Türk giyim kuşam tarihinde gelin kuşağının rengi ve maddesi, farklı renk ve formlarda karşımıza çıkarken, zamanla kuşağın kırmızı kurdele olarak tektipleştiği ve rengin bekâret kanıyla ilişkilendirildiği belirlenmiştir.
Gelinin beline iki defa sarılıp, üçüncüde bağlanan kırmızı kuşağın bekaret ve gayreti temsil ettiği bilinmektedir ve bu sebepten dolayı bir diğer ismi ''gayret kuşağı”dır.
Kuşağın 3 kez bağlanmasının sebebi ise 3 rakamının dinimizde ifade ettiği kutsal anlam ve gelinin ailesine bağlı olmasıdır. Gelin kuşağının bir diğer anlamı "gayret kuşağı"dır. Bu adla anılmasının sebebi, gelinin gayretli ve kudretli olması, ailesine sonuna bakar bağlı olması içindir.
Orta Anadolu'da, gelin ata binmeden önce baba, kızının beline kırmızı kuşak bağlar. Bu kuşağa, “gayret kuşağı” denir. Gayret kuşağının amacı; kızın gelin gittiği evde tembellik yapmamasına, gayretli olmasına, işten kaçmama- sına yöneliktir (Altunel 1995).
Kırmızı kuşak, gelin evden ayrılmadan ailenin erkek büyüğü tarafından gelinin beline bağlanan bekâret sembolüdür. -Bu yüzden ikinci (ya da daha fazla) evliliğini yapan kadınlar kırmızı kuşak olmadan evlenirler.
İlgili 36 soru bulundu
Buna göre, İslam toplumunda bir âdet olarak gelinin beline kırmızı kuşak bağlamanın dini bir boyutu olmadığı gibi, bunu yapmanın dini açıdan bir sakıncası da yoktur. İsteyen yapar, istemeyen yapmaz.
Kullanıcılar arasında sıklıkla sorulan gelinkuşağı ne zaman çıkarılır sorusunun cevabı ise gelin kuşağı genellikle evlilik töreninin sonunda çıkarılır.
Gelin kuşağının özünde gayret kuşağı olduğunu ve zamanla renginden dolayı anlamının deği- şerek yerini bakirelik algısına bıraktığını ise A. R. Balaman şu şekilde açıklar: “Ata binmeden önce baba, kızının beline kırmızı kuşak bağlar. Bu kuşağa 'gayret kuşağı' denir.
İlk bağlama esnasında Allah mesut etsin denir. Kuşağın ikinci kez bağlaması esnasında yine besmele çekilerek, Allah ayırmasın denir. Gelin kuşağının üçüncü kez bağlanması esnasında ise, tekrara besmele ve de sonrasında Allah yuvanızı bozmasın şeklinde dua edilir.
Her bağlamada besmele çekilir ve toplamda 3 besmele söylenir. İlk bağlama da, Allah mesut etsin denir. İkinci bağlamada yine besmele çekilerek, Allah ayırmasın denir. Üçüncü bağlamada ise, besmele yine çekilir ve Allah yuvanızı bozmasın duası edilir.
Beyaz kuşak spora yeni başlayan öğrencilere veriliyor. Temizliği ve masumiyeti simgeleyen beyaz kuşak, spor hakkında bilgisi olmayan bireyleri temsil ediyor. Sarı kuşak ise karatenin ikinci basamağı olarak karşımıza çıkıyor.
Beyaz kuşak: Masumiyet
Temizlik, saflık, hiçbir zararı olamayan, masumiyet gibi anlama gelir. Taekwondoya ilk başlayan ve taekwondo hakkında iç bir ön bilgisi olmayan sporcular takarlar. Kök salmak anlamındadır.
Evden gelin almanın bu aşamasında gelin ve damat aile büyüklerinin ellerini öperler. Gelin, ailesiyle vedalaşır. Vedalaşma ve gelin alma yapılırken; evin önünde kalabalık tarafından davul zurna eşliğinde eğlenilir. Gelin, babasının koluna girerek evden çıkar.
Damatlık Kuşağı Nasıl Kullanılır? Damatlık kuşağı, smokin takımınıza uyumlu olabilecek tasarım ve renkle eşleştirilerek kullanılabilir. Gömleğin üstüne, bel kısmına bağlanır. Gömleğin yakasına aynı renk ve kumaştan papyon takılır.
Duvak, gelinlerin başlarını, bazen de yüzlerini kapayan dantel veya tülden oluşan süslü örtü. Elli yıl öncesine kadar pırlantalı elmasla taçlara tutturularak gelin başına konurdu. Kısa veya yere kadar uzun olabilir. Nikâh kıyılıncaya kadar gelinin başını örter, nikâhtan sonra damat tarafından açılır.
Gelin duvağı tarihi Antik Yunan dönemine dayanır. O dönemde gelinlerin şeytani ruhlardan korunmak için kırmızı bir duvak taktıklarına inanılıyor. Bu inanışa göre kırmızı duvağı takan gelin hareket ettikçe alev gibi bir görünüme kavuşur ve kötü ruhları kaçırırdı.
Kırmızı duvak ne anlama gelir? Kırmızı duvak, Türk kına gecesinde kırmızı duvak, gelinin saçının üzerine takılır ve geleneksel olarak gelinin saçına, ebe veya bir kadın akrabası tarafından takılabilir.
Sual: Ümmü Seleme validemiz, (Tesettür âyeti indiği zaman, Ensâr kadınları başlarındaki siyah örtüden dolayı başlarına karga konmuş gibi görünüyorlardı) buyuruyor. Buradan kadınların siyah giymesinin farz olduğu anlamı çıkarılamaz mı? Kesinlikle öyle bir mâna çıkarılamaz.
Kemer takmak, taşlı pullu vs elbiseler giyinmek, şık kumaşlar giyinmek tesettüre aykırı değildir; aykırı olan, vücut hatlarını belli eden veya ince kumaş olduğu için altını (içini, vücudu) gösteren giyinmedir.
Gelin, koca evinin kapısından içeri girerken kaynana, daha önceden hazırladığı cam bir kaba veya küp (cere) gibi bir şeyin içerisine buğday, şeker, para koyar. Gelin içeriye girerken kaynana bunları gelinin üzerine saçar.
EL ÖPTÜRME : Şerbet gününden 2-3 gün sonra damat babası,annesi ve yakınları belirlenen günün akşamı kız tarafına misafirliği gider.Akşam yemeğinden sonra gelin adayı kız,gelen misafirlerin elini öper.Damadın babası,annesi ve yakınları kıza hediyelerini ( Altın bilezik,kolye,saat,küpe ve giyim eşyası)takar.
Gelini evden erkek kardeşi çıkarır. Çıkarmadan önce gelinin beline kuşak bağlar. Kuşağı bağlamak için oğlan tarafından bahşiş alır.Gelin evden çıkarken kızın kardeşi kapıyı tutar ve bahşiş alır. Buna “kapı parası” denir.
Sadece beyaz kuşakta yapılan sınavda en fazla üç Gıp derecesi ( sarı yeşil kuşak) verilebilecektir. 3. Gıp Kuşak derecesinde (mavi-kırmızı) yapılan sınavda ise en fazla 2. Gıp kuşak derecesine (kırmızı kuşak) terfi yapılacaktır.
Ayrıca Siyah Kemere kadar olan kuşaklar sporcunun öğrencilik dönemini ifade eder ve Siyah Kemere geçtiğinde artık O bir Usta olmuş, hocalık yapacak, antrenman yaptıracak ve Kuşak sınavı yapacak duruma gelmiştir.
Kırmızı kuşak, tehlike anlamındadır. Kırmızı kuşak alan sporcu, artık becerilerini kullanabiliyor demektir. Siyah kuşak, olgunluk anlamındadır. Beyazın zıttı olarak tecrübeyi ve beceriyi temsil eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri