0-6 yaş aralığındaki çocuklara uygulanan bir testtir. Uygulamaya anne ve baba da katılmaktadır. Anne&babadan çocukla ilgili bazı bilgiler alınır ve uygulamaya geçilir. Test formunda yer alan maddelerden anneye yöneltilmesi gereken sorular anneye yöneltilir ve çocuğun yapması beklenen maddeler ise çocuğa yöneltilir.
Uygulama süresi ortalama 15-30 dakika olan testin kısa zamanda uygulanabilir ve kolay öğrenilebilir olması yaygınlığını artırmaktadır. Testin bu özellikleri birçok çocuğun gelişiminin taranması amacıyla kullanılmasına olanak verir.
Hastanelerimizin çocuk psikiyatri ve psikoloji bölümlerinde uygulanan gelişimsel tarama testleri; Denver 2 gelişim testi, AGTE testi, Standford-Binet zeka testi, Metropolitan okul olgunluğu testi, WISC 4 zeka testi ve MOXO dikkat testidir.
0-6 yaş arasındaki bebek ve çocukların gelişimsel açıdan değerlendirilebilmesi amacıyla psikologlar tarafından uygulanan bir testtir. Çocukların, 0-3 aydan başlayarak, 48-72 aya kadar aylık dönemlerle; gelişim düzeyi hakkında objektif bilgilere ulaşılmasını sağlayan kapsamlı bir ölçme aracıdır.
İlgili 44 soru bulundu
Gelişim testleri; gerek duyulduğunda çocuğu daha detaylı değerlendirmeye ve uygun eğitim programına yönlendirmek için uygulanmaktadır. Frostig Görsel Algı Testi uygulanmaktadır. 0 – 6 yaş aralığında olan çocukların gelişimsel olarak yaşına göre ne düzeyde olduğunu tespit etmek amacıyla kullanılan testlerden biridir.
AGTE Ankara Gelişim Tarama Envanteri
0-6 yaş arasındaki çocukların gelişimsel açıdan değerlendirilebilmesi amacıyla uygulanan bir envanterdir. Çocuk ruh sağlığı alanında çalışan Psikologlar tarafından uygulanmaktadır.
Farklı yaş aralıklarında olan çocukların, zihinsel gelişimlerinin yaşına göre ne düzeyde olduğunu tespit etmek amacıyla kullanılan envanterlerden biridir. Toplam 154 maddeden ve 4 alt alandan oluşmaktadır. Bu alt alanlar; Dil-Bilişsel, Sosyal Beceri-Özbakım, İnce Motor ve Kaba Motor gelişimini ölçen sorular içerir.
Kaç yaşından itibaren zekâ testi test yaptırmak doğrudur? 2 yaş itibari ile zekâ testi yaptırılabilir. 2 yaş itibari ile yapılması uygun görülen zekâ testleri uygulamalarının, çocuğun dikkat ve uyum sürecine bağlı olarak 3 yaş 6 ay itibari ile daha verimli olacağı düşünülmektedir.
Zeka testleri klinik ortamda farklı amaçlarla kullanılabilir. Çocuğun zihinsel gelişim geriliği veya üstün zihin gücünün hangi alanlarda fazla ve az gelişmiş olduğu bu testler aracılığıyla tespit edilebilir. Bununla birlikte çocukta herhangi bir nörolojik, işitsel veya görsel bir sorun olup olmadığı da saptanabilir.
Tarama testleri, anne adayının damar yolundan alınan kan numunesi üzerinde çalışılarak yapılır. Bu nedenle işlemin herhangi bir korkulacak yanı veya yan etkisi bulunmaz. Test ile ilgili merak ettiğiniz diğer durumlar için doktorunuzla iletişime geçebilirsiniz.
Bu testlere şu örnekleri vermek mümkündür: Metropolitan okul olgunluğu ve brainline okula hazırbulunuşluk testi, Gazi Erken Çocukluk Değerlendirme Aracı, Ankara Gelişim Tarama Envanteri, Marmara Gelişim Ölçeği, Denver II Gelişimsel Tarama Testi; Gessell, Bayley Testi, Peabody Resim Kelime Testi.
Gelişimsel değerlendirme; çocukların bilişsel, psiko-motor, dil, sosyal duygusal ve özbakım becerilerinin gözlem, görüşme ve standardize edilmiş değerlendirme araçlarıyla ortaya konmasıdır. Değerlendirme sonucunda çocuğun becerilerinin gelişimsel olarak yaşı ile uyumu tespit edilir.
WECHSLER ÇOCUKLAR İÇİN ZEKA ÖLÇEĞİ ( WISC-R):
Çocuğun takvim yaşı baz alınarak değerlendirme ve yorumlama yapılır. Test sonunda sözel bölüm puanı, performans bölümü puanı ve genel zeka puanı elde edilir. Genel zeka puanı, çocuğun test başarısını kendi yaş grubuna göre değerlendirmek için kullanılır.
Bu zekâ testi 6 ile 16 yaş arasındaki çocuklarda uygulanan bir testtir. Fakat ülkemizde yaygın olarak genellikle okul öncesi ya da ilkokul çağı çocuklarına yapılır. Ayrıca aileler çocuklarının zekâ seviyelerini öğrenmek ya da bir sorun olup olmadığın anlamak için zekâ testi yaptırmak isteyebilirler.
CATTEL ZEKA TESTi
Özellikle dikkat ölçen bir testtir. Zeka testleri çocukların muhakeme, algılama, dikkat, kelime bilgisi, sözel ifade yetenekleri, hafıza yetenekleri,motor becerilerini, genel bilgileri ni , genel kavrayışlarını ölçen araçlar dır.
Zeka düzeyi çeşitli zeka testleri kullanılarak elde edilmektedir.Çocuğun yaşına,duyusal gelişimine uygun değerlendirme testleri ile değerlendirilir. IQ ( intelligence quotient) dediğimiz sayısal değer zeka bölümünü göstemektedir.70 altında çıkan değerler zeka geriliği olarak kabul edilmektedir.
Normalde zeka geriliği, önü açık bir kavram olup; hafif, orta, ağır gerilikleri de kapsamaktadır. Donuk zeka ise zihinsel becerilerde ortalamaların çok az altında olma durumunu ifade etmektedir. Yani, donuk zekalı çocukların öğrenme ve eğitilme potansiyelleri, zeka geriliği olan çocuklara nazaran daha yüksektir.
Küçük çocukların(4-6 yaş) ortalama IQ seviyesi 90, büyük çocukların(12-22 yaş) IQ ortalaması ise yalnızca 60 idi. Bu da kalıtım dışındaki faktörlerin geçerli olduğunu göstermektedir. Büyük çocuklar devamlı bir şekilde okuldan daha çok kaçmışlar ve IQ seviyeleri sonuçta azalmıştır.
0-6 yaş çocuklarda varolan gelişimsel sorunları tespit etmek amacıyla geliştirilmiş bir değerlendirme aracıdır. . Çocuğun yaşına uygun birtakım becerilerini değerlendirmek, gelişimsel olarak şüpheli durumları objektif olarak ölçmek ve risk altındaki çocukları izleyebilmek amacıyla uygulanmaktadır.
Özbakım gelişimi ile ilgili maddeler çocuğun anne ya da babasına sorularak doldurulmaya çalışılır, ancak diğer gelişim alanlarında çocukla birebir uygulama yapılır. Bu uygulama sırasında önce çocuğun takvim yaşı gün/ay/yıl olarak hesaplanır ve bu aralıkta ondan beklenen becerileri yapıp yapamadığı test edilir.
0-3 yaş döneminde 3-6 aylık periyotlar halinde değerlendirme yapılmalı, 3-6 yaş döneminde ise 6-12 aylık periyotlar halinde mutlaka değerlendirme yapılmalıdır. 6 yaştan sonra ise her yıl gelişimsel değerlendirme yapılması çocuğun güçlü ve zayıf yönlerinin tespiti için önemlidir.
IQ Testi Nasıl Yapılır? IQ testi nasıl yapılır bakıldığı zaman uzman bir psikolog ile yapılır.
Gelişimsel İzlem
İzleme, zamansal değişimi ya da gelişimi belirleyebilmek amacıyla belirli zaman aralıklarında bireyin gözlemlenmesidir. Tanı sonrasında uygulanan destek eğitim programlarının bireyin gelişimindeki değişimi ve gelişimi gözlemek ve ortaya çıkartmak amacıyla gelişimsel izleme basamağı uygulanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri