Uzun geçmişe sahip gelenekle ilgili bilgi veren Kılıç, "Anadolu'daki gelinler her zaman evden çıkarken bir ayna eşliğinde çıkartılırmış, yolu aydınlık, bereketli olsun, uğur ve şans getirsin, kötülüklerden korusun diye.
Gelin baba evinden çıkarken olsun oğlan evinin kapısından girerken olsun evliliğin yolunda gitmesi,çiftin mutlu olmasını sağlamak için birtakım dinsel-büyüsel işlemler yapılmaktadır. Örneğin, gelin evden çıkarken arkasından ayna tutularak aydınlık bir hayatının olması isteği ifade edilir.
Konvoy gelin evine geldikten sonra gelin evden çıkarılır ya da damadın eve gelmesi beklenir. Gelinin babası ya da abisi tarafından gelin, dualar eşliğinde damada teslim edilir. Gelin alma konvoyunun başında oyunlar oynanır. Yöresel adetler, bu esnada yine devem edebilir.
Kapıyı Tutma: Gelin çıkarma adetleri arasında en popüler olanı kapı tutmadır. Damadın ailesi, gelinin evine geldiğinde kapı hemen açılmaz. Gelinin yakını olan genç kızlar tarafından kapı tutulur ve istenen harçlık alınana denk damadın ailesi içeriye alınmaz.
Saçı, şeker, bozuk para, buğday, leblebi, kurum üzüm v.s. oluşan bir çerezin düğünlerde gelin damat evine geldiği zaman gelinin başına serpilmesi olayıdır. Düğün gelenekleri her yörede ufak tefek farklılarla genelde uygulanır.
İlgili 20 soru bulundu
Düğün Günü Gelin Yanında Kimlerle Kuaföre Gitmelidir? Gelin kuaföre kimlerle gider sorusu sıkça sorulmaktadır. Gelin kuaföre; annesi, kız kardeşleri, yakın akrabaları veya yakın arkadaşlarıyla gidebilir. Bazı durumlarda sağdıç da geline kuaför hazırlığında yardımcı olmak için yanında gidebilir.
EL ÖPTÜRME : Şerbet gününden 2-3 gün sonra damat babası,annesi ve yakınları belirlenen günün akşamı kız tarafına misafirliği gider.Akşam yemeğinden sonra gelin adayı kız,gelen misafirlerin elini öper.Damadın babası,annesi ve yakınları kıza hediyelerini ( Altın bilezik,kolye,saat,küpe ve giyim eşyası)takar.
Gelin, koca evinin kapısından içeri girerken kaynana, daha önceden hazırladığı cam bir kaba veya küp (cere) gibi bir şeyin içerisine buğday, şeker, para koyar. Gelin içeriye girerken kaynana bunları gelinin üzerine saçar.
Geline kayın validesi arabadan inmesi için yarım altın takıyor.
Dua: Bâreka'llâhü leke ve bâreke aleyke ve ceme'a beynekümâ fî hayr. Anlamı: Allâh senin için bereketli kılsın ve bereketini dâim etsin. İkinizin arasını hayırla birleştirsin.
Gelin duvağı tarihi Antik Yunan dönemine dayanır. O dönemde gelinlerin şeytani ruhlardan korunmak için kırmızı bir duvak taktıklarına inanılıyor. Bu inanışa göre kırmızı duvağı takan gelin hareket ettikçe alev gibi bir görünüme kavuşur ve kötü ruhları kaçırırdı.
Pazar günü, gelin getirmek üzere gelin arabası süslenir. Akraba, arkadaş, komşu, ve ahbaplara ait araçlardan oluşan konvoyla, gelin evine hareket edilir. Kız evince, gelen araçlara yemeni, şifon, havlu gibi hediyelik takılır.
Genellikle gelinin abisi ya da babası tarafından takılan bu kuşak gelinin beline bağlanır. Kuşak bağlanırken salavatlar ve çeşitli dualar yapılır. Kuşağın 3 kez bağlanmasının sebebi ise 3 rakamının dinimizde ifade ettiği kutsal anlam ve gelinin ailesine bağlı olmasıdır.
Gelin, oğlan evine girerken eline bir parça yağ verilir. Bu yağ gelin eve girerken tavana sürülür. Bu da " Yağ gibi yapışsın, kalsın" demektir.
GELİN GÖÇÜ VE SU KÜLTÜ
Gelin evden çıkarılırken su dökülmesi, oğlan evinde içeriye alınırken gelinin su dolu testiyi kırması, ocak başına kadar su dökerek gitmesi (Duymaz-vd. 2003: 142; Santur 1995: 201) gelin göçü sırasında su kültünün önemine işaret etmektedir.
Eskişehir'de kına sonrası “damat kaldırma” denilen bir olay olur. Kınadan sonra herkes evine döner, damat yatar uyur. Kız tarafı gece yarısı davullu zurnalı türküler söyleyerek damadın evine gider. Damadın ayakkabısı saklanır ve damat uyandırılır.
Düğün oğlan evinde Salı günü veya Cuma günü başlar. Oğlan evinde yapılan bu törene oğlan kınası denir. Aynı gün öğleyin “kendirlik” denilen törenle kız evine gidilir, kızın çeyiz olarak hazırladığı eşyalar alınır ve oğlanın evine serilir.
Düğün Havlusu Neden Arabaya Bağlanır? Düğün havlusu alan kişi eskiden düğüne gelirken okusunu da yanında getirerek davet edildiğini gösterirmiş. Günümüzde konvoya katılan araçların havlu bağlamaları bu adetin devamı niteliğindedir.
Nişanda geline damadın ailesi tarafından takı seti armağan ediliyor. Buna ek olarak 2 veya 3 adet bilezik de takılabiliyor. Takı setlerini tercih etmeyen aileler ise doğrudan bileziklere yönelebiliyor. Bazı nişan etkinliklerinde geline yalnızca nişan yüzüğüyle birlikte bir tane künye ya da bilezik hediye ediliyor.
Damat töresi bittikten sonra düğün bitirilmiş olur. Düğünden bir hafta sonra gelin ve damat, gelinin baba evine el öpmeye giderler.
Yatağı, yatak odasını oğlan tarafı hazırlar. Yatak hazırlanacağı zaman kızlar toplanıp çeyiz yünü yıkamaya giderler.
Gelin saçını eskilerden bu yana süre gelen adetlerden dolayı erkek tarafına ait bir masraftır. Erkek tarafı evlenecek olan gelinin düğün kaç gün ise o süre zarfında kuaför masraflarını öder.
Düğünün ertesi günü misafirler gelinin evinde toplanır lar ve çorba, kıymalı yumurta, pilav (bu gün için adı “gale pilavı”), bamya ve zer dali tatlısı yenir.
Nişan hediyesi ve yüzük damat tarafından alınıyor. Normalde damadın yüzüğünü gelin, gelinin yüzüğünü de damat alır, ancak günümüzde alyanslar set halinde satıldığı için ortak bir şekilde alınıyor. Kız tarafı ise ortak alınan alyans haricinde damada nişan hediyesi olarak kol saati takıyor.
Düğünde kız tarafı geline ve damada takı takar. Damada genellikle saat ve altın zincir takarken geline ise tam altın ve birkaç bilezik takabilirler. Bazı yörelerimizde geline burma bilezik takmak adettir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri