Orta Anadolu'da, gelin ata binmeden önce baba, kızının beline kırmızı kuşak bağlar. Bu kuşağa, “gayret kuşağı” denir. Gayret kuşağının amacı; kızın gelin gittiği evde tembellik yapmamasına, gayretli olmasına, işten kaçmama- sına yöneliktir (Altunel 1995).
Gelinin beline iki defa sarılıp, üçüncüde bağlanan kırmızı kuşağın bekaret ve gayreti temsil ettiği bilinmektedir ve bu sebepten dolayı bir diğer ismi ''gayret kuşağı”dır.
Buna göre, İslam toplumunda bir âdet olarak gelinin beline kırmızı kuşak bağlamanın dini bir boyutu olmadığı gibi, bunu yapmanın dini açıdan bir sakıncası da yoktur. İsteyen yapar, istemeyen yapmaz.
Türkiye'de evlenecek olan kadınların birçoğunun düğün gününde beline kırmızı renkte bir kuşak bağlanır. Yıllardır bu kuşağın evlenen kadının 'bekaretini' temsil ettiği düşünülür. Fakat bu kuşağın hikayesi aslında çok daha eskiye dayanıyor.
Orta Anadolu'da bu kuşağa özellikle “gayret kuşağı” denilmektedir. Gayret kuşağı denilmesinin sebebi, evliliğinde gelinin gayretli ve kudretli olması için, ailesinin gelişimini sağlaması ve evinde güçlü olması içindir. Bu şekilde nesiller boyu aktarılarak günümüze kadar ulaşan bir geleneğimizdir.
İlgili 25 soru bulundu
Gelin duvağı tarihi Antik Yunan dönemine dayanır. O dönemde gelinlerin şeytani ruhlardan korunmak için kırmızı bir duvak taktıklarına inanılıyor. Bu inanışa göre kırmızı duvağı takan gelin hareket ettikçe alev gibi bir görünüme kavuşur ve kötü ruhları kaçırırdı.
Kuşağın 3 kez bağlanmasının sebebi ise 3 rakamının dinimizde ifade ettiği kutsal anlam ve gelinin ailesine bağlı olmasıdır. Gelin kuşağının bir diğer anlamı "gayret kuşağı"dır. Bu adla anılmasının sebebi, gelinin gayretli ve kudretli olması, ailesine sonuna bakar bağlı olması içindir.
İstenmediği durumlarda görülmekle beraber genellikle kuşak bağlanmadan önce damat para vermektedir. Sonrasında kuşak gelinin belinde 3 kere bağlanıp çözülür. İlk ikisinde tamamen çözülen kuşak üçüncü seferde gelinin beline bağlanır. Kuşak bağlandıktan sonra erkek kardeşi elinde bıçak ile gelinin etrafında e defa döner.
İlk bağlama esnasında Allah mesut etsin denir. Kuşağın ikinci kez bağlaması esnasında yine besmele çekilerek, Allah ayırmasın denir. Gelin kuşağının üçüncü kez bağlanması esnasında ise, tekrara besmele ve de sonrasında Allah yuvanızı bozmasın şeklinde dua edilir.
Beyaz kuşak spora yeni başlayan öğrencilere veriliyor. Temizliği ve masumiyeti simgeleyen beyaz kuşak, spor hakkında bilgisi olmayan bireyleri temsil ediyor. Sarı kuşak ise karatenin ikinci basamağı olarak karşımıza çıkıyor.
Kırmızı kuşak, gelin evden ayrılmadan ailenin erkek büyüğü tarafından gelinin beline bağlanan bekâret sembolüdür. -Bu yüzden ikinci (ya da daha fazla) evliliğini yapan kadınlar kırmızı kuşak olmadan evlenirler.
Kırmızı kuşak, gelin evden ayrılmadan ailenin erkek büyüğü tarafından gelinin beline bağlanan bekâret sembolüdür. Bu yüzden ikinci ya da daha fazla evliliğini yapan kadınlar kırmızı kuşak olmadan evlenirler. Kadının düğün boyunca bakire olduğunu gösteren bu "hediye paketi süsüyle" bir o yana bir bu yana salınır.
Ayrıca moda olmasının yanı sıra siyah gelin kuşağı, eski zamanlarda gelinin ikinci evliliği olduğunu da temsil edermiş.
Siyah kurdele anma ve yas sembolüdür.
Pembe ve mavi kurdele, aşağıdakileri desteklemekiçin bir semboldür: Hamilelik sırasında ve sonrasında kayıp, ölü doğum, düşük, neonatal ölüm ve ABÖS dahil bebek kaybı bilinci.
* Kırmızı kurdele: AIDS. * Gri kurdele: Diyabet. * Pembe kurdele: Meme kanseri. * Yeşil kurdele: Organ nakli ve organ bağışlama.
"Kırmızı kuşak, bekaret ve gayret sembolü olarak gelin evden ayrılmadan önce babası ve ağabeyi tarafından “salavat ve tekbir” ile kızın beline bağlanır."
Gayret kuşağı olarak adlandırılır. Gelinin kudretli ve gayretli olması, evine bağlı bir kadın olması dilenir. Bekaret ve gayret sembolü olarak bilinen geline kırmızı kuşak bağlama adeti gelin evden ayrılmadan önce babası ve ağabeyi tarafından salavat ve tekbir ile kızın beline bağlanır.
Gelin kuşağı bağlanırken bir defa salavat getirildikten sonra tekbir getirilerek dua okunur. Gelin kuşağı ilk iki kez gelinin beline dolanır ve ardında çözülür üçüncü seferde dolanan kuşak çözülmez ve gelinin beline dolanır.
Gelinin kuşağını babası, yoksa baba vekili biri bağlar. Ayrıca erkek kardeş/kardeşler, amca, dayı, enişte gibi erkek aile fertleri de geline kuşak bağlayabilmektedir.
En İyi Cevaplar. Bizde erkek kuzen baglamaz. Erkek kardesin ya da abin olmadi mi ozaman baban, amcan ya da dayin baglar.
Damat kuşağı taktığında kemer takamazsın kemer yerine papyonun ile aynı kumaştan yapılmış kuşak takmalısın. Damat kuşağının pileleri mutlaka içe doğru bakacak şekilde takılmalıdır. Yeni yapılan kuşakların içine gizli cep yapılmaktadır. Bu kuşağın bozmadan para ya da anahtar yerleştirmeni sağlar.
Kelt Geleneği: Bazı Kelt geleneğinde, gelinliğe düğüm atma ritüeli gerçekleştirilir. Bu ritüelde düğümler, gelinin üzerindeki kötü enerjileri tutar ve evlilik boyunca mutluluğu, bereketi ve şansı temsil eder.
Gelinin ailesi, damada genelde saat ve tam altın; kızlarına ise genellikle birer bilezik takar. Düğün sürecinde aileler arasında sinirler gerilebilir.
Düğünden sonra olan pazartesi gününe yaygın olarak "gelin ertesi" denilir. Bugün, Senirkent ve Yalvaç'ta "gelin yüzü", Yenişarbademli'de "bürümcek günü", Keçiborlu'da “gelin yanı”, Gelendost'ta “gelin aşı/ertesi” olarak adlandırılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri