1- Tür zenginliği (Species richness) Birim alanda bulunan türler ve bu türlere ait bireylerin sayısı demektir.
Tür Çeşitliliği
Belli bir bölgedeki, alandaki ya da tüm dünyadaki türlerin farklılığını ifade eder. Bir bölgedeki türlerin sayısı(yani o bölgenin "tür zenginliği") bu konuda kullanılan en önemli ölçüttür diyebiliriz.
Genetik Çeşitlilik bir tür içindeki çeşitliliği ifade eder. Bu çeşitlilik belli bir tür, populasyon, varyete, alt-tür ya da ırk içindeki gen farklılığıyla ölçülür. Bir türe ait olan her bir birey; kendisine özgü belirli özelliklerin kaynağı olan bir 'gen dizilimi'ne sahiptir.
Biyoçeşitlilik, tek hücreli canlılardan büyük organizmalara kadar yeryüzündeki bütün canlıların hem genetik çeşitliliklerini hem de yaşadıkları ortamları (yaşam birliği-ekosistem çeşitliliği) ele alarak tanımlar ve değerlendirir.
İlgili 22 soru bulundu
Biyoçeşitlilik, yeryüzünde bulunabilen tüm bitki, mantar ve hayvan türleri ile mikroorganizmaları kapsayan bir terimdir. Dünyadaki yaşam çeşitliliğini belirtmek için kullanılır.
Türkiye, kıtalar arasında köprü durumunda olması nedeniyle iklim ve coğrafi özellikler kısa mesafelerde değişmektedir. Bunun sonucu olarak Türkiye, ev sahipliği yaptığı orman, dağ, bozkır, sulak alan, kıyı ve deniz ekosistemleri ve habitat farklılığı ile önemli tür çeşitliliğini de barındırmaktadır.
Biyoçeşitlilik; kara, deniz, diğer sucul ekosistemler ve parçası oldukları tüm diğer yaşam ortamları dâhil olmak üzere her türlü kaynaktan canlı organizmalar arasındaki farklılıklardır.
Biyoçeşitlilik, bir ekosistem, biyom veya tüm Dünya'da bulunan yaşam formlarının çeşitliliğidir. İnsanların yaşamlarını sürdürebilmesi için yaşadıkları çevrede, temiz su ve havanın, verimli toprakların, besinlerin ve diğer gereksinimlerinin karşılandığı, kullanacağı çeşitli maddelerin bulunması gerekir.
Bir bölgede yaşayan canlıların çeşit ve sayıca zenginliğine biyoçeşitlilik denir. Kısaca, bir bölgede yaşayan bütün canlı türleri o bölgenin biyolojik çeşitliliğini oluşturuyor. İklim, sıcaklık, ışık, su gibi cansız faktörler biyoçeşitliliği önemli derecede etkilerler.
Biyolojik çeşitlilik tüm dünyada veya belirli bir habitatta ekosistem (doğal sermaye), tür ve gen çeşitliliğine verilen addır.
Hayatın çeşitliliği olarak da bilinen biyoçeşitlilik terimi, sıklıkla biyosferdeki canlıların çeşitliliği anlamında kullanılmaktadır. Canlıların çeşitliğinden kasıt, çoğunlukla bireyler olarak canlılardır. Bunun yanında türlerin, ekosistemlerin ve kalıtsal özelliklerin çeşitliliğinden bahsetmek de mümkündür.
Bir tür içindeki bireylerin sahip olduğu kalıtsal özelliklerin yani bireylerin genetik yapılarının farklı genetik çeşitliliği oluşturur. Bir ekosistemde yaşayan ve genetik olarak birbirlerine benzerlik gösteren türlerin sayısı tür çeşitliliğini oluşturur.
Yeryüzündeki mevcut canlı grupları arasında tür sayısı bakımından en büyük çoğunluk böcekler olmakla birlikte en az olan canlı grubu ise omurgalılar grubudur.
✔ Tüm omurgalı hayvanlar içerisinde tür sayısı en fazla olan gruptur. Günümüzde yaklaşık 30000 türü olduğu saptanmıştır.
Biyolojik çeşitlilik insan sağlığı ve esenliği, ekonomik refah, gıda güvenliği ve güvencesi açısından büyük öneme sahiptir. Ayrıca tüm insanlar ve toplumlar için hayati olan diğer alanlarda da önemli bir yere sahiptir.
Kalıtsal çeşitliliğin ortaya çıkabilmesi için iki ana unsur ön plana çıkar. Bunlardan biri mayoz bölünme olayı içerisindeki profaz 1 evresinin gerçekleşmesidir. Ardından karakteristik özelliğe sahip homolog kromozomların rastgele ayrılması ile beraber kalıtsal çeşitlilik meydana gelmektedir.
bölgedeki farklı bitki türleri ile türler içindeki kalıtsal varyasyonları ifade eder. Son yıllarda sıkça kullanılmaya başlanan bitki çeşitliliği kavramı, tarım, endüstri, tıp ve biyoteknoloji konularında en değerli kaynakları oluşturmakta ve gelecekte insanlığın sigortası durumundadır.
Dünya Koruma Birliği (IUCN, 2013)'ne göre biyolojik çeşitliliği etkileyen faktörler habitat kaybı ve fragmantasyon(parçalanma), istilacı-yabancı türler, kirlilik, iklim değişikliği, aşırı kullanım, hızlı nüfus artışı olarak sıralanabilir [33]. olur.
Büyük tehlike
Biyoçeşitlilik kaybı, mevcut insan faaliyetlerinin çoğundan önemli ölçüde etkilenir ; örneğin, arazi kullanımı değişikliği (örneğin, ormansızlaşma ve bu alanların tarım veya inşaat alanına dönüştürülmesi), doğal kaynakların sömürülmesi, artan su kullanımı veya sürekli artan su tüketimi seviyeleri.
Bu türlerin yeryüzünde dağılışı eşit olmadığı gibi, aynı kuşaktaki coğrafi bölgelerde de farklılık göster- mektedir. Tropik bölgeler tür çeşitliliği bakımından en zengin yerler olup, kutuplara doğru gidildikçe tür sayısı azalır.
Biyolojik faktörler arasında genetik etkiler, beyin kimyası, hormon seviyeleri, beslenme ve cinsiyet gibi faktörler bulunur.
Bir türün, farklı bireylerinin değişen çevre şartlarına farklı düzeyde direnç göstermesi, genetik farklılıktan ileri gelir. Genetik çeşitlilik ne kadar artarsa, türün değişen çevre şartlarına adapte olarak hayatını sürdürmesi de o kadar kolaylaşır.
Yapılması gereken işler sırasıyla; fiziksel koruma önlemlerinin alınması, çevre halkın aydınlatılması ve eğitilmesi, bilimsel araştırmaların ivedilikle yürütülmesine başlanması, eksik olan türlerin sahaya yerleştirilmesi ve bir yönetim planının yapılmasıdır.
Bugün, doğal ekosistemlerin yüzde 70'inden fazlası dönüştürüldü. Bu oranın 2050'ye kadar yüzde 90'a ulaşacağı tahmin ediliyor. Biyolojik çeşitlilik insanlık tarihinde daha önce görülmemiş bir hızda azalıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri