Çin Medeniyetindeki Gelinlik Efsanesi Çin İmparatorunun kızıyla evlenebilmek için düğün günü imparatoriçe, prensese ihtişamlı bir anka kuşu elbisesi giydirdikten sonra taç taktı. Çin prensesinin düğünde giyindiği bu kıyafetin ardından bu durum bir düğün geleneği haline geldi.
Evet, gelinlik giymek, Hristiyanlar adetidir! Gelinlik olarak tabir edilen elbise, aslen İslam'ın ve Müslümanların adetlerinden ve örfünden değildir! Gelinin düğün gününde bugüne mahsus olmak üzere beyaz ve özel dikimli bir elbise giymesi, Hristiyanların adetlerindendir!
Beyaz gelinlikler 1800'lü yılların ortalarından itibaren İngiltere saraylarından Osmanlı saraylarına kadar tüm dünyada yer buldu. Ancak Kraliçe Victoria'nın başlatmış olduğu bu gelenek kısa sürede sadece Avrupa'da değil tüm dünyada moda oldu.
Balayı, yeni evli bir çiftin evliliğin hemen ardından çıktığı tatildir. Balayının ilk örneklerine 19. yüzyıl Büyük Britanyası'nda rastlanmaktadır. Balayılar önceleri evlilik törenine katılamamış akrabaların ziyaretini de içermiştir.
Tarihte ilk beyaz gelinliği 16. yüzyılda İngiltere Kraliçesi Victoria giydi. 1854'te Prens Albert'la evlenen Kraliçe Victoria, beyaz saten bir gelinlik tercih etmiştir.
İlgili 22 soru bulundu
Pek çok kültürde beyaz (düğünde giyilsin ya da giyilmesin) saflığın, sadeliğin ve ruhaniliğin rengi olarak tanımlanıyor. Bu özelliği ile beyaz renk okumak, düşünmek, rahatlamak ya da zihni kaygılardan arındırmak için planlanan alanlar için de mükemmel bir seçeneğe dönüşüyor.
İlk beyaz gelinlik, 1898'de Kemalettin Paşa ile evlenen II. Abdülhamid'in kızı Naime Sultandır. Beyaz gelinlik batılılaşma hareketleriyle birlikte Cumhuriyet'in ilk dönemlerinde de popüler hale geldi. Günümüzde her modelde gelinlik Türkiye'de de kabul edilmektedir.
Necati Tayyar Taş İstanbul Müftüsü:Dinde balayı yapmak yok 'Bakire ile 7 gün, dul kadın ile 4 gün' balayı yapmak diye birşey dinde yok. Saçma. Uydurma. Evlenen çiftlerin balayı denilen tatili yapması veya yapmaması hususunda İslamın bir emri ve yasağı yoktur.
Balayı, günümüzde evlendikten sonra çiftlerin yoğun geçen, stresli düğün sürecini atlatmaları için ve baş başa sakince vakit geçirmeleri için yaptıkları bir tatildir. Artık birçok çift evlilik sonrasında dinlenmek ve dünyayı birkaç haftalığına bir kenara bırakmak için balayına uzak yerlere gitmeyi tercih etmektedir.
Balayı İsmi Kökeni
Balayı denildiğinde, evliliğin ilk ve en önemli günleri “bal” ve “ay” kelimeleri ile evliliğin bal gibi tatlı geçen ilk ayı olarak aklımıza gelir. İngilizce tercüme edilen “honeymoon” kelimesinin “honey=bal” ve “moon=ay” – aslında “moon” kelimesindeki “ay” daha ziyade gökyüzündeki Ay' dır.
Beyaz gelinlikler 1800'lü yılların ortalarından itibaren İngiltere saraylarından Osmanlı saraylarına kadar tüm dünyada yer buldu. Ancak Kraliçe Victoria'nın başlatmış olduğu bu gelenek kısa sürede sadece Avrupa'da değil tüm dünyada moda oldu.
Gelinlik elbise sünnettir. Ancak damadın da, gelinin de yeni giymesi sünnettir. Rengi beyaz olacak diye bir şey yoktur. Mubah âdetlerde gayrı müslimler gibi giyinmek günah olmaz.
Böylesine özel anlamlar yüklenen gelinin kıyafeti de de kutsal semboller içerir. Örneğin gelinin kıyafeti ve duvağı Türk kültüründe kutsal olarak kabul edilen kırmızı renkten yapılır. Al ve kızıl renkler, Türk ruhu ve inancını yansıtmaktadır. Al renk “Al ruhunun” sembolüdür.
1- Gelinlik giymeyi bizzat haram kılan bir sebep yoktur, ancak onun yerine kendi dînî boyamızı taşıyan duvaklı gelinlik modelleri geliştirip, kızlarımıza onları giydirmemiz daha güzel olur. 2- Herşeye rağmen bugünkü gelinlik uygulaması bize ait olmamakla, haram olmasa dahî kerahatten de hâlî değildir.
Düğünün öncesinde gelin ve damadın birbirlerini beğenmeme ihtimali, düğünden vazgeçerek ailelerin itibarına gölge düşürme durumlarını en kolay şekilde çözebilecekleri yol buydu. Kısacası gelinlikle ya da gelinliksiz olsun, gelin ve damadın düğünden önce birbirlerini görmesi uğursuzluk getirmez.
Gelinin gelinliği, aksesuarları, ayakkabıları damat tarafından alınırken, damadın damatlığı ise kız ailesi tarafından alınır. Ayrıca gelin ve damadın hatta gelinin yanında kuaföre gelen yakın akrabalarının kuaför masrafları da damat tarafı tarafından karşılanır.
Düğün Bittikten Sonra Gelin Damat Ne Yapar? Düğün sonrası gelin-damat, birlikte yaşayacakları evlerine gider. Genellikle evlenen çiftler düğünün ertesi günü balayına gideceği için düğün gecesi balayı için son hazırlıklarını tamamlarlar.
Düğünden 8-10 gün sonra damadın aile efradı,damadı ve gelini,el öptürmek için gelinin evine götürürler. Gelinle damat orada bulunan büyüklerin ellerini öperler. Gelinin annesi ve babası tarafından gelenlere ziyafet çekilir.
Ertesi gün öğleden sonra damat tarafı hediyeler verir, takılar takar. Damat töresi bittikten sonra düğün bitirilmiş olur. Düğünden bir hafta sonra gelin ve damat, gelinin baba evine el öpmeye giderler.
Cinsel Davranış Uzmanı Barry McCharty, balayında cinsel ilişki sıklığı konusunda çiftlere buldukları her fırsatta seks yapabileceklerini söylemektedir. Ancak evlilikte her gün ilişkiye girmek vajinal tahriş, yanma ve ağrı gibi rahatsızlıklara sebep olabilir.
Balayı, evlendikten sonra çiftlerin baş başa tatile çıkmaları olarak ifade edilse de aslında evliliğin ilk dönemlerini anlatan bir söz ve gelenek olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü evlilikte ilk dönem nasıl geçerse, sonraki sürecin de o şekilde devam edeceğine yönelik bir inanç da hakimdir.
Balayı odaları; balayındaki çiftler için ideal olacak şekilde tasarlanmış odalardır. Genellikle özel olarak dekore edilmişlerdir. Masaj yağı, şarap kadehleri ve jakuziler gibi olanaklar sunarlar. Balayı süiti ve balayı odası gibi bir odada kalacaksanız, sizin için özel hazırlanan imkanlardan yararlanmayı unutmayın.
Rüyada mavi gelinlik giymek; gelecekte zengin ve iyi biriyle evlenmek anlamına gelir.
Angelababy'in düğününde giydiği ve beş ayda hazırlanan Dior imzalı gelinliğin, 31 milyon Dolar'lık fiyatı ile dünyanın en pahalı gelinliği olduğunu söyleyebiliriz.
YUMİ KATSURA'NIN BEYAZ ALTIN PIRLANTALI GELİNLİĞİ – 8,5 MİLYON DOLAR.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri