GELİŞİM GERİLİĞİNİN TEDAVİSİ Tiroid hormonu yeterli miktarda salgılanmıyorsa hormon tedavisine başlanır. Gelişim geriliğinin en önemli nedeni olan büyüme hormonu eksikliğinde çocuğa gerekli hormon dışarıdan verilerek büyüme hızlandırılır. Sentetik büyüme hormonu deri altı enjeksiyon ile çocuğa verilir.
Büyüme ve gelişim geriliğinin en yaygın nedeni, çocuklarda yetersiz beslenmedir. Sağlıklı gelişimleri için ihtiyaç duydukları besinleri alamayan çocuklar beklenilen büyüme eğrisini takip edemeyebilir. Büyüme geriliğinin diğer nedenleri ise şunlardır: Bazı kalp, sindirim ve akciğer hastalıkları
İlk aşamada büyüme geriliğine neden olacak; kansızlık, karaciğer, böbrek hastalıkları, çölyak hastalığı, idrar muayenesi ve tiroid hormonlarına bakılır.
Gelişme geriliği bebeğin hücrelerini, dokularını ve organlarını etkileyebilir ve bu durum birçok soruna neden olabilir. Bazı durumlarda erken doğuma gidilmesi gerekebilir, bebek nefes almada zorlanabilir.
İlgili 44 soru bulundu
GELİŞİM GERİLİĞİNİN TEDAVİSİ
Tiroid hormonu yeterli miktarda salgılanmıyorsa hormon tedavisine başlanır. Gelişim geriliğinin en önemli nedeni olan büyüme hormonu eksikliğinde çocuğa gerekli hormon dışarıdan verilerek büyüme hızlandırılır. Sentetik büyüme hormonu deri altı enjeksiyon ile çocuğa verilir.
Çocuklarda gelişim bozukluklarının varlığı, ilerleyen dönemlerde yaşam kalitelerinin oldukça düşmesine neden olmaktadır. Genel olarak 5 türde incelenen gelişim bozukluklarının tedavi edilmemesi, söz konusu psikolojik durumların kalıcı hale gelmesine neden olabilir.
Otizm ile Gelişim Geriliği Arasındaki Farklar:
Otizm doğuştan gelen bir yetersizliktir. Gelişim geriliği sonradan oluşabilir. Gelişim geriliği çevresel sebeplerden (çok fazla ekran kullanımı, uyaran ve ilgi eksikliği) kaynaklı olabilir. Otizmin biyolojik ve genetik sebepleri vardır.
Asimetrik gelişme geriliği sıklıkla gebeliğin 28. haftasından sonra ortaya çıkmaktadır.
Gelişim geriliği, Denver II Tarama Testi ve alanında uzman bir psikoloğun klinik değerlendirmesi sonucunda tespit edilebilir. 0-3 yaş arasındaki her bebeğin, en az altı ayda bir pedagog tarafından gelişim kontrolünün yapılmasında fayda var. 3-6 yaş arasındaysa, en az senede bir defa kontrolden geçmesi tavsiye edilir.
Gelişme geriliği olan çocuklar için erken teşhis ve müdahale önemlidir. Bu nedenle, düzenli doktor kontrolleri, büyüme ve gelişme ölçümleri ve gelişim takibi yapılmalıdır. Ayrıca, çocuğun beslenmesine dikkat edilmeli, sağlıklı ve dengeli bir beslenme düzeni sağlanmalıdır.
Çocuk gelişimi hangi doktor bakar sorusunun cevabını çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanları olarak verebiliriz.
Giriş ve Amaç: Gelişim geriliği (GG) ve entelektüel yetersizlik (EY) fenotipik ve genetik olarak heterojen bir grup hastalıktır. GG/EY olguların etiyolojisinde altta yatan önemli bir kısmını genetik nedenler oluşturmaktadır.
Nöromotor Gelişim geriliği nedir? Hastanın yaşıtlarına göre geri olması ya da standardize edilmiş referans testlere ortalamanın altında olmasına denir.
0-6 yaş aralığındaki çocuklara uygulanan bir testtir. Uygulamaya anne ve baba da katılmaktadır. Anne&babadan çocukla ilgili bazı bilgiler alınır ve uygulamaya geçilir. Test formunda yer alan maddelerden anneye yöneltilmesi gereken sorular anneye yöneltilir ve çocuğun yapması beklenen maddeler ise çocuğa yöneltilir.
Çocuk endokrinoloji uzmanı tarafından çocuğun kemik yaşı ve genetik faktörler göz önüne alınarak büyüme grafiği çıkartılmalı ve bu grafiğe göre de ailelerin gelişimi takip etmeleri gerekmektedir. Büyümeyi etkileyen faktörler arasında anne ve babanın boy oranlarının yanı sıra ergenliğe giriş yaşı bulunmaktadır.
Üstelik tedavi süreci oldukça hızlıdır. Ancak gelişim geriliğinin geç tespit edilmesi ya da tespit edilmesine rağmen tedaviye başlanması durumunda tedavi süreci uzamaktadır. Aynı zamanda tedavi süreci oldukça zor bir hal almaktadır. Çocuklarda görülen gelişim geriliği için herhangi bir tıbbi müdahale yapılmamaktadır.
Gelişim kısıtlılığı olan bebek sahibi olma öyküsü de önemli risk faktörleri arasındadır. Bununla birlikte; genetik bozukluklar, doğumsal anomaliler, enfeksiyon, hipertansiyon, diyabet, kronik böbrek ile kalp hastalıkları da fetal gelişim kısıtlığına yol açabilmektedir.
Büyüme Geriliği Nedir? Çocuklara, kiloları veya kilo alma hızları benzer yaş ve cinsiyetteki diğer çocuklarınkinden önemli ölçüde düşük olduğunda, büyüme geriliği teşhisi konur. Gelişemeyen bebekler veya çocuklar, aynı yaştaki diğer çocuklardan önemli ölçüde daha küçük veya kısa görünmektedir.
Zeka geriliği iyileşen bir durum değildir. Ancak, olumsuz etkileri eğitim ve tedavi yöntemleri ile azaltılabilir.
Uyaran Eksikliği Nedir? Çocukların yaşına uygun yeterli gelişim düzeyini gösterememiş olması uyaran eksikliği olarak ifade edilir. Uyaran eksikliği olan çocuklar sosyal etkileşimde zorlanırlar ve içlerine kapanık olurlar. Tanıdıkları insanları mimiklerinden, kokularından veya seslerinden tanırlar.
Otizmin tedavisi mümkün görünmektedir ancak erken tanı ve eğitime hemen başlanması kritik derecede öneme sahiptir. Eğitim ve duyu bütünleme terapileri (ergoterapi) ile yol alınabilmektedir. Konuşma terapisi de otizmli çocukların dil gelişiminde eksiklerini kapatmaktadır.
Gelişim Geriliği Nedir ? Çocuğun gelişim basamaklarına göre gerçekleşmesi beklenen gelişimi zamanında tamamlayamaması ya da geç tamamlamasıdır.
Gelişim Bozukluğu neden olur? Fiziksel ve zihinsel gelişim biyolojik etmenlere bağlı olabildiği gibi, çevresel faktörlere göre de değişim gösterebilmektedir. Çevresel faktörler en az biyolojik faktörler kadar önem taşımaktadır. Kötü ve yetersiz beslenme, düzensiz ve yetersiz uyku çevresel faktörlerin başında gelir.
Mental retardasyon gelişim döneminde ortaya çıkarak öğrenme ve uyum sağlama işlevlerinde sınırlamalara neden olan, ortalamanın altında zeka seviyesine sahip olma ile karakterize bir zeka geriliği durumudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri