Gelişim geriliğinin en büyük belirtisi konuşmada gecikme olmaktadır. Çocuklar kendi yaşıtlarına göre daha az kelime kullanıyor veya sadece kendi anladığı dilden anlıyor ise bir doktora başvurmak da yarar vardır. Gelişim geriliğinin diğer belirtileri ise yürüme, koşma, tutma gibi motor becerilerinin yapılamamasıdır.
Ergenlik döneminde ise, senelik büyüme hızı kızlarda 8-10 cm, erkeklerde 10-12 cm' ye çıkar. Belirtilen hızlardan daha yavaş büyüyen çocuklar büyüme eğrisi üzerinde beklenen standartların altında kalır ve büyüme geriliği teşhisi konur. Büyümenin izlenmesi mutlaka ağırlık ölçümleri de dikkate alınarak yapılmalıdır.
GELİŞİM GERİLİĞİNİN TEDAVİSİ
Tiroid hormonu yeterli miktarda salgılanmıyorsa hormon tedavisine başlanır. Gelişim geriliğinin en önemli nedeni olan büyüme hormonu eksikliğinde çocuğa gerekli hormon dışarıdan verilerek büyüme hızlandırılır. Sentetik büyüme hormonu deri altı enjeksiyon ile çocuğa verilir.
Çocuklarda büyüme geriliği nedenleri
Anne karnında yetersiz beslenme nedeniyle düşük doğum ağırlığı Doğumdan sonra, özellikle ilk iki yaştaki beslenme yetersizlikleri. Kronik hastalıklar. Büyümeyi sağlayan büyüme hormonu ile tiroit hormonunda görülen eksiklikler.
İlgili 38 soru bulundu
Sonuç olarak, gelişme geriliği, çocuğun yaşına ve cinsiyetine göre beklenen büyüme ve gelişme hızından geri kalması durumudur. Belirtileri arasında boy ve kilo geriliği, motor beceri eksikliği, dil ve iletişim gerilikleri, sosyal etkileşim sorunları ve bilişsel gelişimde gerilik yer alır.
Üstelik tedavi süreci oldukça hızlıdır. Ancak gelişim geriliğinin geç tespit edilmesi ya da tespit edilmesine rağmen tedaviye başlanması durumunda tedavi süreci uzamaktadır. Aynı zamanda tedavi süreci oldukça zor bir hal almaktadır. Çocuklarda görülen gelişim geriliği için herhangi bir tıbbi müdahale yapılmamaktadır.
Asimetrik gelişme geriliği sıklıkla gebeliğin 28. haftasından sonra ortaya çıkmaktadır. Bebeğin beyin gelişimi devam ederken, karın çevresi gelişimi duracaktır. Bu nedenle bebekte asimetrik bir büyüme ortaya çıkar. Aynı zamanda bu gebeliklerde bebeğin suyunda azalma gözlenecektir.
Çocuklarda Gelişim Bozukluğu Belirtileri
Boy ve kiloda görülen gerilik, yürümenin ve konuşmanın gecikmesi, sosyal becerilerde geriliğin görülmesi ve davranışlara yansıyan öfke gelişim bozukluğunun habercisi olabilir. Eğer bu belirtiler görülüyorsa mutlaka alanında uzman bir doktora başvurulmalıdır.
Çocuklarda gelişim bozukluklarının varlığı, ilerleyen dönemlerde yaşam kalitelerinin oldukça düşmesine neden olmaktadır. Genel olarak 5 türde incelenen gelişim bozukluklarının tedavi edilmemesi, söz konusu psikolojik durumların kalıcı hale gelmesine neden olabilir.
Otizm ile Gelişim Geriliği Arasındaki Farklar:
Otizm doğuştan gelen bir yetersizliktir. Gelişim geriliği sonradan oluşabilir. Gelişim geriliği çevresel sebeplerden (çok fazla ekran kullanımı, uyaran ve ilgi eksikliği) kaynaklı olabilir. Otizmin biyolojik ve genetik sebepleri vardır.
Raşitizm, D vitamini eksikliğinden dolayı kemiklerin yumuşaması ve zayıflaması anlamına gelir. Bu hastalık, bacaklarda eğrilik, el ve ayak bileklerinde kalınlaşma, büyüme geriliği, göğüs kemiği deformitesi gibi kemik yapısında kalıcı bozukluklara neden olabilmektedir.
Nöromotor Gelişim geriliği nedir? Hastanın yaşıtlarına göre geri olması ya da standardize edilmiş referans testlere ortalamanın altında olmasına denir.
Çocukta Gelişim Geriliği Neden Olur? Gelişim geriliklerinde doğum öncesi, doğum esnası ve doğum sonrası biyolojik faktörler etkili olabileceği gibi, çevre faktörleri de etkili olacaktır. Özellikle gelişim geriliklerinde çevre faktörleri etkilidir.
Büyüme Geriliğine Hangi Bölüm/Doktor Bakar? Büyüme geriliğine, hastanelerde bulunan çocuk endokrinoloji bölümü bakmaktadır. Çocuğun veya bebeğin boy ile kilosunun düzenli olarak izlenmesi gerekir.
0-6 yaş aralığındaki çocuklara uygulanan bir testtir. Uygulamaya anne ve baba da katılmaktadır. Anne&babadan çocukla ilgili bazı bilgiler alınır ve uygulamaya geçilir. Test formunda yer alan maddelerden anneye yöneltilmesi gereken sorular anneye yöneltilir ve çocuğun yapması beklenen maddeler ise çocuğa yöneltilir.
Gelişimsel gecikme, dönüm noktalarında geride kalan bir çocuğu tanımlayan bir terimdir. Bu dönüm noktaları doğası gereği fiziksel, bilişsel veya öğrenmeye dayalı olabilir. Gelişimsel engeller fiziksel, öğrenme, dil veya davranış alanlarındaki bir bozukluktan kaynaklanan bir grup durumdur.
Çocuklarda büyüme hormonu eksikliği belirtileri nelerdir? Yaşıtlarına göre daha kısa boy ve daha az gelişmiş kaslar, küçük el ve ayaklar ve düşük kan şekeri, çocuklarda büyüme hormonu eksikliğinin bazı belirtileridir.
Büyüme Geriliği Tanısı
Bu nedenlerden bazıları şunlardır: Down sendromu ve Turner sendromu gibi kromozom anormallikleri. Ana organ sistemlerinde kusurlar. Tiroid hormonu eksikliği, büyüme hormonu eksikliği veya diğer hormon eksiklikleri gibi endokrin sistemle ilgili sorunlar.
Gelişme geriliği bebeğin hücrelerini, dokularını ve organlarını etkileyebilir ve bu durum birçok soruna neden olabilir. Bazı durumlarda erken doğuma gidilmesi gerekebilir, bebek nefes almada zorlanabilir.
Bebekte herhangi bir kromozom anomalisi riski olup olmadığını öğrenmek için 11.-14. haftalar arasında mutlaka ikili test, 15-22. haftalar arasında üçlü test yaptırılması gerekiyor.
Yürüme, koşma gibi etkinliklerde bir değişiklik fark edildiğinde motor gelişimi geriliği tespit edilebilir. Motor gelişimi geriliği belirtilerine örnek olarak 2 yaşındaki bir çocuğun hala yürüyememesi ya da konuşamaması verilebilir.
Çocuk gelişimi hangi doktor bakar sorusunun cevabını çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanları olarak verebiliriz.
Türkçe karşılığı zeka geriliği olan mental retardasyon, bireyin beceri, yetenek ve öğrenme işlevinin kendi yaş ortalamasının altında olması anlamına gelir. Genellikle, gelişim döneminde ortaya çıkan bu durum, öğrenme ve uyum sağlama aşamalarında sınırlandırma getirir.
Normalde zeka geriliği, önü açık bir kavram olup; hafif, orta, ağır gerilikleri de kapsamaktadır. Donuk zeka ise zihinsel becerilerde ortalamaların çok az altında olma durumunu ifade etmektedir. Yani, donuk zekalı çocukların öğrenme ve eğitilme potansiyelleri, zeka geriliği olan çocuklara nazaran daha yüksektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri