Gelir tablosu, bir şirketin belirli bir zaman aralığındaki gelir ve gider kalemlerini gösterir. Bilanço, çıkarıldığı güne ait varlık ve borçları gösterirken gelir tablosu bilançodan farklı olarak, çıkarıldığı dönem boyunca oluşan gelir ve giderleri göstermektedir.
Bilanço, işletmenin belli bir tarihteki mali durumunu gösterirken gelir tablosu işletmenin belli bir dönemine ilişkin olaylar zincirinin sonuçlarını göstermektedir. Bilançoda o dönemin faaliyet sonucunu gösteren bir kalem yer almaktadır. O da dönemin net kârı veya zararıdır.
Gelir tablosu, işletmelerin belirli bir dönem içerisinde elde ettiği tüm gelirlerle birlikte, aynı dönemde üstlendiği gider ve maliyetler ile bunların neticesinde şirketin elde ettiği dönem net kârı ile net zararını gösteren tablodur.
MEVCUTLAR + ALACAKLAR = BORÇLAR + SERMAYE
Bu eşitliğe temel muhasebe eşitliği ya da bilanço eşitliği denir.
Gelir tablosu hesapları bilançoda yer almazlar. Bu gruba giren hesapların kapatılması sonucu ortaya çıkan kar veya zarar bilançoya intikal ettirilir. Bilançoda kar ve zarar olarak yer alır.
İlgili 31 soru bulundu
4- GELİR TABLOSU HESAPLARI Gelir tablosu işletmenin faaliyet dönemine ilişkin brüt satışları, satış-indirimleri satışların maliyeti, faaliyet giderleri, diğer faaliyetlerden gelir ve kârlar, diğer faaliyetlerden gider ve zarar lar, finansman giderleri, olağandışı gelir ve kârlar ve olağandışı gider ve zararlardan ...
Bilanço bir işletmenin belli bir tarihte mevcut varlıklarını ve bu varlıkların işletmeye kazandırdığı değerleri gösterir. Bilanço 3 adet temel ilkeden oluşur. Bunlar; varlıklara ilişkin, yabancı kaynaklara ilişkin ve öz kaynaklara ilişkin ilkelerdir.
Bilançoda her varlığın mutlaka bir kaynağı vardır. Varlık ve kaynak toplamları mutlaka birbirine eşit olmalıdır. Buna bilanço temel denkliği denir.
İşletmeye aktarılan her kaynak aktifte bir varlığa dönüşür. Varlıklar toplamı her zaman kaynaklar toplamına eşittir. Diğer ifade tarzı ile Aktif toplamı her zaman Pasif toplamına eşittir. Bu eşitlik temel muhasebe eşitliği ve/veya temel bilanço denkliği olarak adlandırılır.
Gelir tablosu, diğer adıyla gelir- gider tablosu, “işletmenin belli bir dönemde elde ettiği tüm gelirler ile aynı dönemde katlandığı bütün maliyet ve giderleri ve bunların sonucunda işletmenin elde ettiği dönem net kârını ya da uğradığı dönem net zararını topluca gösteren muhasebe raporudur.”
KAPSAMLI GELİR TABLOSU
Kapsamlı gelir tablosu, işletmenin ilgili dönem boyunca yürüttüğü faaliyetlere ve kazanç gücüne ilişkin bilgileri içerdiğinden, belli bir dönemde işletmeye ait faaliyetlerin bir bütün olarak finansal yönden başarı derecesini ölçen özet bir rapor niteliğindedir.
· Satışların Maliyeti Tablosu: Satışların maliyeti tablosu, gelir tablosunun ekini oluşturarak gelir tablosunu tamamlayan ve işletmenin dönem içindeki stok hareketleri ile satılan ticari mal, ilk madde malzeme ve mamul gibi maddelerin satılan hizmetlerin maliyetini göstermek amacıyla düzenlenen finansal tablodur.
İşletmenin dönem sonunda elde ettiği net kârı ya da zararı hem Gelir Tablosunda, hem de bilanço da yer alır.
Bilanço, şirketin varlıklarının neler olduğunu, bu varlıkları finanse etmek için hangi kaynakları kullandığını ve şirketin sahiplerine ait olan öz kaynaklarını gösteren finansal bir tablodur. Varlıklar: Şirketin kontrol ettiği varlıklar; nakit, alacaklar, stoklar, sabit varlıklar gibi unsurları içerebilir.
Bilanço, envanterde bulunan iktisadi kıymetlerin tasnifli bir şekilde ve karşılıklı olarak değerleri itibarıyla düzenlenmiş özetidir. Bilançoda iki tablo bulunur: aktifler tablosu ve pasifler tablosu. Aktif tablosunda mevcutlar ve alacaklar (ve varsa zarar) gösterilirken, pasif tablosunda borçlar yer alır.
Bilanço, şirketin finansal durumunu anlatır ve varlıklar ile bu varlıkların elde edilmesinde kullanılan kaynakları gösterir. Toplam varlıklar toplam kaynaklara eşittir.
Bilançonun baş tarafında borçlar, arka tarafında ise özkaynak hesapları yer alacak şekilde düzenlenir. Pasif tarafının ilk grubunda; özkaynak hesapları, ikinci grubunda uzun vadeli borçlar ve üçüncü grubunda ise kısa vadeli borçlar kısmı vardır.
Haklar, Şerefiye, Kuruluş ve Örgütlenme Giderleri, AR-GE Giderleri, Özel Maliyetler ve Diğer Maddi Olmayan Duran Varlıklar kalemlerinden indirimi gerekir. Bilanço'da yer almaz.
Gelir tablosu, bir şirketin belirli bir zaman aralığındaki gelir ve gider kalemlerini gösterir. Bilanço, çıkarıldığı güne ait varlık ve borçları gösterirken gelir tablosu bilançodan farklı olarak, çıkarıldığı dönem boyunca oluşan gelir ve giderleri göstermektedir.
Çünkü olağan dışı gelir ya da giderler Net Kâr Marjı'nın geçici olarak yüksek ya da düşük görünmesine sebep olabilir. Dikkat: Tek seferlik gelir ve giderler, çoğu Gelir Tablo'sunda “Faaliyet Dışı Gelir/Gider” kalemi altında gösterilir.
Tahakkuk eden gelirlerdeki artışlar hesabın alacak tarafına kaydedilirken, azalışlar ilgili hesabın borç tarafında izlenir. Gelir tablosu dönemlik bir tablo olduğundan, gelir hesapları her dönemin sonunda kapatılır. Gelir ve kar hesapları normal koşullarda borç kalanı vermezler.
Hesaplar 6 rakamı ile başlamış ise bu hesaplar gelir tablosu hesabıdır. 6 ile başlayan bir hesaba kayıt işlemeniz halinde bu kayıt gelir tablosuna gidecektir. Hesaplar 7 rakamı ile başlıyor ise bu hesap gider hesapları demektir. Son olarak 9 ile başlayan hesaplar ise nazım hesaplarıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri