bu kişinin gelenek kınasını yakarak uğur getirmesi hedeflenmektedir.
Geline kına yakılır, çünkü gelinin ailesi kızını gelenek ve göreneklerimize göre baba ocağından başka bir eve göndermekte, kocasına ve yeni evine kurban etmektedir. Kına aynı zamanda temizliğin, saflığın, iyi niyetin simgesi olduğundan geline kına yakma coşku ile kutlanır. Bu kutlama gününe kına gecesi denir.
Kına gecesi yapmak bir zorunluluk değildir tabii ki; ancak geleneksel bir ritüel olduğu için birçok gelin için evlenmeden önce kına gecesi yapılır. Kına Gecesi Gelenekleri: – Kına gecesinden önce birtakım hazırlıklar yapılır. Kına alınır ve misafirlere verilmek üzere küçük, renkli keselere konur.
Sünnet çocuğuna kınayı yengeler yakar. Düğün sahibi yani sünnet çocuğunun annesi kına yakan yengelere iğne oyalı bez örtü verir. Orta yerde kına yakılırken sünnet çocuğunun yakınları para takarlar. Bir süre sonra kalabalık dağılır.
damadın kınasını delikanlılar, gelinin kınasını da, genç kızlar yakar. Kına erkeğin yalnız sağ elinin serçe parmağına (yalnız serçe parmağına), gelinin el ve ayak parmaklarına yakılır. Damat, maniler söylenerek kına yakılacak yere götürülür ve evliler damadı yanlarında tutarlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri