Gelir durum belgesi, e-Devlet üzerinden kolaylıkla alınabilmektedir. Bunun için; e-Devlet'e giriş yaptıktan sonra, kurumlar bölümünden Hazine ve Maliye Bakanlığı ekranına giriş yaparak en üst sırada yer alan Hazine ve Maliye Bakanlığı e-Bordro Hizmeti alanına tıklanarak gelir durumunu gösteren belge edinilebilir.
SGK çalışanları maaş bordrosunu çalıştığı yerden temin edebilir. BAĞ-KUR'a bağlı serbest meslek çalışanları için gelirlerini gösteren vergi levhaları gelir belgesi niteliğindedir. Emekliler maaş bordrolarını e-devlet üzerinden temin edebilir.
VERGİ LEVHASI SORGULAMA NASIL YAPILIR? Vergi levhası sorgulama işlemi e-Devlet (www.turkiye.gov.tr) veya GİB (www.gib.gov.tr) üzerinden yapılabilir. Ayrıca son 3 yıla ait vergi matrahını ve tahakkuk eden vergileri görüntüleyebilirsiniz.
E-Devlet Kapısı'na giriş yaptıktan sonra arama çubuğuna vergi borcu sorgulama yazarak ya da e-hizmetler sekmesinden sırayla Gelir İdaresi Başkanlığı ve sonra Vergi Borcu Sorgulama sekmelerini seçerek sorgulama yapabilirsiniz. Doğrudan vergi borcu sorgulama sayfasına gitmek için TIKLAYIN!
Kısaca kümülatif vergi matrahı, işverenin aylık olarak, her bir işçi için ayrı olacak şekilde ödemekle yükümlü olduğu tutarın toplamıdır. e-Devlet sitesinde “e-Vergi Levhası Sorgulama” bölümünden Kümülatif Vergi Matrahı dokümanınızı kontrol edebilirsiniz.
İlgili 41 soru bulundu
Kümülatif vergi matrahı en temel haliyle aylık gelirden genel sağlık sigortası ve işsizlik sigortası işçi payı kesintisi yapılarak hesaplanır. Yapılan kesintiler sonucunda elde kalan miktar gelir vergisi matrahını verir. Kesintiler toplamı da vergi dışı kazanç olarak nitelendirilir.
Gelir durum belgesi, e-Devlet üzerinden kolaylıkla alınabilmektedir. Bunun için; e-Devlet'e giriş yaptıktan sonra, kurumlar bölümünden Hazine ve Maliye Bakanlığı ekranına giriş yaparak en üst sırada yer alan Hazine ve Maliye Bakanlığı e-Bordro Hizmeti alanına tıklanarak gelir durumunu gösteren belge edinilebilir.
Gelir Vergisi Hesaplama Örnekleri
Ayda 5.000 TL, yılda 60.000 TL gelir elde eden gerçek bir kişi için: Söz konusu gelir sahibi 70 bin TL'nin 32 bin TL'sinin 4.800 TL, fazlasının %20 şeklinde vergilendirildiği dilime girer. 60.000 x %20 = 12.000 TL vergi ödenmelidir.
GELİR VERGİSİ NEREDEN ÖDENİR? Mükellefler vergilerini, Başkanlığa ait www.gib.gov.tr internet adresinde yer alan anlaşmalı bankalardan ve tüm vergi dairelerinden ödeyebilir.
Türkiye'de yaşayıp herhangi bir kazanç kaynağı olan herkes gelir vergisi ödeme yükümlülüğüne sahiptir. Yurt dışında yaşayıp Türkiye'de gelir elde eden kişi ve kurumlar da bahsedilen vergiye tabiidir. Bu kişiler mükellef olarak adlandırılır. Türkiye'de faaliyet gösteren yabancı şirketler kategoride yer alır.
SGK çalışanları, gelir belgesini çalıştıkları kurumdan temin edebilirler. Kredi veya kredi kartı başvurusu yapacak kişilerin maaş bordroları “gelir belgesi” olarak görülür. Bu yüzden de bu kişilerin tek yapması gereken maaş bordrosuna e-Devlet üzerinden ulaşıp çıktısını almaktır.
Gelir Belgesi, E-Devlet üzerinden temin edilebiliyor. Bunun için e-Devlet sistemine giriş yaptıktan sonra Kurumlar kısmından "Hazine ve Maliye Bakanlığı" seçilir. Ardından Hazine ve Maliye Bakanlığı e-Bordro Hizmeti seçilir. Gelen ekrandan yıl ve ay seçilerek maaş bordrosuna ulaşılabilir.
Vatandaşlar internette "www.gib.gov.tr" adresi üzerinden "Hazır Beyan Sistemi"ne giriş yapıp hazırlanan beyanları onaylayarak veya üzerinde gerekli değişiklikleri yaparak hızlı ve kolay bir şekilde kira beyanlarını verebiliyor. Ayrıca ikametgahın bulunduğu bölgedeki vergi dairesinde de bu işlem yapılabiliyor.
Öncelikle e-Devlet sistemine giriş yapınız. Ardından Kurumlar kısmından "Hazine ve Maliye Bakanlığı" kutucuğunu seçiniz. Sonra Hazine ve Maliye Bakanlığı e-Bordro Hizmetini seçiniz. Gelen ekrandan yıl ve ay seçilerek maaş bordrosuna ulaşılabilirsiniz.
Gelir belgesi, E-Devlet üzerinden temin edilebiliyor. Bunun için e-Devlet sistemine giriş yaptıktan sonra Kurumlar kısmından "Hazine ve Maliye Bakanlığı" seçilir. Ardından Hazine ve Maliye Bakanlığı e-Bordro Hizmeti seçilir. Gelen ekrandan yıl ve ay seçilerek maaş bordrosuna ulaşılabilir.
Gelir vergisi beyannamesi üzerinden hesaplanan gelir vergisi, yılda iki kere mart ve temmuz aylarında iki eşit taksit olmak üzere ödenir. GELİR VERGİSİ NEREDEN ÖDENİR?
Gelir vergisinin matrahı = Brüt ücret – (SSK işçi payı + işsizlik sigorta işçi payı) Gelir vergisi miktarı = Gelir vergisi matrahı x %15. Damga vergisi miktarı = Brüt ücret x 0,00759.
Gelir Vergisi Beyannamesi her yılın Mart ayı itibariyle en geç 25.güne kadar verilmelidir. Söz konusu gelir, yalnızca basit usulde tespitiyapılan ticari kazançlardan oluşmakta ise ilgili yılın Şubat ayı itibariyle engeç 25. güne kadar beyanname verilir.
Beyan edilmeyen veya eksik beyan edilen gelir tutarı üzerinden gelir vergisi tarh edilir ve verginin bir katı tutarında vergi ziyaı cezası kesilir. Zamanında ödenmeyen vergi tutarı üzerinden aylık %1,60 oranında gecikme faizi hesaplanır. Beyanname verilmemesi nedeniyle iki kat I. derece usulsüzlük cezası kesilir.
2022 takvim yılında elde edilen gelirlere ilişkin yıllık gelir vergisi beyannamelerinin 1-31 Mart tarihleri arasında verilmesi ve tahakkuk edecek verginin iki taksitte ödenmesi gerekiyor. Bugün 1 Mart 2023, gelir vergisi beyan dönemi başladı.
Çalışmayan vatandaşların gelir belgesi alması için: Çalışmayan vatandaşın ikamet kaydının bulunduğu Sosyal Güvenlik Kurumu'na başvuru yapması gerekmektedir. E-devlet sistemi üzerinden sigortalılık tescil kaydı tespiti dosyasının çıktısını alması gerekmektedir.
Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaranız ve kullanıcı şifrenizle sisteme giriş yapın. Eğer e-devlet hesabınız yoksa en yakın PTT şubesine giderek hesap açtırabilirsiniz. E-hizmetler seçeneğinden hangi hangi sigorta sisteminden emekli olduysanız (4A,4B,4C) onu yazarak açılan sayfada emekli maaş dökümünüze ulaşabilirsiniz.
Bu belgeyi alabilmek için iki farklı seçenek bulunuyor:
1-) İkametgah kaydınızın bağlı bulunduğu SGK'ya bizzat başvuru yaparak. 2-) e-Devlet üzerinden Sigortalılık Tescil Kaydı Tespiti dosyasının çıktısını alarak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri