Yönetsel etkinlik, yönetimin ya da yöneticinin her türlü faaliyetle ilgili amaçlarını gerçekleştirmesini ve başarmasını ifade etmektedir. Yönetim, başkaları aracılığı ile iş yapma olarak tanımlandığı ve uygulandığı için, yönetimin temelini beşeri ilişkilerin oluşturduğu söylenebilir.
Yönetsel işler için gerekli olan yeteneklere sahip olma, yönetsel güçlülük olarak kavramsallaştırılmaktadır (Kanungo ve Misra, 1992). Yönetsel güçlülük, yönetsel işlerin gerektirdiği uygun tepkiyi kolaylaştıran belirli duygusal, zihinsel ve davranışsal yetenekler setidir.
Yönetim, insanların tek başlarına gerçekleştiremeyecekleri amaçlara ulaşabilmek için, başkalarına iş gördürme, başkaları aracılığı ile iş başarma ve amaçlara ulaşmadır. Yönetici, işleri bizzat yapan değil, yapılması gereken işleri planlayan, örgütleyen, koordine eden ve denetleyen kişidir.
Organizasyonun ilgili amaç ve hedeflerine ulaşması için etkili kararlar alabilen, sürekli başarı odaklı ve geleceği öngören “ yöneticiler ” örgüt için son derece önemli kaynaklardır.
İlgili 37 soru bulundu
Yazarlara göre örgütsel etkinlik, örgütün enerji olarak kazancının her olanağı kullanarak en yüksek düzeye çıkarılmasıdır.
YÖNETSEL İŞLEVLER
Düzgün bir şekilde uygulandığında, örgütsel verimlilik ve etkililiği sağlayan ortak işlemler veya işlevler dizisidir. Yöneticilerin, yönetim konumlarının bir parçası olarak gerçekleştirdikleri görevlerdir.
Yönetim becerileri, bir organizasyonun hedeflerine ulaşabilmesi için gerekli olan ve bir yöneticinin sahip olması gereken yeteneklerdir. Başarılı bir yöneticinin sahip olması gereken temel beceriler arasında; liderlik, iletişim, karar verme, zaman yönetimi, problem çözme ve delege etme becerileri bulunmaktadır.
Aytürk de yönetsel davranışı, yöneticilerin örgütün amaçlarını yerine getirmek için astları, üstleri, diğer yöneticiler ve müşterilere karşı sergilediği davranışların bütünü olarak tanımlamaktadır. Uyarılan ve uyaran arasında meydana gelen etkileşim, davranışları oluşturmaktadır.
İletişim, anlaşma, liderlik, tavsiyelerde bulunma ve görüşme, oldukça gelişmiş düzeyde bulunan yönetsel beceriler olarak bulunmuştur. Yöneticilerin en gelişmiş yönetsel becerilerinin anlaşma, en geliştirmeye ihtiyacı olunan becerilerinin ise bağlılık olduğu ortaya konulmuştur.
İyi bir yönetici, sorun değil çözüm odaklı olabilmeli ve ekip arkadaşlarına yetki/sorumluluk verebilmeli. İyi bir yönetici, duygusal zekaya sahip olmalı. Duygularını yönetebilmeli, dinlemeli ve empati yapabilmeli. İyi bir yönetici, vizyon sahibi olmalı ve değişimlere ayak uydurabilmeli, durumsal davranabilmeli.
İyi bir yönetici, davranışlarıyla tutarlı ve örnek bir duruş sergilemeli; kısacası bir temsil yeteneğine sahip olmalıdır. Ayrıca planlama, organizasyon, yönlendirme, rehberlik gibi konulara da yeterli derecede ilgi göstermelidir. Hiçbir çalışan söylediklerini kendi hayatına uygulamayan bir yöneticiyi, ciddiye almaz.
Yönetsel güç, çalışanların örgütsel güven düzeyleri üzerinde etki üreten önemli bir olgudur ve hizmet işletmelerinde bu olgu daha da önemli bir hâl almaktadır. Ayrıca, çalışanların işletmeleri ile kendilerini özdeştirmeleri ve daha iyi performans sergilemeleri konusunda da etkili olmaktadır.
Yönetsel liderler, organizasyonun bütününde planlama, gelişme, kontrol ve değerlendirme konularında sorumluluk alırlar. Aynı zamanda mali yönetim ve kontrol, uzun süreli stratejik planlama, kaynak geliştirme ve siyasi boyutta da sorumluluk alırlar. Başarı göreceli bir kavram değildir.
Örgütsel siyasetin ahlâkiliği ile ilgili bir başka yönetsel değer, yöneticinin istediği sonuçları elde etmek amacıyla başkalarını istediklerini yaptırabilme yeteneğini ifade eden güç olgusu ile özdeşleşme derecesidir (Daft, 2001:447).
1.1.Yetki: Bir örgüt içinde bulunan yönetsel makamlara verilmiş bir özelliktir. Yetki karar verme, diğerlerini harekete geçirme ya da örgütsel amaçları başarmak için belirli görevleri yaptırma hakkıdır.
Yönetsel Düzeyler
Örgütlerde alt, orta ve üst düzey yöneticiler bulunmaktadır. Bu yönetsel düzeyler arasında ki temel fark, yöneticilerin sahip olduğu otorite, yetki, sorumluluk ve örgütsel faaliyetlerin derecesidir.
Bu kuramda amaç bilimsel kuramda olduğu gibi verimlilik ve mantıklı bir örgüt kurmaktır. Yönetsel kuramda, yönetimin kendisi bir süreç olarak ele alınıp bu yönetim sürecine odaklanılıyor. Bu kuramda çalışan değil yönetici ön plandadır. Ayrıca karmaşık örgütlerin yönetilmesi de söz konusudur.
Üst Düzey Yöneticiler
Üst düzey yöneticilerin yönetsel becerileri; teknik beceri, haberleşme becerisi, insan ilişkileri becerisi, analitik beceri, karar verme becerisi ve kavramsal beceri gibi becerilere sahiptirler.
Katz'a göre bir yöneticinin ihtiyaç duyduğu yönetsel beceriler üç başlık altında sınıflandırılır. Bunlar: teknik beceriler, beşeri beceriler ve kavramsal becerilerdir. Yöneticilerin yer aldığı yönetim düzeyine göre bu becerilere duyulan ihtiyaç değişir.
Yönetim becerileri, bir kişinin bir organizasyonu veya ekibi etkili bir şekilde yönetebilmesi için gereken yetenekler ve yetkinliklerdir. Bu beceriler; liderlik, iletişim, karar verme, planlama, organizasyon, problem çözme, takım çalışması, motivasyon, zaman yönetimi ve stratejik düşünme gibi çeşitli alanları kapsar.
Bu fonksiyonları dört başlık altında toplamamız mümkündür: planlama, örgütleme (organize etme), yöneltme ve kontrol (denetim).
Yönetici Fonksiyon Gelişimi
Sosyal, duygusal ve bilişsel gelişim, günlük ve akademik öğrenme için çok önemlidir. Erken çocukluk döneminde yönetici işlevlerin temel boyutları gelişmekte ve ileriki yaşlardaki daha karmaşık yönetici işlevler süreçlerinin temelini oluşturmaktadır.
Yönetim işlevleri (süreçleri) ise planlama, iletişim, eşgüdümleme, sorun çözme ve değerlendirmedir. Son yıllarda liderlik, grup süreci ve insan ilişkileri kavramlarının üzerinde daha çok durulduğu ve vurgulandığı görülmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri